StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠibenik - Ancona

Katamaran "Jelena" iz Šibenika za Italiju prevezao osmero talijanskih studenata iz Dubrovnika, a u Zadar vraća 39-ero putnika, od kojih 28 Hrvata

Piše Branimir Periša
5. travnja 2020. - 08:52

Pod strogim epidemiološkim mjerama iz Šibenika je jutros u 9 sati prema Anconi isplovio „Jadrolinijin“ katamaran „Jelena“ s osmero Talijana, inače studenata na razmjeni u Dubrovniku koji odlaze kućama preko Jadrana.

Repatrijacija koju organizira Ministarstvo vanjskih poslova u suradnji s Vladom Republike Italije u ovom primjeru je dvosmjerna: na povratku u zemlju istoga dana, „Jelena“ će oko 19 sati u zadarsku Gaženicu iz Ancone dovesti 28-ero hrvatskih državljana, također mahom studenata, 11 Crnogoraca, te jednog državljana BiH. Među putnicima je četvero sa šibenskog područja, potvrdio je Nikola Blažević, dožupan Šibensko-kninske županije i šef Županijskog stožera Civilne zaštite. To je dio od nekoliko desetaka hrvatskih državljana koji će se ovoga vikenda vratiti kućama iz inozemstva, u najvećem broju autobusima i zrakoplovima Croatia airlinesa na specijalnim, repatrijacijskim letovima iz Portugala, Španjolske, Švedske i Italije, njih ukupno 155, kako je izvijestio ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman.

Katamaranom „Jelena“, novim 42-metarskim brodom izgrađenim u Singapuru, a krštenim u Rijeci 2018. zapovijeda kapetan Nino Matić, a uz njega je još pet članova posade. Kako govori glavni „Jadrolinijin“ operativac ove plovidbe, kapetan Vjekoslav Dorić, prvo su šibenski epidemiolozi utvrdili sanitarne uvjete na „Jeleni“ i uvjerili se da na brodu ima uvjeta da se posada potpuno fizički distancira od putnika u oba smjera, tako da im na povratku neće trebati samoizolacija.

-Uspjeli smo odvojiti ventilaciju putničkog i prostora posade, što je bio najveći problem sanitarne sigurnosti ove plovidbe. Ostavili smo putnicima bočice s vodom da se sami posluže na putovanju, a ministarstvo vanjskih poslova osiguralo je maske i rukavice. Putnički prostor s 403 mjesta više je nego dostatan da se osigura siguran razmak između putnika, napominje kapetan Dorić. Prema planu, „Jelena“ će u Anconu akoštati oko 13 sati ili nešto kasnije, ovisno o vremenskim prilikama i stanju mora. Nakon temeljite dezinfekcije katamarana, partenca s Hrvatima povratnicima na palubi predviđena je u 15 sati. Po dolasku u Zadar, prema najavama Nacionalnog stožera putnike preuzimaju granična policija, sanitarna inspekcija i epidemiolozi koji će utvrditi tko je od Hrvata koji su se u zemlju mogli vratiti tek sada, nakon što se epidemija razmahala u Italiji, za samoizolaciju ili karantenu. Strani državljani bit će prevezeni do graničnih prelaza.

Prema podacima MVP-a, dosad je repatrirano 893-oje Hrvata, od kojih 564 iz trećih zemalja. U dosadašnjim repatrijacijama Hrvatskoj su najviše pomogle vlade Slovenije, Mađarske, Austrije i Italije, a neki su u domovinu prebačeni također iz Indije, Dubajia, Maroka, Perua…

19. travanj 2024 11:58