StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘po babi i stričevima‘

Kakva je sudbina osumnjičenog Šibenčanina u Vladi? Evo što o svemu kaže njegov odvjetnik

Piše Goran Penić i Boris Vlašić/JL
24. veljače 2022. - 08:37

Potpuno je nejasan položaj potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića, koji je, kako je rekao njegov odvjetnik, dobio rješenje o istrazi, odnosno šestoosumnjičeni je u aferi "po babi i stričevima", zbog koje je u istražnom zatvoru završio razriješeni ministar graditeljstva Darko Horvat.

Milošević ne daje ostavku, ne istupa javno, a njegov šef stranke Milorad Pupovac brani ga u Saboru, dok u televizijskom intervjuu obavještava javnost da je stavio mandat na raspolaganje.

Podrška manjinaca

S druge strane, premijeru su otežali i zastupnici nacionalnih manjina, i svi podržali Miloševića kao "časnog i moralnog čovjeka" s kojim imaju odličnu suradnju. Njih osam sastalo se u Klubu zastupnika manjina u Saboru prije koalicijskog sastanka u utorak, a na tom sastanku bio je i Milošević. Svi su uvjereni da je nevin, i baš nitko ne smatra kako bi trebao dati ostavku jer je protiv njega pokrenuta istraga. To su otvoreno rekli i premijeru i svim koalicijskim partnerima.

- Postavilo se pitanje je li sama činjenica da je netko osumnjičen razlog za davanje ostavke ili treba pričekati podizanje optužnice. Ako dođe do podizanja optužnice, onda se nema što raspravljati. Očekuje se da nas i premijer brifira je li riječ samo o sumnjama ili postoji osnova za daljnji postupak - govori jedan od članova koalicije.

Svjestan je kaže da do podizanje optužnice mogu proći mjeseci i da Vladi neće biti jednostavno braniti osumnjičenog potpredsjednika, ali ni sam, kaže, nije siguran treba li reagirati sada ili pričekati daljnji tijek istrage.

- Pitanje je i za Miloševića hoće li se on moći nositi s tim - kaže sugovornik.

Iz redova manjinaca ponavljaju kako je Milošević častan čovjek i kako su mu dali podršku, ali da u konačnici to i ne znači previše jer je odluka isključivo na premijeru.

Drugi naši sugovornici iz redova koalicijskih partnera kažu kako sigurno nije realno da čovjek koji je pod istragom bude i dalje u Vladi, te da će premijer zbog toga imati sve veći pritisak.

Čačićeva procjena

- Ključna je uloga i Pupovca. Evidentno je da Miloševića premijer neće smijeniti dok ne dobije signal od manjinaca, a oni su svi stali uz njega. Kada riješimo pitanje novog ministra, morat ćemo razgovarati i o Miloševiću i o Aladroviću - kažu u koaliciji.
 

Radimir Čačić, predsjednik Reformista, kaže pak kako oni neće podržavati Vladu ako se podigne optužnica protiv Miloševića, ili bilo kojeg drugog člana Vlade, a kada je riječ o statusu Miloševića u Vladi, kaže da je premijer taj koji će procijeniti kada i hoće li ga smijeniti.

- Čuli smo od njegova odvjetnika da ga se sumnjiči za poticanje na zlouporabu položaja, za razliku od Horvata koji je osumnjičen za zlouporabu i završio je u istražnom zatvoru i jasno da ne može biti ministar. Poticanje na zlouporabu je jako rastezljiv pojam, postoji sumnja na poticanje i tu nitko ne može tvrditi da je on kriv.

Ali to sve nema nikakve veze s odlukama premijera jer je to pitanje kredibiliteta Vlade i njega. Premijer mora procijeniti kada će i kako reagirati, a pretpostavljam da to neće biti trenutak donošenja pravomoćne presude - kaže Čačić.Dodaje kako i on misli sve što govore i manjinci te da su njegova iskustva s njim pozitivna.

- Ali to nije argument. Premijer će procijeniti u kojem trenutku treba reagirati u toj vagi potrebe za očuvanjem kredibiliteta Vlade i njegova osobnog te činjenice da se razvija istraga protiv Miloševića i do koje razine - zaključuje Čačić.

image
Anto Nobilo
 
Darko Tomas/cropix

On nije poticao, njega su potaknuli

Boris Milošević, potpredsjednik Vlade, očito nije službeno znao da je predmet DORH-ove istrage iako je angažirao odvjetnika Antu Nobila da ga zastupa.

Milošević, a ni Nobilo, nisu još dobili spis jer je on trenutačno kod suca istrage zato što se netko iz postupka žalio pa će se sa spisom upoznati naknadno. Ipak, Nobilo je iz medijski dostupnih informacija napravio konture onoga zbog čega bi Miloševića mogli istraživati i, u konačnici, optužiti.

- Milošević nije napravio kazneno djelo poticanja, na tome ćemo temeljiti obranu - rekao je Nobilo, uz ogradu da precizniju analizu nije još mogao napraviti jer nema spis na raspolaganju.

- Za kazneno djelo mora postojati svijest i volja da se učini nešto nezakonito, a toga u ovom slučaju nema. Iz onoga što sam ja vidio i dokaza koje očekujemo, a to je dostava lista, on je taj koji je potaknut, a nije on poticao druge. Mi ćemo tu pokušati dokazati da nije napravio djelo poticanja i nećemo ulaziti u način izvršenja djela - kaže Nobilo.

19. travanj 2024 11:25