StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkupujte pametno

Kupci šokirani cijenama jaja, otkud takvo drastično poskupljenje? ‘To se može riješiti samo tihim bojkotom‘

Piše Vijesti SD
6. ožujka 2023. - 08:41

Inflacija, visoke trgovačke marže, rast cijena energenata - sve su to razlozi zbog kojih su porasle cijene hrane, čemu svjedoče i novi podaci Eurostata. Prosječna cijena proizvodnje poljoprivrednih proizvoda u Europskoj uniji porasla je za čak 30 posto između trećeg tromjesečja 2021. i trećeg tromjesečja 2022. za jednaku košaricu proizvoda. Posebno poskupljenje zabilježeno je, među ostalima, i kod jaja, čija visoka cijena svakoga dana iznova šokira kupce, piše HRT.

Jelica Jurković ima manju farmu kokoši. Hrana za njih, kukuruz, energenti - sve je poskupjelo. Jedva održava proizvodnju. Srećom, ima vjerne kupce.

- Ja njih razumijem potpuno kad dođu i prigovaraju, jer svima nam je teško. Ali isto tako bi nas oni trebali razumjeti. Mi ne možemo besplatno proizvesti to jaje. I ove cijene sad što ja imam, to je najminimalnije što može biti. Ima tu da su neki pretjerali, ali ima i realnih cijena, kaže Jelica Jurković, vlasnica obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

- Trgovačke marže odletjele su u nebo, a mnogi shvatili da su cijene nerealne. Pogotovo zato što država subvencionira energente nekim proizvođačima. Ovakvu situaciju mogu riješiti samo - pametni kupci tihim bojkotom. Obiđite više trgovina, birajte domaće i s najnižom cijenom. Pomozite onima malima jer osim što su ugroženi inflacijom, oni veliki gotovo su ih istisnuli s tržišta - kaže za HRT Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

- To nije dobro. Daleko je kvalitetnije i bolje ono jaje koje je uzgojeno na manjem prostoru gdje je manja koncentracija nesilica. Naći deset komada za manje od dva eura postalo je gotovo nemoguće. No, zato su jaja bolje kvalitete i skuplja od tri eura. Nerazmjer između proizvođačke cijene i one na policama trgovačkih lanaca itekako je vidljiv.

Tko je sada tu zaradio, jesu li su to jedino trgovački lanci, imaju li neko opravdanje o tako visokim cijenama, to se trenutno ne zna. Bilo bi jako dobro kad bi barem 60% te cijene imao proizvođač koji je tamo u maloprodaji - kaže Brlošić.

Hrvatska ima samo 66 registriranih objekata za proizvodnju jaja. Unatoč tomu, količina i uvoz nisu problem. Domaćih jaja u Hrvatskoj je dovoljno.

- Ostvarujemo nekih 93% samodostatnosti. Konkretno, to znači da smo u 2021. godini imali proizvodnju od nekih 730 i više milijuna jaja - kaže za HRT Igor Mikulić, Hrvatska gospodarska komora, ŽK Osijek.

Stoga nema riječi o ugroženosti uvozom. Samo o pohlepi na blagajnama.   

18. travanj 2024 19:24