StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetodluke stožera

Ministar Malenica optužuje: Za nepoštivanje covid potvrda odgovoran je predstojnik Ureda predsjednika. Slijede novčane kazne

Piše hina
23. studenog 2021. - 14:59

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u utorak, najavljujući novčane kazne od 30.000 do 50.000 kuna za nepoštivanje covid potvrda u javnopravnim tijelima, da je odgovornost za nepoštivanje tih mjera u Uredu predsjednika Republike na predstojniku Ureda.

Novčane kazne za nepoštivanje obaveze o uvođenju covid potvrda bit će u iznosu od 30.000 do 50.000 kuna. Vjerujem da ćemo potaknuti čelnike tijela i sve odgovorne osobe u tijelima državne uprave da poštuju odluke Stožera i odredbe Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, rekao je Malenica novinarima.

"Izmjene zakona isključivo idu u smjeru definiranja javnopravnih tijela, odgovornih osoba i njihovog poštivanja zakona. Što se tiče Ureda predsjednika, odgovornost je na predstojniku Ureda predsjednika", kazao je ministar.

Na pitanje što ako inspektori dođu pred Ured predsjednika, a vojnici ih ne puste unutra, Malenica je odgovorio kako ne može vjerovati da će predstojnik Ureda predsjednika dopustiti da nadležna tijela ne kontroliraju provedbu zakona.

"Apsurdno je da imamo predsjednika koji javno poziva na nepoštivanje zakona", dodao je.

Malenica kaže kako bi predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, u slučaju da ne poštuje zakon, mogao biti kažnjen s 30.000 do 50.000 kuna.

Upitan je li Ured predsjednika eksteritorijalan, Malenica je odgovorio kako misli da nije, dok je na pitanje zvuči li mu ono što govori predsjednik Zoran Milanović kao pozivanje na građanski neposluh ustvrdio kako mu je to što predsjednik Republike radi apsurdno.

Ministar je najavio da će uvođenje novčanih kazni za nepoštivanje covid potvrda u javnopravnim tijelima sutra biti na Vladi, a onda i u Saboru.

18. travanj 2024 13:33