StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZa Oluju ‘u crvenom‘?

Lani je sezona prekinuta za Veliku Gospu, a ove godine to bi se moglo dogoditi i prije Dana pobjede

Piše Anita Belak- Krile/SD
19. srpnja 2021. - 13:01

Prošle godine Hrvatska je crvena na karti Europe postala 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe, a ove sezone to će nam se najvjerojatnije dogoditi desetak dana ranije, već oko Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza.

U neformalnom razgovoru takvo mišljenje potvrdilo nam je jučer niz epidemiologa od kojih su neki i u vladinom Znanstvenom savjetu za koronavirus. Sve projekcije nažalost, pokazuju nagli trend porasta zaraze, stoga i ne čudi što u Banskim dvorima vlada velika panika, kako zbog mogućeg prebrzog prekida sezone tako i zbog neizvjesne COVID jeseni.

Četvrti val pandemije formirao se u Velikoj Britaniji ali i u nizu mediteranskih turističkih zemalja od Španjolske, Portugala, Cipra, Malte, Grčke…

„Za Britance znamo da su glavni širitelji delta soja, no problem je i što se pogoršava epidemiološka slika u Njemačkoj, Austriji te Italiji, zemljama o čijim smo turistima tradicionalno ovisni, kaže nam visoki izvor iz vladajuće stranke.

Britanci imaju veliku procijepljenost i rade eksperimente s kompletnim otvaranjem jer to mogu. Imaju 87 postotnu procijepljenost s jednom dozom odrasle populacije, a čak 68 sa dvije doze dok smo mi delta soj dočekali samo s trećinom procijepljenog stanovništva. Hrvatska trenutačno ima na lageru preko milijun doza cjepiva, no interes građana za cijepljenje je mizeran.

Da je vrag odnio šalu pokazuje i medijska ofenziva spotova za cijepljenje s kojom se počelo u samome srcu sezone, kad je vrag već odnio šalu a cijela jadranska obala postala narančasta. Već smo čuli apele novinara Zorana Šprajca, Andrije Jarka i skladatelja Tončija Huljića, a u kampanji za promoviranje cijepljenja pridružili su se i Goran Ivanišević, Martin i Valent Sinković, Željko Bebek, Ida Prester, Enis Bešlagić, Bojana Gregorić Vejzović, Zvonimir Boban, Ante Gelo, Andrej Kramarić … Njihovi spotovi vrte se na Youtubeu, Facebooku i Instagramu, a poruke prenose i drugi mediji kako bi doprle do što većeg broja osoba širom Hrvatske.

Lokalni zavodi za javno zdravstvo zadnjih tjedana silno puno upozoravaju na potrebu cijepljenja, čini to gotovo svakodnevno i šef splitske Infektologije prof. dr. Ivo Ivić koji je i jučer ponovio kako broj hospitaliziranih u splitskoj bolnici raste i sad su tri osobe na respiratoru dok do prije neki dan nije bila nijedna.

“To je jasan rast, nije velik, ali je naznaka uzlazne putanje koja ne popušta. Najzanimljivije je kad pitate zašto se niste cijepili, onda se sliježe ramenima, nema se odgovora, komentirao je dr. Ivić.

Nadao se, kaže, da će cijepljenje rasteretiti zdravstvo.

„Možete završiti fakultet, ali okruženje jako utječe na stavove. Vlada i velika zabuna u svijetu. Što južnije i istočnije, taj problem je sve izraženiji, to je definitivno kulturološki problem. Treba do svakoga doći i pokušati ga nagovoriti da se cijepi. Nisam uvjeren da će to biti veliki postoci, ali moramo nešto napraviti. Uvijek ostaju klasične epidemijske mjere koje će se odnositi na kretanje i okupljanje jer drugog načina nema – kaže dr. Ivić.

Istraživanja koja su provedena još na početku epidemije pokazivala su da se oko 45 posto građana ne želi cijepiti protiv COVID-a, no s vremenom se računalo kako se veći dio njih ipak predomislio. Međutim, unatoč tisućama stranica objavljenih recenziranih istraživanja kao i primjera iz vlastitog doma i susjedstva, antivakserska vaga u odmjeravanje koristi i rizika uporno pretežu na stranu rizika.

Nakon što smo prošli tjedan završili u narančastvom na karti ECDC-a, Vlada je u panici najavila kako počinje cijepljenje za sve, i za turiste i za one bez zdravstvenog osiguranja i za Hrvatske izvan Hrvatske te da će se žestoko pojačati kontrola.

Demantirao ih je odmah koncert Marka Perkovića Thompsona u Sinju, na kojem su organizatori radili što ih je volja.

Na koncert nisu pušteni ni novinari kako ne bi svjedočili o tome poštuju li se epidemiološka pravila. No, zaraza se sakriti ne može, pa će se za desetak dana vidjeti hoće li Sinj imati reprizu zadarskog Višnjika koji je cijelu županiju obojio u crveno i uveo dodatne restrikcije.

18. travanj 2024 23:54