StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKujundžićeva hobotnica

Liječnike iz Hrvatske zore postavio na ključna mjesta, s dobavljačima medicinske opreme gradio vile i od njih posuđivao novac

Piše Vanja Nezirović, Ivana Krnić/Jutarnji list
26. siječnja 2020. - 22:18

Upravo vjenčani, supružnici Kujundžić izlaze iz crkve u Zmijavcima. Par koji se volio još od srednjoškolskih dana nije mario za neimaštinu, a problem im nije predstavljala niti skromna proslava u sali osnovne škole u Ivanbegovini. Restoran si, pričala je rodbina, nisu mogli priuštiti.

Bilo je to 1982. godine. Danas, trideset i osam godina kasnije, kako piše Jutarnji list, imovinska kartica supružnika Kujundžić sve je samo ne skromna. Vile, bazen, apartman(i) na moru, građevinska tvrtka koja je gradila stanove po Zagrebu i obali, poliklinika na Malešnici, ušteđevina, krediti, prihodi veći od 40 tisuća kuna mjesečno, pa i prijatelji koji su spremni posuditi 300 tisuća kuna, i to bez kamata. Za Kujundžiće bi se zaista moglo reći da su uspjeli. Ostvarili su se kao liječnici, supruga kao pedijatrica te dodatno kao građevinska poduzetnica, Kujundžić je, pak, izuzetno cijenjen gastroenterolog, dugogodišnji ravnatelj bolnice, a uspio je i kao političar dogurati do ministarske pozicije, obiteljski su ljudi, podigli su dvoje djece, osigurali ih s nekretninom na Malešnici (vilom koju su 2012. godine darovali djeci), poliklinikom...

I nisu stali. Krajem prošle godine, kupili su još jednu kuću u Maksimiru...

“Pred kraj svog radnog vijeka moja supruga i ja smo zaključili da bi za ‘mirnu i sigurnu starost’ bilo dobro investirati u kupnju nekretnine”, rekao je ministar zdravstva.

Baš će ta transakcija otvoriti niz afera koje već šest dana ne silaze s naslovnica.

Ministar se danima pokušava obraniti, ali njegovi istupi dosad su otvarali samo nove sumnje. Kako bi smirio situaciju protekli je tjedan bio na razgovoru s premijerom, podnio je novu, izmijenjenu, imovinsku karticu, sazvao tiskovnu konferenciju, pa i usput dao čitav niz izjava, ali i dalje podaci o imovini prepuni su nedorečenosti.

Da su se Kujundžići od mladih dana vezali uz građevinu, ministar je više puta isticao u intervjuima. Međutim, uvijek je to bila više romansirana biografska crtica, nego konkretni podaci o građevinskom biznisu. Nikad se, primjerice, Kujundžići nisu javno očitovali, ni nakon što ih je na Z1 televiziji u emisiji Velimira Bujanca poduzetnik Anto Komljenović, nekadašnji partner, prozvao da su ga oštetili kod izgradnje urbanih vila u Svetoj Klari. Ta priča javno nije dobila epilog, osim saznanja da je obitelj Kujundžić osporavala Komljenovićeve navode.

Problemi s uknjižbom

Međutim, zanimljivo je da su najviše problema zbog njihova međusobnog sukoba u konačnici imali kupci šest stanova u Klari. Ti kupci se sve do 2017. nisu mogli uknjižiti kao vlasnici stanova u zemljišnim knjigama, iako su predugovore uglavnom potpisali još 2008. godine. Tek 2017. je Likvidacijska masa Zidni vrt d.o.o., kako stoji u tim ugovorima, sklopila s kupcima ugovore za prodaju pripadajućeg dijela zemljišta i to po cijenama od 15.000 kuna (ukupno 90 tisuća kuna). Uknjižba u zemljišnim knjigama mogla je tek tad biti provedena. Predugovore su kupci imali s Komljenovićevom tvrtkom Tehnoagrija, koja je u međuvremenu isto ugašena. Pokušali smo razgovarati i sa samim Komljenovićem, ali odbio je.

“Koliko se sjećam, Kujundžići su pokrenuli neke postupke protiv njega, ali valjda i on protiv njih, no ne znam što se s tim kasnije dogodilo”, govori nam izvor blizak Kujundžiću.

Često je, naime, u svojim javnim nastupima ministar zdravstva i na temu porijekla podsjećao kako dolazi iz siromašne obitelji, pa da je studiranje sam financirao.

