StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKomentirao rusku invaziju

Lauc opet šokira izjavama: ‘Da nije bilo mjera protiv korone, vjerojatno ne bi bilo rata u Ukrajini‘

Piše Šibenski.hr
22. ožujka 2022. - 16:02

Molekularni biolog i bivši član vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc jučer je na svom Facebook profilu objavio status u kojem dovodi u vezu epidemiološke mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa i aktualnu rusku invaziju na Ukrajinu.

"Da je naš odgovor na pandemiju ostao na razini osobne odgovornosti i da nismo nametali razne zabrane sada bi nam svima bilo puno bolje: broj zaraženih bi bio podjednak, no ne bi bilo svih onih koje su ubile 'mjere', ne bi bilo inflacije i krize, a vjerojatno ne bi bilo niti rata u Ukrajini", piše Lauc na Facebooku.

Kaže da je do sličnog zaključka došao i prof. Mark Woolhouse, epidemiolog sa Sveučilišta u Edinburghu i član britanskog Znanstvenog savjeta.

"Upravo je objavio knjigu u kojoj zaključuje da su gotovo sve radili krivo i da bi pristup koji je predlagala tzv. Great Barrington deklaracija bio puno bolji", piše Lauc. U objavi je dodao i link na blog islandskog poduzetnika i konzultanta Thorsteinna Siglaugssona.

Woolhouse je ranije kritizirao lockdown i ispričao se kćeri zbog zatvaranja škola. Smatra da je to bilo "moralno pogrešno". Rekao je i da je u pandemiji njegova generacija iznevjerila mlade.

Gordan Lauc je sredinom studenog prošle godine izbačen iz Znanstvenog savjeta. Premijer Andrej Plenković, nakon istupa znanstvenika na Facebook profilu, u kojem je pozvao na prosvjede protiv covid-potvrda i vladu usporedio s Titom, kazao je da suradnja s Laucom u vladinom Znanstvenom savjetu više nije moguća. 

Lauc je s poduzetnikom Nenadom Bakićem pokrenuo stranicu nazvanu Pandemijski realizam na kojoj objavljuju svoje prijedloge za borbu protiv koronavirusa.

24. travanj 2024 08:01