StoryEditorOCM
Hrvatska i svijethoror U POLJSKOJ KLAONICI

Kolju onemoćale krave pune tumora i truleži, i onda meso prodaju u EU; Je li dio ove bolesne govedine završio i na hrvatskim tanjurima?

29. siječnja 2019. - 10:57

Snimke teško bolesnih krava u Poljskoj koje se noću vode na klanje, bez nadzora veterinara, a potom se njihovo meso označava potpuno sigurnim za ljudsku konzumaciju, šokirale su stanovnike zemalja EU-a, piše Guardian.

Snimke su u poljskoj regiji Mazovija napravili novinari televizije Superwizjer, od kojih se jedan i zaposlio u klaonici na razdoblje od tri tjedna. Na snimkama se vidi stravično postupanje sa životinjama - krajnje bolesne krave pomoću vitla se doslovno vuku u klaonicu budući da ne mogu stajati na nogama. Snimke pokazuju i kako se klanje bolesnih krava odvija potajno, noću, bez ovlaštenih veterinara koji bi potvrdili kvalitetu mesa. Evidentno je i kako radnici u klaonici uklanjaju dokaze s trupova krava, poput rana i tumora, a koji ukazuju na to da su krave bolesne. Poljski istraživački novinar Patryk Szczepaniak imao je i što ispričati:

- Nadređeni bi mi naredili da obilježim meso kao zdravo i da ga "uljepšam". Vjerujte mi, bilo je užasno. Od smrada trulog mesa vam se povraća. Moj zadatak je bio da nožem ostružem trule dijelove - rekao je Szczepaniak za Guardian i dodao kako bi veterinari koji su morali biti tamo prije, tijekom i nakon klanja, došli tek ujutro, potpisali papire i kratko pregledali glave zaklanih krava. Na papiru je sve bilo u redu, a u stvarnosti, tvrdi novinar, katastrofa.

S obzirom da je Poljska 2017. godine bila treći izvoznik govedine u Europi, postoji, naravno, ogromna opasnost da je i meso bolesnih krava izvezeno. Poljske vlasti su stoga pozvane da promptno reagiraju i obavijeste sve druge članice EU-a o riziku. Stručnjaci za sigurnost hrane složili su se da treba dići alarm na razini cijele Europe.

Pokušali smo doznati postoji li strah od zaraze bolesnim mesom i u Hrvatskoj. Na carini se, naime, ne pregledava pošiljka mesa koja dolazi s područja Europske unije jer smo jedinstveno tržište, a osim toga, smatra se i kako se svi proizvođači, odnosno subjekti u poslovanju s hranom, moraju pridržavati istih pravila.

Meso na granicu mora stići sa svim potrebnim papirima - s potvrdom da je kontrola obavljena prije i poslije klanja, i to u klaonici koja je registrirana sukladno svim propisima. Iz Ministarstva poljoprivrede doznajemo kako dosad nisu dobili obavijest o optjecaju potencijalno zaraženog mesa iz Poljske. Praksa je, inače, da se takve obavijesti šalju putem RASFF-a, brzog sustava uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, i nakon njihova primitka veterinarska inspekcija promptno ide u nadzor.

Da ipak ne možemo biti potpuno mirni kad je uvoz mesa iz Poljske u pitanju, govori podatak prema kojem čak trećina govedine koju uvezemo dolazi iz ove zemlje EU-a. Naime, prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), za prvih deset mjeseci 2018. godine uvoz goveđeg mesa, bilo svježeg ili rashlađenog, iznosio je ukupno 15,248 tona, od čega je 5,662 tone poljske govedine. Inače, u istom lanjskom razdoblju iz Poljske smo uvezli 15,045 tona svih vrsta mesa i mesnih prerađevina, u vrijednosti od čak 37 milijuna eura.

Vezano za slučaj mesa bolesnih krava iz Poljske, kontaktirali smo i europarlamentarku Biljanu Borzan, koja je i članica EU Odbora za sigurnost hrane i zaštitu potrošača.

- Koliko sam imala priliku saznati, poljska policija istražuje osobe povezane s mesnicom, a veterinar zadužen za klaonicu i šef regionalne veterinarske službe su otpušteni. Na žalost, ovo nije prvi takav slučaj u Poljskoj; prije mjesec dana je vlasnik jedne od većih poljskih klaonica u Lodzu osuđen na zatvorsku kaznu zbog sličnih kršenja zakona. Kazne i propisi očito moraju biti pooštreni kako bi odvratili one koji se kockaju sa zdravljem građana radi profita - kaže Borzan.

Dovoljan je, prema njezinim riječima, letimičan pogled na snimku da se utvrdi kršenje cijelog niza europskih propisa i zato je nužno da poljska vlada i Europska komisija utvrde sve činjenice, poput one gdje je odlazilo sporno meso, i s njima upozna države članice preko sustava za brzo uzbunjivanje RASFF.


Biljana Borzan
Oštrije kazne za prijevare
Ovaj i slični slučajevi, kaže Biljana Borzan, pokazuju da je nova EU regulativa o inspekcijskom nadzoru, koja će stupiti na snagu krajem godine, više nego potrebna.
- Nova pravila su trebala i ranije stupiti na snagu, no države članice tražile su više vremena kako bi se veterinarske i druge službe koje će ih provoditi mogle kvalitetno pripremiti. Nova regulativa o inspekcijama na europskoj razini uspostavlja jednostavan, integriran i učinkovit sustav kontrole sigurnosti hrane te strože veterinarske i fitosanitarne standarde. Europska komisija dobiva, pak, šire ovlasti da, u slučaju kada država članica ne može garantirati sigurnost hrane proizvedene na svom teritoriju, zaustavi prodaju i transport rizične hrane iz te zemlje. Jedna od novosti je princip obavljanja inspekcija i kontrola koji se zasniva na procjeni rizika. Prema njemu će se učestalije i temeljitije kontrolirati one proizvođače hrane koji imaju prošlost kršenja propisa, dok će 'uzorni' proizvođači koji nisu imali problema sa zakonom biti rjeđe kontrolirani.
Kažnjavanje prijevara s hranom je, također, značajno postroženo novim propisima. EU će obvezivati države članice da prijevare s hranom financijski kažnjavaju najmanje u visini nelegalno stečenog profita ili postotkom ukupne zarade - objašnjava Borzan.

19. travanj 2024 04:39