Bauštela mu, govorio je tad, nije bila strana. Tako je jednom prilikom ispričao: “Zamislite ovu scenu. Ja branim magisterij na Medicinskom fakultetu u Zagrebu - u kojem živim kao podstanar, sa ženom i dvoje djece - u 12 sati, a istoga dana u 18 sjedam u autobus i putujem za Frankfurt, gdje već sutra ujutro u 6 idem na bauštelanje”. Kujundžićevi preci, također su se, ispričao je svojedobno za Večernji list, bavili klesarstvom, kako oni iz ‘ćaćine tako i oni iz materine loze’.

image
Mladi Milan Kujundžić

“Moji su gradili brojne danas poznate kamene zgrade u Dalmaciji i Hercegovini. Pradjed Ante s ćaćine strane bio je kamenoklesar. Prvi je u Ivanbegovinu, a možda i u Imotski donio mlinac za kavu... Moj djed Marko i ćaća Ante, uvijek se u obitelji vrte ta dva imena, također su, uz poljoprivredu, bili klesari. Ja sam kao dijete naučio klesati kamen. Znam to dobro raditi”, s ponosom je u Večernjem tad pričao Milan Kujundžić.

Problematični apartmani

I upravo će ga nekretnine ovih dana stajati brojnih kritika, pa i prozivki na ostavku. Jer nakon što je portal Telegram otkrio da je ministrova supruga kupila kuću u Maksimiru, nedugo zatim utvrdili su i da je u kartici naveo da kuća u Markuševcu, u kojoj žive, vrijedi 900 tisuća kuna. Bankarske procjene za potrebe podizanja kredita govorile su o cijenama većim od dva milijuna kuna za tu kuću. Isplivalo je na portalu Telegram da su je, naime, kupili od tvrtke u vlasništvu ministrove supruge i to po cijeni od sto tisuća eura, nedugo prije nego što je društvo prestalo poslovati, da bi u konačnici bilo likvidirano 2014.

Postavlja se pitanje jesu li, među ostalim, tim potezom možda oštetili tvrtku?

Ministar je u petak sazvao izvanrednu konferenciju s koje je poručio da mu ne pada na pamet dati ostavku.

Osvrnuo se i na incident u Ivanbegovini, koji se dogodio toga jutra, gdje su njegovi susjedi zastrašivali novinarku Slobodne Dalmacije, a progovorio je i o prijatelju iz studentskih dana koji mu je posudio 300 tisuća kuna te je ostao kod svoje procjene da njegova kuća s bazenom kod Imotskog ima sto kvadrata, iako zemljišne knjige pokazuju veću kvadraturu.

Ali samo dva sata nakon konferencije ministra Kujundžića i četiri sata nakon objave posljednje verzije njegove imovinske kartice, Jutarnji je otkrio još dvije nekretnine na kojima se ministar vodi kao vlasnik - i to dva apartmana u Novalji.

To popodne, u prostorijama HDZ-a, Kujundžić je rekao da u Novalji posjeduje samo jedan apartman i da mora provjeriti postoji li negdje pogreška u gruntovnici.

“Ako je negdje pogreška u gruntovnici, provjerit ću. U mojoj imovinskoj kartici stoji da od 2002. godine imam apartman u Novalji, a sad ima li nešto u gruntovnici što ne štima, vidjet ću”, rekao je ministar Kujundžić.

Na suprugu ministra zdravstva Kujundžića od 2018. godine u zemljišnim knjigama vodi se i oranica od 578 četvornih metara u Novom Zagrebu, koja se također ne spominje ni u jednoj ministrovoj kartici od 2016. do danas.

Ministar Kujundžić je, pak, objasnio da je 2008. tvrtka njegove supruge gradila nekoliko zgrada u Klari, a da je dio čestice pristupna cesta koja je u vlasništvu Grada Zagreba.

“Na to što uknjižba u gruntovnicu ide sporo, ja ne mogu utjecati. Bilo bi dobro da je to moje, ali nije”, pojasnio je Kujundžić.

 

 

Ponovio je opet da na Pagu ima samo jedan apartman. “Druga dva apartmana nisu moji, bilo bi dobro da jesu, ali nisu”, rekao je Kujundžić i otišao.

