StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdan antifašističke borbe

Milanović stigao u Brezovicu, Plenković poslao Malenicu: ‘Antifašizam nije iskorjenjiv, neće nestati‘

Piše Boris Vlašić/JL
22. lipnja 2022. - 11:36

Hrvatska danas obilježava Dan antifašističke borbe u znak sjećanja na osnivanje Prvog partizanskog odreda i prve antifašističke jedinice u ovom dijelu Europe. Prigodnom polaganju cvijeća u Spomen-parku Brezovica u 9:30 započeo je službeni program na kojem je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, dok je premijer Plenković poslao izaslanika Vlade, ministra pravosuđa Ivana Malenicu.

Izaslanik Sabora bio je Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan, a premijer Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković su građanima Hrvatske čestitali Dan antifašističke borbe na Twitteru i time izbjegli eventualni susret s Milanovićem. U Brezovicu su stigli i bivši predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović, ali bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nije bilo. Posljednja objava na njenom Twitter profilu je u navijačkom dresu, a zadnja čestitka građanima bila je povodom Dana državnosti, 30. svibnja.

Predsjednik Milanović u svom je govoru, parafrazirajući pozdrav iz narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu, danas poručio: "Ne fašizmu, sloboda narodu!".

Antifašizam, naglasio je, nije iskorjenjiv i neće tek tako nestati. "Taj korijen je dubok, osjećaj, emocija, jer to je sastavni dio hrvatskog puta i jedna od žila koji čine naš korijen", rekao je.

Referirajući se na vrijeme nastanka Prvog partizanskog odreda te kasnijih događaja u povijesti Hrvatske, poručio je da se danas nemamo čega stidjeti jer je "naš put bio pravedan i uspješan".

Ministar Malenica naglasio je da je antifašizam dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda, utkan u hrvatsku državnost te da je prihvaćenje vlastite povijesti- i dobrih i loših strana- znak zrelosti jednog naroda društva i države.

"Povijesna je istina da je hrvatski narod stao među pobjednike Drugog svjetskog rata, među pripadnike antifašističke koalicije", rekao je.

Župan Celjak rekao je da su najveći heroji u hrvatskoj povijesti hrvatski branitelj iz Domovinskog rata jer su ostvarili stoljetni san Hrvatica i Hrvata o slobodi, samostalnosti i neovisnosti, a granice u kojem ostvarena Republika Hrvatska, istaknuo je, izborili su upravo antifašisti i antifašistička borba.

Franjo Habulin, predsjednik SABA RH rekao je u Brezovici da je "ne samo Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi, nego je i Europa kao zajednica naroda i Europska unija utemeljena na antifašističkoj borbi i pobjedi nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu".

Istknuo je kako je osnivanjem prvog partizanskog odreda 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica "kresnuta iskra ustanka, pokrenut je organizirani oružani otpor nacifašističkoj okupaciji. To je ono na što mi danas moramo biti ponosni", kazao je Habulin.

Istodobno su Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik i Joško Klisović, predsjednik zagrebačke Gradske Skupštine u Spomen-parku Dotršćina položili su vijenac uz spomen obilježje "Put mučeništva", a navečer će se na Trgu žrtava fašizma održati i koncert na kojem nastupa TBF i drugi izvođači. Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba jučer je, polažući vijence na Mirogoju istaknuo kako je u "Drugom svjetskom ratu sudjelovalo oko 50 tisuća Zagrepčana u borbama od kojih je oko 8 tisuća njih poginulo".

Ustaše su, poznato je, masovne egzekucije izvodile u šumi Dotršćina, zato je tamo i spomen-područje.

19. travanj 2024 15:18