StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREMA PODACIMA EVISITORA

Loša vijest: U prvih dvanaest dana srpnja broj noćenja pao za 5 posto; Dobra vijest: Godina je i dalje u "plusu"

14. srpnja 2019. - 12:00

Potvrđuju se spekulacije o tome da turistička sezona nije počela najbolje, piše u nedjelju Jutarnji list, donoseći podatke iz sustava eVisitor iz kojih se vidi kako je u prvih 12 dana srpnja, u odnosu na lanjski srpanj, broj noćenja pao za gotovo pet posto, dok su dolasci turista u padu 6,2 posto.

No, gledajući ukupan ovogodišnji promet, dakle dolaske i noćenja od 1. siječnja do 12. srpnja, godina je i dalje u plusu, iako "mršavom", navodi dnevnik.
Prema podacima Jutarnjeg, u prvih šest mjeseci i 12 dana ove godine domaći turizam bilježi rast broja dolazaka od 4,2 posto, no rast noćenja zasad je u slabom plusu, točnije on iznosi 0,9 posto. To je i dalje pozitivno, ali daleko od brojki na koje smo bili navikli prijašnjih godina.

Kad je u pitanju samo srpanj, podaci zasad prikazuju kako je najveći pad u prvih 12 dana zabilježen u privatnom smještaju, gdje pad broja noćenja iznosi 7,3 posto, a dolazaka čak 9,4 posto.

Međutim, negativan je rezultat i kod hotelijera koji prema eVisitoru sa 12. srpnjem bilježe pad dolazaka od 1,2 posto, ali i pad noćenja od 0,8 posto, a lošije prolazno vrijeme bilježe i kampovi. U njima je srpanj u odnosu na prošlogodišnji zasad slabiji 7,2 posto u noćenjima i 4,8 posto u dolascima, a jedini koji u srpnju bilježe rast turističkog prometa su obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa 2,2 posto boljim noćenjima te 6,2 posto boljim dolascima, piše Jutarnji list.

16. travanj 2024 10:51