StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdobra vijest

Ministar Božinović iznio detalje o nabavi dva nova kanadera: Uskoro se potpisuje ugovor, cijenu u potpunosti plaća EU

Piše Šibenski.hr
14. studenog 2022. - 13:28

- Ne postoji društvo s nula rizika, ali postoji trajna zadaća kreatora politika da te rizike po građane svedu na najmanju moguću mjeru. Stoga smo donijeli Strategiju za upravljanja rizicima od katastrofa koju je Vlada donijela prije mjesec dana. Riječ je o prvom takvom dokumentu čiji je cilj omogućiti bolju prevenciju od katastrofa vezanih uz klimatske rizike.

Dva su cilja - prvo smanjiti najveće rizike i drugi, povećati kapacitet za odgovore na same katastrofe, rekao je Božinović.

- Jedino uključenjem stručne i znanstvene zajednice možemo okupiti svu ekspertizu u Hrvatskoj i naš fokus će u budućnosti biti na preventivi. Naša strategija pokriva 14 razvojnih potencijala za umanjenje rizika od katastrofa. Ukupna vrijednost ovog posla je izuzetno velika, to je oko 13 milijardi kuna do 2030. godine.

Ulaganja su primarna i planska, a naglasak je na povlačenje sredstava iz Europske unije. Neću govoriti o nabavi 94 specijalizirana vatrogasna vozila i novog komunikacijskog sustava za operativne snage. U tijeku je postupak javne nabave od 63 milijuna kuna u sklopu kojeg se nabavlja samo za vatrogasce 17 vozila, 5 plovila, zaštitna oprema...

Također, u postupku nabave su dva višenamjenska helikoptera za potrebe civilne zaštite (od ukupno 5) za što je osigurano 273 milijuna kuna, od čega je 85 posto iz EU.

Hrvatska je u uz Italiju, Španjolsku, Francusku, Portugal i Grčku među članicama EU koje u sklopu programa "rescEU" s Europskom komisijom vode pregovore o zaključivanju sporazuma o proizvodnji 12 novih kanadera, to jest protupožarnih zrakoplova modela CL515 s kanadskom tvrtkom De Havilland, u sklopu čega će Hrvatska dobiti njih dva. Projekt se 100 posto financira iz EU sredstava. Što se tiče cijene ona je između 50 i 52 milijuna dolara po avionu, a do kraja godine ćemo potpisati ugovore za nabavu godine novih aviona. Rokovi isporuke još se pregovaraju, rekao je Božinović.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Ministar je spomenuo da smo imali tešku požarnu sezonu, ali i pohvalio vatrogasce da su požare uspjeli staviti pod kontrolu i spriječiti najgore katastrofe kojima su bili izloženi naši sustavi.

- Mislim da smo korektno predviđali smjer i razvoj prigodnih nepogoda zbog klimatskih promjena, a jasno je da će njihovo produženo trajanje tražiti maksimalni angažman vatrogasnog sustava. Sad smo imali požar u 11. mjesecu, možete misliti onda što nas očekuje u požarnoj situaciji.

Ovo je konferencija koja je okupila i goste iz Slovenije i Crne Gore, a tu su i gosti predavači iz Francuske. Jutarnji već četvrti put organizira ovu konferenciju, a iza nas je sezona u kojoj su rasle crne brojke vezane uz požare. Vidjet ćemo stoga danas kako se struka priprema za sljedeću sezonu.

Zahvaljujem se i Veleposlanstvu Republike Francuske koje nam je pomoglo pri organiziranju ove konferencije, rekao je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Možda toga niste ni svjesni, ali u deset mjeseci ove godine u Hrvatskoj su buknula 9862 požara na otvorenom prostoru, što je povećanje od 25 posto u odnosu na prošlu godinu. Ukupna opožarena površina povećana je za 135 posto te je izgorjelo 56.296 ha, a samo požara raslinja zabilježeno 7665 što je povećanje od 48 posto. Ukupan broj požara povećan za 14 posto i iznosi 13.785.

Tijekom ove godine dramatično se povećao i broj ozlijeđenih osoba u požarima, za 45 posto, pa je tako u ovoj godini ozlijeđeno 160 osoba, od čega i 27 vatrogasaca. Broj smrtno stradalih osoba u požarima povećan je za 16 posto te je ukupno smrtno stradalo 29 osoba, među kojima je i jedan vatrogasac.

Crna statistika požara u Hrvatskoj svake godine je sve dramatičnija, a procjene govore da se taj trend neće zaustaviti. Kako prevenirati i obraniti se od požara kad do njih dođe i što možemo očekivati u sljedećoj požarnoj sezoni, tema je četvrte statusne konferencije Jutarnjeg lista pod naslovom "Obrana i prevencija", koja će se održati u ponedjeljak 14. studenoga u zagrebačkom hotelu Hilton Garden s početkom u 10 sati. Konferenciju ćete moći pratiti na portalu Jutarnji.hr.

Konferenciju će otvoriti potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pa slijede prezentacije o ovogodišnjoj požarnoj sezoni koje će održati Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, i Darko Pleskalt, stručni suradnik za zaštitu šuma iz Sektora šumarstva u Hrvatskim šumama. O doprinosu sustava OIV Fire Detect AI i proširenju usluga tvrtke Odašiljači i veze u sljedećoj požarnoj sezoni govorit će Tomislav Marić, direktor Sektora za prodaju u OIV-u. O francuskim iskustvima u borbi protiv požara govorit će potpukovnik Aurelien Manenc iz Glavne uprave civilne zaštite Republike Francuske.

Tema panel-rasprave koja će uslijediti jest "Obrana od požara 2023". O klimatskim utjecajima na požarnu sezonu govorit će Lovro Kalin, voditelj Službe za vremensku analizu i prognostički sustav DHMZ-a. Ove godine opožarena površina Istre veća je za čak pet puta u odnosu na prošlu godinu, a istarski vatrogasci ove su godine imali 59 posto više intervencija nego prošle godine. Što je tome uzrok, otkrit će Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik Istre. O angažmanu zračnih snaga te kako se boriti s požarima iz zraka kada na raspolaganju imaš samo tri kanadera govorit će pukovnik Darko Kučej, zapovjednik 855. protupožarne eskadrile. O svojoj ulozi u protupožarnoj sezoni i planovima za sljedeću sezonu govorit će Mate Botica, predsjednik Uprave Odašiljača i veza, te Krešimir Žagar, direktor Sektora za šumarstvo u Hrvatskim šumama.

19. travanj 2024 13:20