StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkritike ne prestaju

Mesić: Izjave Kolinde Grabar-Kitarović su nacionalističke i na granici neprihvatljivog! Isključivo promovira samu sebe... A za njezin uspon kriv sam i ja

Piše A.B.K.
30. listopada 2019. - 09:19

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pridružio kritičarima aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ocijenivši kako su njene izjave na granici neprihvatljivog.

Za sarajevski portal Klix Mesić je izjavio kako sadašnja predsjednica Hrvatske izjavama koje daje pokušava promovirati isključivo samu sebe dodvoravajući se na neprihvatljiv način desnom biračkom tijelu.

Zbog toga što je dospjela gdje je sada, Mesić krivi i sebe, a svoju odgovornost za politički uspon Grabar-Kitarović vidi u činjenici da je ona za njegova predsjedničkog mandata dobila diplomatski angažman.

- Njene su izjave nacionalističke ili na granici neprihvatljivog. Kad ona kaže 'danas se za Hrvatsku zna', ona misli da se za nju zna jer je navijala na utakmica u dresu reprezentacije Hrvatske i ljubljenju tko god naiđe od igrača. Poznata je i po određenim izjavama koje ne stoje kao kad ode u Rumunjsku ili Češku Republiku i kaže: 'Mi se razumijemo jer smo bili iza 'željezne zavjese'". Mi nikad nismo bili iza željezne zavjese jer kako bi ona s jugoslavenskim pasošem išla na školovanje u Ameriku da je živjela iza zavjese. Ona ili to ne razumije ili šalje takve poruke koje joj trebaju kod desnog dijela elektorata – poručio je Mesić.

Mesić je izrazio žaljenje i zbog činjenice da sadašnja hrvatska politika pravi problem oko legitimiteta Željka Komšića.

- Pogrešna je to politička procjena Zagreba. Izbor člana Predsjedništva iz hrvatskog korpusa, Željka Komšića, je trebalo iskoristiti za dobru suradnju između jedne i druge zemlje. Dogodio se jedan civilizacijski pomak, iskorak, što neki jednostavno ne razumiju. Civilizacijski iskorak da ljudi nisu glasali samo kao na popisu stanovništva prema svom nacionalnom izboru već su glasali prema projektu - poručio je Mesić sadašnjem hrvatskom državnom vrhu.

Za Pelješki most i problem odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori konstatirao je kako nema problema koji se među susjedima ne može riješiti.

- Da bi se takvi problemi rješavali treba biti političke volje. Nažalost, ja moram biti kritičan prema nekim stavovima Hrvatske koja preko nekih svojih službenih krugova poručuje kako postoje nekakve opasnosti u Bosni i Hercegovini, opasnosti od islamizma. To jednostavno ne postoji i nema tragova opasnosti za nas susjede i Europu. Umjesto da se požuruje ulazak Bosne i Hercegovine u EU, da se požuruje cijela regija, a to jedini put da Europa isključi rat kao političko sredstvo. Kad svi budemo u Europskoj uniji neće više biti nacionalne manjine razlog potencijalnim agresorima jer će svi živjeti u svom ukupnom kulturnom korpusu uz otvorene granice – zaključio je Mesić.

19. travanj 2024 05:52