StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetoštar istup

Lauc prozvao Cetinskog i Lovrena: Nemojte slušati budaletine koje radi medijske pažnje pričaju o stvarima o kojima ne znaju ništa!

Piše PSD
13. svibnja 2020. - 09:46

Nakon što su pjevač Tony Cetinski i hrvatski nogometni reprezentativac Dejan Lovren izazvali burne rasprave na društvenim mrežama zbog svojih stavova protiv cijepljenja te teorijama zavjere o novom koronavirusu i cjepivu protiv bolesti COVID-19, dvojac je oštro kritizirao i profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a dr. sc. Gordan Lauc.

Apelira da se ne prenose izjave onih koji pričaju o stvarima o kojima pojma nemaju niti išta razumiju.

- Mudra izjava kaže: "Od svih stvari na svijetu, pamet je najpravednije raspoređena - Svi misle da je imaju dovoljno".

Nemojte zvati mene da vam pjevam na svadbama, a nemojte me staviti niti u nogometnu reprezentaciju. U obje te situacije bio bih jako loš, a i osjećaš bih se jadno zbog toga. Ova dvojica o cjepivima i bolestima očito ne znaju niti toliko koliko je potrebno znati da bi bio svjestan da ne znaš ništa. O bolestima, cjepivima i imunom sustavu ja ne znam puno više nego što znam.

I naše čitavo planetarno znanje o bolestima i imunom sustavu puno je manje od neznanja, i zato moramo intenzivno učiti, tj. istraživati – naveo je na svom Facebook profilu dr. Lauc.

Nada se, da jednu stvar sada vide i razumiju svi, jer za to ne treba veliko predznanje.

- Nedostatak samo jednog cjepiva (protiv COVID-19) zaustavio je planetu i prouzročio velike probleme u zdravstvenim sustavima mnogih zemalja. Čeka nas i recesija koja će u povijesti ostati upisana kao velika depresija 21. stoljeća. I sve to samo zbog jednog jedinog cjepiva kojeg nismo napravili na vrijeme... – napominje znansvenik te podsjeća kako srećom imamo puno drugih cjepiva, jer su velike boginje, dječja paraliza, ospice i mnoge druge bolesti puno opasnije od Covid-19.

- Možete li zamisliti svijet u kojem nema cjepiva protiv tih bolesti? Mislite li da je bilo lijepo na Lazaretima čekati 40 dana da smijete ući u Dubrovnik? Želite li morati početi s desetak djece kako bi polovina doživjela pubertet, četvrtina doživjela da i sami imaju svoju djecu, a sve ostale gledati kako umiru od neke od zaraznih bolesti... Medicina nas je previše razmazila u zadnjih 50 godina. Rat koji vodimo s bakterijama i virusima već milijunima godina je iznimno okrutan i samo nas znanost i stalna istraživanja mogu održati u ovako komotnoj situaciji kakvu imamo danas.

Nemojte slušati budaletine koje pričaju o stvarima o kojima ne znaju niti toliko da bi mogli shvatiti da ništa ne razumiju. A ako radite u medijima, nemojte im davati medijski prostor koji im izgleda nedostaje pa sada izmišljaju teme koje ih mogu dovesti u medije – poručio je dr. Gordan Lauc.

18. travanj 2024 20:07