StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAGRADE ZA PROSVJETU

Među 504 najbolja učitelja u Hrvatskoj je i sedam iz naše županije: Doznajte tko je sve zaslužio 10.000 kuna u nikad težoj školskoj godini

Piše Marijana Cvrtila
5. listopada 2020. - 13:12

Iza njih je turbulentna školska godina, a ni aktualna nije ništa manje izazovna. Štrajk, potres, pandemija koronavirusa, prelazak na online nastavu i korištenje novih alata u komunikaciji s razredom, mnogo je toga obilježilo proteklu 2019./2020. školsku godinu.

Ipak, zahvaljujući trudu brojnih prosvjetnih djelatnika svladane su mnoge, kako se činilo, i nepremostive prepreke. Na Svjetski dan učitelja u ponedjeljak Ministarstvo znanosti i obrazovanja najboljima je dodijelilo nagrade i to drugu godinu zaredom jednokratni novčani iznos od 10.000 kuna bruto.

Na prigodnoj svečanosti, koja je ove godine zbog epidemioloških okolnosti održana virtualno - online putem, objavljena su i imena ukupno 504 odgojno-obrazovna djelatnika iz cijele Hrvatske kojima je ta nagrada pripala, a njih 426 izravno se uključilo u virtualnu svečanost. Podsjetimo, za nagradu su mogli konkurirati učitelji, nastavnici, odgajatelji, ravnatelji i stručni suradnici iz sustava odgoja i obrazovanja koji su se samostalno, ili su predloženi od strane kolektiva, mogli javiti na javni poziv raspisan od sredine svibnja do kraja lipnja ove godine.

Prijavilo se ukupno 1769 kandidata, a 15-eročlano Povjerenstvo za nagrađivanje, na čelu s izv.prof.dr. Eminom Berbić Kolar s Fakulteta za odgojne i obrazovne djelatnosti Sveučilišta u Osijeku, izabralo je 504 najuspješnija u protekloj školskoj godini. Ministarstvo znanosti i obrazovanja u tu je svrhu osiguralo pet milijuna kuna. Zbog samoizolacije u kojoj se nalazi nekoliko dana, nagrađenima se putem video-linka na njihov dan obratio resorni ministar Radovan Fuchs te im uputio prigodnu čestitiku:

- Izazovi koji se stavljaju pred odgojno-obrazovne radnike svaki danom su sve veći i od vas se traži sve više vještina, kompetencija i zalaganja. 2020. je godina, složit ćete se, nepredvidljiva, zahtjevna, bez presedana i jedna velika lekcija za sve nas – kazao je, uz ostalo, ministar Fuchs, dodajući kako nagrađeni učitelji i učiteljice upravo pokazuju, ulažući u osobni i profesionalni rast i razvoj, kako su spremni odgovoriti na teške i neočekivane zadaće. Obrazovanje je ključ razvoja, a rad učitelja i nastavnika jedan od najvažnijih za razvoj pojedinca i društva, dodao je Fuchs.

- Upravo iz tog razloga, uz želju da sustavno i kvalitativno unaprjeđivanje odgojno-obrazovnoga rada ostanu našim temeljnim ciljem, nastavit ćemo s radom na podizanju životnog standarda i društvenog ugleda te statusnog položaja učiteljske profesije, kao i poboljšanja uvjeta u kojima učitelji i nastavnici rade – poručio je Fuchs, koji je isti dan za N1 televiziju potvrdio kako se onaj dio primanja za koji su se učitelj izborili štrajkom ispunjava i „nije ni najmanje upitno“.

Ministar je kazao kako u narednom razdoblju predstoji mnogo rada i energije oko daljnjeg unaprjeđenja reformskih procesa definiranjem strukture nacionalnih kurikuluma s planiranim optimalnim i maksimalnim opterećenjem učenika za svladavanje ishoda, osiguravanja veće dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, uvođenja cjelodnevne nastave za učenike osnovnih škola, a važan prioritet bit će privlačenje i zadržavanje kvalitetnih te poticanje i nagrađivanje inovativnih, kreativnih i poduzetnih pothvata odgojno-obrazovnih djelatnika.

Istaknimo kako su među kriterijima za nagrađivanje odgojno-obrazovnih djelatnika, prema važećem pravilniku, mentorstva na natjecanjima, predavanja, radionice i edukacija na domaćoj i međunarodnoj razini, rad u stručnim vijećima i udrugama, objavljivanje stručnih članaka, nastavnih materijala i obrazovnih sadržaja, vođenje i koordinacija domaćih i međunarodnih projekata, unaprjeđenje rada škole i sustava obrazovanja, digitalne vještine i drugi. Za proteklu školsku godinu vrednovao se i rad u nastavi na daljinu.

Među 504 nagrađena je i 70 učitelja i odgojno-obrazovnih djelatnika iz Dalmacije (44 iz Splitsko-dalmatinske županije, 11 iz Dubrovačko-neretvanske, 8 iz Zadarske te 7 iz Šibensko-kninske).

Imena dobitnika možete pročitati ako kliknete OVDJE...

22. travanj 2024 21:05