Ulazak u politiku

U zemljišnim knjigama, naime, na ta dva apartmana stoje plombe iz kolovoza 2017. , prema kojima je “zaprimljen prijedlog supružnika Mrkša” za uknjižbom prava vlasništva, ali koji “nije konačno riješen”. Čak i ako je istina da su ti apartmani prodani 2017., kad je podnesen zahtjev za promjenu vlasnika, ostaje nejasno zašto ih ministar nije prijavio u kartici 2016. i nije jasno zašto u imovinskim karticama iz kasnijih godina nigdje nije naveden prihod od prodaje tih apartmana. Prema zemljišnim knjigama, na Kujundžića u Novalji glase dva apartmana, veličine 38,99 i 37,69 četvornih metara. Oranica koja glasi na njegovu suprugu prenesena je, pak, u postupku likvidacije njezine tvrtke Zidni vrt.

U ministrovoj kartici spominje se, međutim, vlasništvo nad jednim apartmanom u Novalji i to površine 50 četvornih metara, koji glasi na bračnog druga, to jest na suprugu. Ta dva dvosobna stana nalaze se na drugoj etaži i upisana su kao apartmani koji se sastoje od “hodnika, sobe, kupaonice, dnevnog boravka i kuhinje te balkona”. Povezani su s vlasništvom balkona veličine 27,98 četvornih metara. Za ranije upisan suprugin paški apartman od 50 četvornih metara ministar je naveo vrijednost od 750.000 kuna te informaciju da je stečen “kupnjom iz primitaka ostvarenih od nesamostalnog rada”.

Na ova druga dva apartmana upisana je i zabilježba o kreditu od 50.000 eura iz veljače 2007. godine Privredne banke Zagreb.

Zabilježba nije brisana, a taj se kredit ne spominje ni u zadnjoj verziji imovinske kartice. Postoji mogućnost da je otplaćen, ali nije provedeno brisanje.

Vratimo se, pak, na postupak likvidacije nad imovinom tvrtke Zidni vrt, koji je pokrenut jer tvrtka nije predavala financijska izvješća. Navodi se da je “na osnivača društva prenesena imovina, i to nekretnina upisana u Novom Zagrebu ukupne površine 578 četvornih metara”.

Kad je postala vlasništvo ministrove supruge, ta oranica nije bila upisana u njegovu imovinsku karticu.

Riječ je o zemljištu u blizini parcela na kojima je tvrtka ministrove supruge sagradila četiri zgrade sa stanovima u Klari.

U postupku likvidacije tvrtke Zidni vrt utvrđene su bile i ukupne tražbine vjerovnika, koje su iznosile, što je vidljivo iz rješenja Trgovačkog suda, 1,221 milijun kuna.

“Tijekom likvidacijskog postupka isplaćen je iznos od 1,102 milijuna kuna, i to vjerovniku ministrovoj supruzi Tatjani Kujundžić 1,011 milijun kuna i vjerovniku Ljekarni Palac 90.335 kuna”, navodi se u spomenutom rješenju. Nadalje stoji da je Ljekarna Palac u svojstvu vjerovnika prenijela preostalo potraživanje od 9665 kuna na ministrovu suprugu T. Kujundžić, a ona se, pak, “izjavom odrekla preostalog potraživanja u iznosu od 119.738 kuna” te je “izrazila spremnost za preuzimanje neunovčenog dijela likvidacijske mase”, odnosno spomenutu oranicu.

Inače, vlasnik Ljekarni Palac pojavio se u najnovijoj verziji imovinske kartice Milana Kujundžića kao prijatelj koji je njegovoj supruzi 2019. posudio 300 tisuća kuna bez kamata.

Kuriozitet je također, kako piše Jutarnji list, da na suprugu Palac glasi i tvrtka koja se, pak, zove Zidani vrtovi d.o.o. (ona likvidirana u Kujundžićeve supruge zvala se Zidni vrt), osnovana je 2018. godine, a registrirana je za građenje i usluge.

image
Tatjana Kujundžić

Kujundžić se rodio 1957.godine. Pravi datum rođenja ne zna, tako da slavi onaj koji je upisan u dokumentima, jer se u to vrijeme čekalo da se skupi više stvari za obavljanje da bi se iz Ivanbegovine krenulo za ‘veliki’ grad. Prvi fakultet koji je upisao bio je pravo, no unatoč završenoj prvoj godini s odličnim, odlučio se za medicinu, koju je završio u rekordnom roku. Iako je u počecima karijere slovio za velikog zaljubljenika u medicinu i odbijao koketiranje s politikom, 1990. godine kandidirao se u stranci braće Veselica, Hrvatske demokratske stranke. Tada je odbijao Tuđmanov HDZ jer je smatrao da je oko njega previše komunista.

