StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetglumci, pjevači...

Kad se estrada uhvati politike: Škoro nije ni prvi ni jedini, svjetska scena vrvi zabavljačima svih boja i profila koji su okrenuli leđa showbiznisu i s većim ili manjim uspjehom okušali se na izborima

Piše Marina Karlović-Sabolić
24. lipnja 2019. - 17:39
Arnold Schwarzenegger, Miroslav Škoro i Volodimir Zelenskij

Miroslav Škoro nije ni prvi ni jedini. