StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeta što mi radimo?!

Koronavirus kao uspomena s Jadrana: Finska uvela karantenu za turiste koji se vraćaju iz Hrvatske, povratnici s naše obale brinu i Talijane i Slovence

Piše Milena Budimir, Hina
12. kolovoza 2020. - 16:15

Koronavirus u Hrvatskoj u zadnje vrijeme kao da "odabire" žrtve mlađe životne dobi. Razlog tome su okupljanja većeg broja ljudi, mimo svih epidemioloških preporuka.

A ljeto je takvo, traži i nudi zabavu, noćni klubovi okupljaju i pozivaju, a mladi se rado odazivaju. Turisti ponajviše. Sve je veći broj onih koji su po povratku u svoje matične države osim uspomena na izvanredan provod na Jadranu ponijeli i virus.

Upravo zbog toga je Finska uvela izmjene u svojem granični promet, pa nas je stavila u grupu država sa Andorom, Bugarskom, Rumunjskom, Velikom Britanijom i Monakom, nakon povratka iz kojih Finci moraju u samoizolaciju na dva tjedna. Preciznije – samoizolacija im je preporučena od strane njihova stožera.

I Italija razmišlja o uvođenju promjena u svoju graničnu politiku, piše Corriere Della Sera, pogotovo kada je riječ o turistima koji se vraćaju nakog godišnjeg odmora provedenog u Grčoj i Španjolskoj, ali i onima koji su boravili na Malti i u Lijepoj našoj.

Razmišljaju o uvođenju takozvanog "brzog testa" na koronavirus u zračnim lukama. Svjesni su i oni kako im se sugrađani vraćaju zaraženi.

Ono što najviše brine epidemiologe jest činjenica kako se COVID-om inficiraju sve češće oni mlađi od 40 godina, a kada njima pridodamo djecu koja su najčešće asimptomatična – problem je nesaglediv. Kako mu stati na kraj?

Usprkos porukama Europske komisije da se u donošenju odluka o borbi protiv koronavirusa treba postići konsenzus među državama članicama, svaka zemlja donosi odluke za sebe.

Tako je, prmjerice, Belgija svojim sugrađanima zabranila putovanje u neke španjolske regije, uključujući Kataloniju, i zabranila ulazak onima koji dolaze iz dijelova Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske, Hrvatske, Litve, Rumunjske i Švicarska; Danska je na svoj 'crveni popis' uvrstila Španjolsku, Bugarsku, Luksemburg, Rumunjsku i Andoru; Norveškoj je potrebna desetodnevna samoizolacija onima koji dolaze iz Francuske, Monaka, Švicarske, Češke; Njemačka provodi brze testove na onima koji dolaze iz područja visokog rizika, uključujući dijelove Bugarske i Rumunjske...

Pitanje je – što radimo mi?

Slovenski mediji: Turisti, oprez, u Hrvatskoj broj novooboljelih ponovo skočio do neba

Slovenija je u srijedu zabilježila 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a vodeći mediji tvrde da je većinom riječ o uvezenim slučajevima s ljetovanja, posebno iz Hrvatske gdje borave brojni slovenski turisti.

Elektronički mediji, portali i novine ocijenijuju epidemiološku sliku u Hrvatskoj zabrinjavajućom, uz bombastične naslove poput  "Turisti, oprez: u Hrvatskoj broj novooboljelih ponovo skočio do neba", "Zaoštravanje mjera zbog zaraženih turista?", "Nove zaraze na Krku gdje ljetuju Slovenci".

Više od polovine jučerašnjim zaraza potvrđeno je kod ljudi koji su boravili na odmoru, većinom u Hrvatskoj, prenijela je Slovenska televizija, pozivajući se na nacionalni institut za javno zdravlje.

Infektologinja Mateja Logar izjavila je za Slovenski radio da je uvoz virusa iz inozemstva ponovo "problematična točka"  budući da su novozaraženi većinom mladi ljudi, pa infektolozi ne znaju s kime su sve bili u kontaktu i kako su se zarazili.

Stručnjaci često upozoravaju mlade da se u inozemstvu drže propisanih higijenskih  i epidemioloških mjera te da izbjegavaju masovna okupljanja, posebno noćne klubove i velike zabave.

Mediji prenose da bi nekontrolirano širenje virusa unosom iz inozemstva mogao biti problematičan s obzirom na početak školske godine u rujnu, jer se nastava ne bi mogla odvijati kako je planirano, a možda bi trebalo i zatvarati škole.

Hrvatska posljednjih dana bilježi porast broja novozaraženih, a zdravstvene vlasti kažu da se uglavnom radi o ljudima koji se vraćaju s godišnjih odmora i o mladima koji su bili na mjestima za zabavu.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno  5870 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 5024 se oporavilo.




24. travanj 2024 15:44