StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsaborski zastupnik SDP-a Franko Vidović uzburkao duhove

Matečić: Ne radi se o ljudima koji nemaju krov nad glavom, nego žele zadržati u posjedu tuđu nekretninu koja se nalazi na atraktivnoj poziciji

18. studenog 2018. - 22:05

Nakon što je saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović progovorio o teškom položaju zaštićenih najmoprimaca, a koji se, kako je rekao, podizanjem najamnina pretvaraju u socijalne slučajeve – duhovi su se uzburkali.

Najprije je predsjednica Hrvatske udruge stanara Iva Tukić izjavila da će "stanari koji zbog niskih mirovina neće moći platiti najamninu ići u sudske sporove s vlasnicima", da bi potom vlasnici podastrli podatke o pozitivnim učincima nedavno usvojenog Zakona o najmu stanova, a koji, ističu, demantiraju takve tvrdnje.

– Više od pola zaštićenih najmoprimaca, od njih nešto više od 2500, voljno je postići dogovor s vlasnicima stanova! Zakon o najmu stanova, nakon dvadeset i dvije godine agonije, pomaknuo je stvari s mrtve točke do te mjere da je veliki dio najmoprimaca izrazio želju otkupiti stanove u kojima žive po punoj cijeni, a ima i onih koji su već prepustili stanove vlasnicima jer im ne kane, istekom roka od pet godina, plaćati tržišnu najamninu – veli Ivan Matetić, predsjednik udruge "Proljeće", koja okuplja vlasnike stanova.

Matečić kaže da je od oko dvije i pol tisuće najmoprimaca u Hrvatskoj, barem dvije tisuće onih koji u vlasništvu imaju drugi stan, kuću ili čak više nekretnina. Ne radi se, ističe, o ljudima koji nemaju krov nad glavom, nego žele zadržati u posjedu tuđu nekretninu koja se nalazi na atraktivnoj poziciji, a najčešće je riječ o centru grada, te istodobno bezobrazno mešetariti drugim stanovima i kućama u svojemu vlasništvu.

– Znači, većina stanara sad može birati: plaćati najamninu koja je određena Zakonom ili iseliti se u druge nekretnine u njihovu vlasništvu. Što se socijalnih slučajeva tiče, njih je u Splitu, kako je rekla gospođa Tukić, prema evidencijama gradskih službi, pet ili šest – ajde, uzmimo da ih ima i deset, jer postoje ljudi koji teško žive ali se nisu obratili za pomoć, no ni tu ne bi smjelo biti problema. Naime, Zakon podrazumijeva da njihove najamnine subvencionira Grad Split – objašnjava, i dodaje da je neozbiljno od strane SDP-ova zastupnika obmanjivati javnost govoreći, tobože, o enormnim povećanjima najamnina.

– Što znači 120 posto veća najamnina u prvoj godini primjene ovog Zakona? To da ako je netko dvadeset godina plaćao sto kuna najamnine mjesečno, danas plaća 220 kuna, a živi kao samac u sto tuđih kvadrata! Što se POS-ovih stanova tiče, a prema Zakonu o najmu zaštićeni najmoprimci imaju na njih pravo, oni nisu u interesu samo onima koji žive u našim stanovima a imaju druge nekretnine. Moja najmoprimka ima dvije prazne kuće, a živi sama u mome stanu od sto kvadrata! Recite mi ljudski, je li to teška sramota? – ogorčen je činjenicom što se vlasnike, veli, svih ovih godina grubo iskorištava, pa je često pričuva koju su dužni plaćati za održavanje zajedničkih dijelova puno veća od najamnine koju primaju.

– Žena koja živi u mome stanu plaća mi 154 kune najamnine, a ja sam dužan za stanove koji su u mome vlasništvu u toj istoj zgradi plaćati 700 kuna pričuve?! To je su-lu-do! I tako više od dvadeset godina! Kako više ne želim biti netko kome se oni rugaju, prave ga budalom, prestao sam plaćati pričuvu, a oni mi, pogledajte, šalju tužbe – pokazuje nam sudske omotnice i žali se na procese koji traju unedogled. Često, pojašnjava, zaštićeni stanari izigravaju sirotinju, a daleko su od onih koji nemaju.
– Tako se naša poznata glumica u jednom časopisu fotografira s jabukom na stolu u tuđem stanu, sugerirajući čitateljima da tek što nije gladna, da bi se u drugom magazinu, nekim drugim povodom, hvalila velebnom kućom u Podgori u kojoj provodi ljeto iz bajke. To što se nama vlasnicima radi od takvih i njima sličnih, stvarno je degutantno – ljut je i na državne strukture, a koje su, kaže, toliko dugo čekale s usvajanjem zakona, koji je barem malo popravio njihov status u odnosu na one koji žive u njihovim stanovima a plaćaju sitniš.

– Evo, u mome slučaju, u sporu s mojim stanarom, nije donesena ni prvostupanjska presuda, a vrijeme prolazi. I sad govoriti o Zakonu o najmu kao nepravednom – a njegova je posljedica upravo ta da su najmoprimci konačno shvatili da ne mogu besplatno stanovati u tuđemu – je nonsens – kaže Matetić i poziva vlasnike kojima zaštićeni najmoprimci odbiju platiti najamnine – da ih ovrše.

– Nakon tri neplaćena računa, vlasnici imaju pravo ovršiti dužnika – ističe na kraju naš sugovornik i izražava nadu da će nakon prijelaznog razdoblja od pet godina vlasnici konačno raspolagati svojom otetom imovinom.

Što nam rade: 720 kuna najamnine za sto kvadrata?!

Ivan Matetić se, kaže, gnuša laži koje se iznose u javnost, pa se najamnine zaštićenim najmoprimcima prokazuju, kao, tobože, astronomske.

– Takvi su stanari do sada za stan nešto manji od sto kvadrata plaćali sto kuna, a u petoj godini primjene Zakona plaćat će 720 kuna?! Nađite mi tako veliki stan u centru Splita ili Zagreba koji se iznajmljuje za manje od sto eura. Tragedija je što se nama vlasnicima radi.

24. travanj 2024 03:40