StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREDSTAVNIK SRBA

Milošević iz Knina: Moj dolazak je zalog za budućnost, čuo sam poruke pomirbe. Ovo je prvi korak

Piše šibenski.hr
5. kolovoza 2020. - 11:49

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu oslobodilačke operacije Oluja, a po prvi put se Oluja obilježava uz nazočost političkog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj - SDSS-ovog potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića.

- Neka se prekine spirala mržnje kako se strahote rata nikad ne bi ponovile. Trebamo poštovati sve žrtve bez obzira na nacionalnost. I Srbi iz Hrvatske su imali svoje žrtve i to trebamo poštovati. Emocije su još svježe, svoj dolazak smatram zalogom za budućnost. Čuo sam poruke mira i pomirbe i smatram da je ovo prvi korak, poručio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević, a prenosi N1.

Premijer Andrej Plenković izrazio je ranije u svom govoru u Kninu žaljenje za žrtve ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, kojih je, rekao je, nažalost bilo, "jer legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo – te je svaki takav čin bolan za sve obitelji žrtava i ružan ožiljak na pravedno lice i obrambeni karakter Domovinskog rata".

- Svjesni smo da je naša pobjeda u Oluji bila traumatična za mnoge hrvatske Srbe koji je ponajprije povezuju s odlaskom dijela srpskog stanovništva iz njihovih domova i zavičaja na dotad okupiranim područjima. Dok je za većinu Hrvata to ponajprije bio prisilan zbjeg koji su organizirali i naredili kninski pobunjenici, za mnoge Srbe to je dan-danas zbjeg pred hrvatskim snagama, kazao je.

23. travanj 2024 23:39