StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetsve je ‘krešilo‘

Kupci u šoku: u trgovačkim centrima jaja skuplja i 50 posto, a cijena će još rasti!; ‘I nestašice su moguće‘

Piše Šibenski.hr
4. studenog 2022. - 23:10

Zbog velikog poskupljenja stočne hrane i energenata, poskupjela su i jaja.

I to za čak 50%, objavio je HRT u središnjem Dnevniku dodajući kako se očekuje daljnje povećanje cijene jaja, ali i da bi moglo doći do nestašice.

Na velikoj farmi koka nesilica u Hrvatskoj u slobodnom uzgoju se na godinu proizvede i do 3 milijuna jaja.

Ventilacija radi 24 sata, mikroklimu moramo održavati na zadovoljavajućem nivou da ne bi zbog djelovanja amonijaka i ostalih negativnih agenasa došlo do narušavanja njihovog zdravlja”, kaže dr. vet. Ivica Baričević.

“Postoji sigurno granica kupovne moći i mi možemo dizati cijene do neba. Ako se proizvodi ne budu prodavali, ne budu kupovali od toga ćemo svi imati štete”, ističe direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

“U trgovačkim centrima jaja su bar duplo skuplja”

HRT piše i kako su neki mali proizvođači već prestali raditi, a oni koji su ostali na tržištu se teško nose s poskupljenjem.

“Pa ja bih volio da se vrati sve na staro, ali pošto je hrana otišla gore morat će i jaja ići gore. Već su krenula. Znači u trgovačkim centrima već su vam jaja bar duplo skuplja nego što su bila prije”, kaže Damir Sovar.

Skuplja su i na osječkoj tržnici. Unatoč višim cijenama, prodaja ide dobro, piše HRT, jer kupci traže domaća jaja.

“Nikad veće cijene, a nikad manja zarada. Znači kukuruz, hrana, režije su otišle u nebo. Jednostavno mi se s tim ne možemo pokrivati”, kaže Jelica Jurković za HRT.

19. travanj 2024 17:34