Ipak, nakon propasti njegove prve stranke, 1992. godine prvi put ulazi u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Političke ambicije s vremenom su mu rasle tako da se 2012. godine kandidirao za predsjednika stranke na unutarstranačkim izborima.

Za dlaku, odnosno za 110 glasova izgubio je od Tomislava Karamarka, s kojim nije bio u dobrim odnosima, pa je godinu kasnije izašao iz HDZ-a i odlučio osnovati vlastitu stranku: Hrvatska zora stranka naroda (HZ). Kandidirao se ubrzo i na predsjedničkim izborima, no u prvom krugu je osvojio svega šest posto te su ga iz igre izbacili Kolinda Grabar-Kitarović i Ivo Josipović, koji su ušli u drugi krug, ali i predstavnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, koji je dobio 10 posto više glasova od Kujundžića. Hrvatska zora bila je zapravo test za brojne Kujundžićeve prijatelje. Kako doznajemo iz liječničkih krugova, ali i drugih, od brojnih je tražio da mu se priključe. Oni koji to nisu napravili, na neki način su kod njega zatvorili vrata, dok oni koji su mu bili bezuvjetna podrška i dan danas uživaju njegovo povjerenje i ministar im u najmanju ruku, moglo bi se reći, pomaže u karijeri. Najbliža mu je suradnica, ali i kolegica iz Hrvatske zore Edita Burčul, koja se također u kampanji pojavila na listi donatora. Na Facebook stranici ugašene stranke još uvijek postoji njezina biografija.

“Do 1990. godine nisam bila član ni jedne stranke. 1990. postajem član HDZ-a, kao pasivni član. Kao odgovorna osoba, svjesna kako u mojoj Domovini, koja je krvlju stvorena, sve ide u krivo, ne zatvaram oči i ne guram glavu u pijesak, već se aktivno uključujem u osnivanje i rad Hrvatske zore stranke naroda 2013. godine. Neumorno radim na buđenju svijesti hrvatskih ljudi kako bi shvatili da je sudbina države u našim rukama. Ako našim braniteljima nije bio problem dati život za Hrvatsku, pitam se zašto Hrvati mirno gledaju nestanak Hrvatske države”, stoji uz njezino ime. Njezinu lojalnost, ministar zdravstva, nije zaboravio tako da je postala zamjenica ravnatelja KB Dubrava, njegove matične bolnice.

Pozicije u raznim odborima

Na prijedlog ministra Kujundžića, Vlada RH imenovala je Burčul u Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Međutim, nije zaboravio ni ostale. Šef dnevne urološke dnevne bolnice, liječnik Ivan Savić, primjerice, dobio je poziciju člana Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice. Upravo njegovo ime spominjalo se zadnjih tjedana zbog afere s Dijanom Zadravec, koja nije smijenjena zbog urgiranja ministra i smjene predsjednika UV prof. Slavka Oreškovića. Savić je taj koji bi navodno uz Tomislava Dulibića, novog predsjednika Vijeća trebao spasiti Zadravec. O Dulibiću ćemo malo kasnije. Priključivanje Hrvatskoj zori bilo je korisno i Gordanu Žaniću. Ministar ga je, naime, imenovao svojim pomoćnikom za financijske poslove, fondove Europske unije, međunarodne projekte i javnu nabavu. Još jedan ‘Zoraš’ dobio je mjesto u Upravnom vijeću, i to Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Igor Čikara, također iz Kujundžićeve KB Dubrave. U vrijeme smjene tadašnjeg ravnatelja KB Dubrava, Tonija Kolaka, koji je bio u otvorenom sukobu s Kujundžićem, počelo se spominjati ime Grozdane Perić, predsjednice Upravnog vijeća. Naime, riječ je o sestrični Nevena Ljubičića, bivšeg ministra i kuma ministra Kujundžića. Ljubičić je, inače, predsjednik UV KBC Split.

