StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpametna ideja

Milijun eura za besplatne uloške i tampone u školskim WC-ima; Neke djevojke morale su izostati iz škole

Piše Marijana Cvrtila/SD
2. prosinca 2022. - 11:12

Kada se pojavila “u eteru”, tema menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj gotovo je pa šokirala javnost, ali rezultati istraživanja koje je prije nešto manje od dvije godine predstavila udruga PaRiter i jesu bili više nego zabrinjavajući.

Više od trećine žena u Hrvatskoj prisiljeno je štedjeti na higijenskim ulošcima jer su im preskupi, svaka deseta žena uložak ili tampon promijeni tek nakon šest do osam sati jer nema dovoljno novca da bi ih mogla redovito mijenjati – neki su od rezultata toga istraživanja.

To je neke škole i osnivače, a među prvima je reagirala Snježana Klarić, ravnateljica varaždinske Strojarske i prometne škole, potaknulo da osiguraju besplatne menstrualne higijenske potrepštine za svoje učenice.

Smanjeni PDV

Napokon se “trgnula” i država. Naime, Vlada je prihvatila amandman SDP-ove saborske zastupnice Sabine Glasovac, a Hrvatski sabor izglasao državni proračun za 2023. godinu u kojemu su osigurana sredstva koja će omogućiti da se u svim školama u Hrvatskoj, kao i svim skloništima za žene žrtve nasilja, osiguraju zalihe besplatnih menstrualnih higijenskih potrepština (uložaka).

Milijun eura – toliko će školama i skloništima biti na raspolaganju za tu stavku u idućoj 2023. godini, odlučila je Vlada RH, koja je uz to zadužila ministarstva ministara Radovana Fuchsa i Marina Piletića da izrade modele kako bi se što je prije moguće krenulo u nabavu i distribuciju ovih proizvoda na navedene adrese.

Ova mjera sastavni je dio aktivnosti koje Vlada poduzima u borbi protiv menstrualnog siromaštva, a koje su započete smanjivanjem stope PDV-a na higijenske potrepštine s 22 posto na 13 posto te se nastavljaju ovom novom stavkom.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja zasad ne otkrivaju pojedinosti na koji će način biti regulirana opskrba i podjela menstrualnih higijenskih proizvoda po školama, ali kažu kako će model, nakon što bude gotov, biti predstavljen javnosti.

Iako će se vjerojatno raditi o većim količinama higijenskih potrepština nego što su dosad osiguravale brojne škole ili osnivači, svi se slažu kako nema razloga za odugovlačenjem i kompliciranjem s ovim poslom.

Uostalom, u nekim su se školama već “uhodali” te se nabava i raspodjela ovih proizvoda nije pokazala nikakvim baukom, pa se vladajući mogu osloniti i na njihova iskustva. I ono što je najvažnije, u većini škola, kako doznajemo iz razgovora s ravnateljima, nema podjela na djevojke i djevojčice koje imaju ili nemaju pravo uzeti te potrepštine kada su u potrebi, nema “gledanja” u socijalni karton i nepotrebnih neugodnih situacija.

Pokrenuta nabava

Ulošci ili tamponi dostupni su svima ili u ormarićima i dispenzerima (spremnicima) smještenima najčešće u ženskim toaletima ili kod stručnih suradnika, poput pedagoga ili psihologa, gdje ih bilo koja od djevojčica i djevojaka u potrebi može podignuti.

– Presretni smo što je Vlada napokon donijela rješenje o besplatnom osiguravanju tih potrepština školama, za što se svi na svoj način zalažemo već dulje vrijeme. Definitivno u školama imamo djevojčica čiji si roditelji ne mogu priuštiti kupnju tih proizvoda. Zna se dogoditi da neke učenice u te dane i ne dolaze u školu jer nemaju sredstava za više od jednog uloška dnevno – kaže Antonija Mirosavljević, predsjednica Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica OŠ “Novska”.

Brojne škole i osnivači (gradovi i županije) već su pokrenuli nabavu i podjelu besplatnih uložaka u školama na svome području, a među njima su, među ostalima, gradovi Varaždin, Rijeka, Šibenik, Zaprešić, Buje, Vinkovci, Pula, Karlovac, Ozalj, Pakrac, Jastrebarsko i brojni drugi, kao i neke županije, poput Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske.

Gotovo do Božića

– Ima dosta učenika u potrebi, vidimo to po obrocima u našoj školi. Novac za menstrualne higijenske potrepštine osigurao je Grad Šibenik, mi smo u skladu s tim kao škola zatražili ponude te izabrali najpovoljnijeg dobavljača. Nadamo se da će ovi proizvodi što prije stići u našu školu, a postavit ćemo ih u kutije u ženskom toaletu gdje će biti dostupne svim učenicama – kaže Ivana Rupić, ravnateljica Osnovne škole Jurja Šižgorića Šibenik.

image

Šibenska ravnateljica Ivana Rupić

Nikša Stipaničev/Cropix

Iz Šibensko-kninske županije potvrdili su kako bi do Božića besplatni menstrualni higijenski proizvodi trebali stići u 25 srednjih i osnovnih škola kojima su osnivač.

19. travanj 2024 13:39