StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘samo za probrane‘

Medicinske sestre se obrušile na ministra Beroša: ‘Dali ste povišice samo glavnjačama i uhljebicama‘

Piše D.B.
18. srpnja 2022. - 13:03

Neformalna Facebook stranica koja okuplja medicinske sestre i tehničare, a pozorno je prati preko 63.000 ljudi, obrušila se u najnovijoj objavi na ministra zdravstva Vilija Beroša.

Tvrde da Beroš obmanjuje javnost i iznosi neistine kada traži empatiju od liječničkog staleža prema sestrama i tehničarima. Podsjećaju kako je za Hinu izjavio da ga "malo iznenađuju reakcije liječničkih udruga i sindikata, posebno izostankom empatije i razumijevanja za položaj ostalih kolegica i kolega s kojima svakodnevno dijele skrb za pacijente."

- To nema veze sa istinom. Naime, zadnje donesenim izmjenama Uredbe nije data ni kuna povišice za sestre i tehničare koji svakodnevno pružaju direktnu sestrinsku skrb pacijentima, već samo za 1 posto medicinskih sestara i- medicinskih tehničara s magisterijima na rukovodećim radnim mjestima prve vrste, poznatije kao "glavnjače" i to samo više razine, klinika i zavoda, čak ni za za glavne sestre odjela.

Uredbom nam nije osiguran nikakav povijesni doprinos, već povišice samo za 1 posto sestara “glavnjača”/magistri od kojih većina nema gotovo nikakve, a kamoli svakodnevne veze sa direktnom skrbi pacijenata! Osigurao je povišicu svojoj savjetnici i ostalim glavnim sestrama klinika, zavoda, koje trebaju držati sestre iz svakodnevne prakse tihima dok rade jedna za dvije ili tri suprotno standardima sestrinske prakse - ističu u svojoj objavi.

Napominju i da glavne sestre i, kako ih još zovu "magistre" i "glavnjače", koje su dobile pozamašne povišice, već primaju dodatak za rukovodeći položaj, pa je samim time ovo samo podizanje već ionako dosta velikih primanja tih sestara naspram sestara koje rade u direktnoj sestrinskoj skrbi s pacijentima.

- U isto vrijeme, sestrinska komora se hvali velikim uspjehom, savjetnica ministra za sestrinstvo čak povijesnim uspjehom, to što su za 1 posto sestara osigurali povišice. Za to vrijeme realnost izgleda sasvim drugačije, na odjelima nam rade medicinske sestre i tehničari sa završenim trogodišnjim studijem sestrinstva, a primaju plaće kao srednje medicinske sestre. Jedna sestra radi za njih dvije ili tri, na odjelima se ne pošuju standardi sestrinske prakse o kategorizaciji pacijenata i dovoljnom broju sestara, sestrama se ne plaćaju prekovremeni, svakodnevno se provodi mobbing, a cijenu svega na kraju plaćaju upravo pacijenti - tvrde na FB Medicinske sestre/medicinski tehničari.

Što hrvatsko zdravstvo i pacijenti dobivaju s povišicom za sestre koje nikad nisu i neće vidjeti pored sebe? Koje su to kompetencije i dodanu vrijednost dobile medicinske sestre u direktnoj skrbi i pacijenti sa činjenicom da je njihova glavna sestra završila magisterij, a prije je taj isti posao radila i kao prvostupnica? Sve ovo pitaju admini ove stranice, pa nastavljaju:

- Da stvar bude još gora, savjetnica ministra za sestrinstvo daje si za pravo dijeliti magistre sestrinstva na odabrane i stihijske. Je li po mišljenju savjetnice Krpeta i PreCednik HKMS "stihijski magistar"? Kaže savjetnica Vilija, citiramo: "Naglašavam da se 12 godina upisuju stihijski magisteriji bez da se pita potrebe zdravstvenog sustava." Znači li to da je i PreCednik Komore stihijski Magistar s obzirom da je završio magisterij 2017. godine, dakle prije 5 godina? Nije li godinama na vlasti upravo njezina i njegova stranka (ZNA SE) na vlasti koja je dopustila da se, kako ona kaže, "upisuju stihijski magisteriji" i provodi "neplanirani edukacijski biznis"? Žalosno je da osoba koja je direktno dobila povišicu ovom kvaziuredbom proziva stihijske magistre sestrinstva jer eto očito oni nemaju člansku iskaznicu za "fotelju" pa su "stihijski magistri". Neprocjenjivo! - tvrde na FB-u.

U nastavku su se obračunali i s Hrvatskom komorom medicinskih sestara:

- Sestrinska komora, po običaju, kiti se tuđim perjem, jer je za priznavanje magisterija sestrama na pozicijama 1. vrste (glavnjača), glavna zasluga sindikata, a ne komore. Nadalje, važno je napomenuti da je sad svima jasno da Komora radi za boljitak samo za uhljebe/glavnjače a ne za sve magistre. Medicinske sestre i tehničari opet su žrtve uhljebske organizacije koja koristi resurse (članarine) svojih prisilnih članova od kojih je većina srednjih i prvostupnica za boljitak odabranih. U 19 godina postojanja, sestrinska Komora je radila samo protiv sestara SSS, dopušta da jedna sestra radi za tri, obmanjuje javnost o pravom broju nedostatka sestara, krije i proganja sve koji se usude propitivati poslovanje Komore i trošenje milijunske iznose članarina, prodaje javnosti aktivnosti za sestre koje uopće ne spadaju u djelatnost Komore, a sve to na leđima srednjih sestara i prvostupnica. Uhljebi koji se predstavljaju kao predstavnici sestara su obični politički poltroni vladajućih čija je zadaća da obmanjuju javnost i drže najbrojniju profesiju da ne talasa. Došlo je vrijeme da se tomu stane na kraj ili ne?...

Detaljnije na FB-u Medicinske sestre / tehničari.

18. travanj 2024 19:46