StoryEditorOCM

Ministar Fuchs potvrdio: evo koji će učenici od ponedjeljka ići u školu, a koji će imati nastavu online

Piše Šibenski.hr, JL
12. siječnja 2021. - 17:33

Ministar Radovan Fuchs dao je izjavu o detaljima vezanim uz organizaciju nastave u novom polugodištu nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima stožera civilne zaštite. 

Potvrdio je kako će niži razredi osnovnih škola (od prvog do četvrtog) i maturanti ići od ponedjeljka u škole, a da će im se ostali pridružiti u klupama ovisno o epidemiološkoj situaciji.

- Završni razredi srednje škole će ići po pojačanim epidemiološkim mjerama, što znači da će se moći osigurati dovoljna distanca među učenicima, s obzirom na to da će razredi od prvog do trećeg biti online. Početkom ovog polugodišta nećemo narušiti optimistične trendove u incidenciji novozaraženih. Za sada su te brojke dobre i ako se tako nastavi, mislim da bismo morali brzo vidjeti sve učeničke u školama. No zbog pažljivog pristupa idemo s ovakvom koncepcijom - kazao je ministar Fuchs te dodao:

- Što se tiče Sisačke županije, postoji mogućnost da se određenim preslagivanjem unutar škola osigura i ovakav način izvođenja nastave, to ne bi bilo loše jer bi se djeci mogla pružiti i psihološka pomoć. Još uvijek smo u dogovorima s lokalnim tijelima o tome da vidimo je li moguće do kraja ispoštovati ovu varijantu, jer je dio nastavnika u nemogućnosti izvoditi nastavu i hoće li biti potrebno za jedan dio djece osigurati i odgodu početka same nastave. Valja naglasiti da nema razloga da u ostalim školama koje nisu zahvaćene katastrofom, škola ne krene kao što bi trebala na cijelom području Hrvatske.

- Imamo puno podataka i ne bi bilo dobro da se nastavi s nekim komuniciranjem prema van da su djeca superširitelji i oni koji mogu ugroziti, ne treba im gurati na ta mala pleća osjećaj krivice, to se previše provlači kroz javnu scenu, to ne bi čisto psihološki trebalo tako komunicirati.

- Poslali smo u sve domove da ćemo za učenike i studente preuzeti financiranje smještaja, poslali smo i pismo sveučilištima da razmisle o tome da studente s tog područja oslobode participacije ukoliko nisu ispunili sve ECTS bodove.

- Po službenom planu cijepljenja nastavnici su u drugoj skupini - napomenuo je Fuchs.

20. travanj 2024 01:00