 

 

U ministarstvo se koincidencijom, kako ministar voli reći za dvojbene stvari, uplela i prijateljska veza. Obiteljska prijateljica Kujundžićevih je Vesna Dulibić. Pravnica koja je bila predsjednica Uprave Croatia osiguranja, i to prije nego što je otišla s te pozicije imenovala je Tatjanu Kujundžić za ravnateljicu Croatie. Sin Vesne Dulibić, Tomislav, diplomirani pravnik, za kojeg se govori da je navodno Kujundžićevo kumče, postao je državni tajnik u ministarstvu zdravstva, također je dobio priliku biti i član UV HZZO-a, a unatrag desetak dana Kujundžić ga je postavio i za predsjednika Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice. Pokušali smo ovih dana doći do Dulibića, ali nije odgovarao na pozive. Podsjetimo da je Kujundžić bio ravnatelj KB Dubrava u dva mandata, i to od 2004. do 2012. godine. Smatralo ga se za vrhunskog stručnjaka, gastroenterologa i dobrog ravnatelja. Smirujući glas i diplomatski govor dosta dobro su kotirali. I zaista, nije bilo nikakvih mrlja. Prva neugodna situacija zadesila ga je 2008. Tad ga je doktor Željko Klisović, neurolog u KB Dubrava, na konferenciji prozvao kao tadašnjeg ravnatelja bolnice za namještanje poslova KB-a tvrtki Olympus.

Nalazi državne revizije

Zamjerke na račun postupaka nabave u vrijeme dok je KB Dubrava vodio Kujundžić imala je i Državna revizija. Ona je, primjerice, u nalazu za 2012. godinu, među ostalim, navela da je “na temelju otvorenih postupaka javne nabave zaključeno 248 ugovora za nabavu roba, radova i usluga u vrijednosti 165,636.991,00 kn, pregovaračkih postupaka javne nabave bez prethodne objave tri ugovora za nabavu roba i usluga u vrijednosti 1,485.149,00 kn, a dva ugovora za nabavu usluga u vrijednosti 2,356.179,00 kn se odnose na ugovore o javnim uslugama iz dodatka II. B”, navodi se u tom nalazu. Inače, supružnike Mrkša i Kujundžić povezuju uglavnom susjedski, a i poslovni, građevinski, odnosi. Kad je Zidni vrt gradio urbanu vilu obitelji Kujundžić, to isto radio je i za Mrkše koji su također 2010. od Zidnog vrta kupili nekretninu u Markuševcu. I u Novalji na apartmanima koji se u zemljišnim knjigama i dalje vode na Kujundžića, vidljiva je plomba supružnika Mrkša za uknjižbu vlasništva.

Pokušali smo ovih dana doći do supružnika Mrkša, ali nisu odgovarali. Mrkša u poslovnim registrima trenutno ima tvrtku Smart medical na čijoj službenoj stranici piše da se bave trgovinom farmaceutskim proizvodima na veliko te da im je internet stranica u izradi. Tvrtka ima dva zaposlena, a lani su prijavili prihod veći od dva milijuna kuna dok je godinu dana ranije iznosio 963 tisuće kuna. Drugi trgovac farmaceutskim proizvodima s kojim su Kujundžići u prijateljskim, a i poslovnim odnosima je Miro Palac. On je, naime, predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije Pharma Net i vlasnik ljekarni Palac, a za RTL je Palac potvrdio posudbu.

“Posudio sam obitelji Kujundžić 40.000 eura. Posudba je popraćena Ugovorom, s rokom povrata od godinu dana, koji je ovjeren kod javnog bilježnika, a sredstva su prebačena s jednog tekućeg računa na drugi”, kazao je Palac. Na pitanje novinara da prokomentira tvrdnje o potencijalnom sukobu interesa, s obzirom na njegovu dužnost u NO veledrogerije i poslovanje veledrogerija s državom, odgovara:

“Ima stotine razloga zašto je to nemoguće, a navest ću samo jedan - Veledrogerija Pharma Net d.o.o. ne posluje s državom”, dodao je Palac za RTL. RTL je tu informaciju provjerio te utvrdio da Palac ne opskrbljuje bolnice, dakle ne posluje s državom, već opskrbljuje samo ljekarne. Dobili smo i njegovu suprugu, koja nije bila raspoložena za razgovor.

 

Ministarstvo isplatilo 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical Nevena Mrkše


Nakon što je u petak ministar zdravstva Milan Kujundžić sazvao izvanrednu konferenciju za medije, kako bi objasnio aferu oko porijekla imovine i nepotpune imovinske kartice, mediji su doznali nove elemente afere.

Nepuna dva sata nakon konferencije, Jutarnji list donosi izvatke iz zemljišnih knjiga prema kojima na Milana Kujundžića u Novalji na otoku Pagu glase još dva apartmana, veličine 38,99 i 37,69 četvornih metara. Naime, u imovinskoj kartici je naveden jedan, koji glasi na suprugu i veličine je 50 kvadrata.

Ministar to vrlo brzo demantira i optužuje gruntovnicu za propust.

No niti tu nije stalo. Nepunih 24 sata kasnije, Telegram donosi novu priču koja se direktno tiče državnog novca.

U posljednje dvije godine, Ministarstvo zdravstva isplatilo je 4,7 milijuna kuna prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru obitelji Kujundžić, otkriva Telegram. Do milijunskih isplata tvrtki Smart Medical d.o.o. Nevena Mrkše došlo je za mandata ministra Kujundžića, u 2018. i 2019. godini, kažu iz Telegrama.

Ministar nije odgovarao na naše pozive, ali je tijekom subote poslao priopćenje:

Nastavno na danas objavljen novi članak od strane Telegrama u kojem se opetovano iznose neistine, a ovaj put se odnose na navodne isplate Ministarstva zdravstva prema tvrtki Smart Medical d.o.o., molim da se javnost izvijesti kako uvidom u knjigovodstvenu evidenciju Ministarstva zdravstva od 2015. g. do danas nema evidentiranih isplata prema navedenoj tvrtki. Ovom prigodom također želim najaviti kako ću u slučaju novih iznošenja neistinitih informacija potražiti pravnu zaštitu u cilju zaštite kako mog osobnog ugleda, tako i Ministarstva zdravstva”, zaprijetio je ministar.

No ministar očito nije rekao istinu, jer smo i mi provjerili na stranicama Ministarstva financija, gdje je vidljivo da je iz državne riznice, odnosno iz Ministarstva zdravstva isplaćen iznos koji Telegram navodi. Inače, tvrtka Smart Medical osnovana je početkom prosinca 2016., manje od dva mjeseca nakon što je Milan Kujundžić stupio na dužnost. Prije toga, do 2016., Neven Mrkša imao je firmu koja se bavila iznajmljivanjem plovila, a s obitelji Kujundžić veže ga višegodišnje poznanstvo i brojni poslovi s nekretninama, kao i ranije optužbe za pogodovanje.

Konkretno u 2018. godini iz proračuna je preko Ministarstva zdravstva tvrtka dobila 1,125.653 kuna, a u 2019. 3,556.047 kuna. Smart Medical je preko Ministarstva nabavljao proizvode bolnicama u vlasništvu države: KB Dubrava, KBC Split, KBC Osijek, KB Merkur, KBC Rijeka i KBC Sestre milosrdnice. Vlasnik Smart Medicala Neven Mrkša stari je Kujundžićev znanac. Još 2008. godine pisali smo da je liječnik iz Dubrave Željko Klisović optužio Kujundžića da daje milijunske poslove Mrkši, koji je bio zastupnik Olympusa te da su njihove supruge u zajedničkom biznisu s nekretninama.

Još jedno ime došlo je u epicentar javnosti, Miro Palac. Riječ je o, kako ministar tvrdi, bliskom prijatelju još iz studentskih dana, koji mu je za kupnju kuće u Markuševcu posudio 40 tisuća eura.

Palac je vlasnik ljekarni Palac koje imaju ugovor s HZZO-om i predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije PharmaNet.

Za Novi list Palac je potvrdio prijateljstvo i rekao kako su Kujundžićevi na hodočašću u Španjolskoj pitali za pozajmicu.

- Po povratku smo sastavili ugovor i ovjerili ga kod javnog bilježnika, a Tatjana Kujundžić obvezala se da će mi do 25. 10. 2020. vratiti 40 tisuća eura. Taj sam iznos, u kunskoj protuvrijednosti prebacio na njezin tekući račun - rekao je Palac za Novi list. Rekao je i da nije javna osoba, te da mu nije do publiciteta, ali kaže da mu nije žao što je pomogao prijatelju. (Ivana Krnić/Jutarnji list)

Životni put: od siromaštva do Vlade RH


1957.

U Imotskoj krajini, u mjestu Ivanbegovina rođen je Milan Kujundžić.

1982.

Završava Medicinski fakultet u Zagrebu i ženi se za Tatjanu s kojom dobiva dvoje djece.

1990.

Ulazi u politiku. Kandidira se u izbornoj jedinici u Zaprešiću kao kandidat Hrvatske demokratske stranke braće Veselica.

1992.

Nakon raspada HDS-a priključuje se Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Tuđman mu nudi ministarsku funkciju, ali odbija jer želi raditi u medicini.

2004.

Prvi put je dio Vlade i to kao pomoćnik ministra zdravstva, na tom se mjestu zadržao nekoliko mjeseci i vratio se u KB Dubrava.

2004.

Postaje ravnatelj KB Dubrava i na toj poziciji odrađuje dva mandata (do 2012. godine).

2008.

Prva afera s nekretninama. Liječnik Željko Klisović optužuje ga za pogodovanje Olympusu jer Kujundžićeva supruga i supruga predstavnika Olympusa surađuju u biznisu s nekretninama.

2012.

Na unutarstranačkim izborima HDZ-a kandidira se za predsjednika stranke. Pobjeđuje ga Tomislav Karamarko koji osvaja 110 glasova više.

2013.

Kujundžić zbog neslaganja s Karamarkom napušta HDZ i osniva vlastitu stranku Hrvatska zora.

2014.

Kandidira se na predsjedničkim izborima, kao kandidat Saveza za Hrvatsku, no ne ulazi u drugi krug. Ispred njega su Kolinda Grabar-Kitarović, Ivo Josipović i Ivan Vilibor Sinčić.

2015.

Raspada se Savez za Hrvatsku.

2016.

Milan Kujundžić vraća se u HDZ te iste godine nakon pobjede na parlamentarnim izborima postaje ministar zdravstva.

2017.

Milan Kujundžić tuži stranačkog kolegu i bivšeg ministra Andriju Hebranga za klevetu, jer je osporio njegov ratni put.

2018.

Prvostupanjska presuda ide u korist Hebranga.

2018. i 2019.

Most dva puta traži smjenu ministra Kujundžića zbog problema u zdravstvenom sustavu. Oba glasanja o povjerenju idu u korist Kujundžiću.

2020.

Afera s nekretninama i imovinskim karticama. Prijavljen je Povjerenstvu za sukob interesa, a protiv njegove supruge u DORH-u je podnesena kaznena prijava.

Tko je tko: od prijatelja iz studentskih dana do kolega iz bolnice


Edita Burčul

Jedna od čelnih ljudi Hrvatske zore. Pomoćnica ravnatelja Kujundžića u dva mandata. I sada je pomoćnica ravnatelja za ekonomsko-financijske poslove. Članica Upravnog vijeća HZJZ-a.

mr. sc. Ivan Savić

dr. med. - specijalist urolog, bio je član Hrvatske zore, a ministar ga je imenovao članom upravnog vijeća Vinogradske bolnice.

Neven Mrkša

Vlasnik tvrtke Smart Medical bavi se trgovinom farmaceutskih proizvoda i zastupnik je njemačkog proizvođača uređaja za endoskopiju. Bio je zastupnik za Olympus, a supruga se bavila nekretninama.

Tatjana Kujundžić

Supruga ministra Milana Kujundžića, pedijatrica po struci. Nekadašnja vlasnica privatne TiM Poliklinike i tvrtke za građevinu Zidni vrt. Višegodišnja ravnateljica poliklinike Croatia osiguranje.

Tomislav Dulibić

Po struci diplomirani pravnik, bio je voditelj razvoja životnog osiguranja u Croatia osiguranju, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, član upravnog vijeća HZZO-a, predsjednik Upravnog vijeća KBC Sestre milosrdnice

Vesna Dulibić

Diplomirana pravnica, do dolaska na funkciju predsjednice Uprave Croatia zdravstvenog osiguranja, bila je zamjenica direktora Hrvatskog zavoda za osiguranje. 24 godine radila je na raznim rukovodećim poslovima u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje.

Gordan Žanić

Diplomirao je na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa u Zagrebu. S 24 godine osniva tvrtku Ekoton za trgovinu uredskim materijalom. 2011. bio je protukandidat Nadanu Vidoševiću na mjesto šefa HGK. Radio kao product manager u tvrtki Ishida Europe, potom oko 1,5 godina kao direktor prodaje u Agrokorovoj web trgovini Abrakadabra. Bio je u Hrvatskoj zori, a sada je pomoćnik ministra za Upravu za financijske poslove, fondove EU, međunarodne projekte i javnu nabavu. Također, imenovan je u Upravno vijeće Opće županijske bolnice Vinkovci.

18. travanj 2024 12:31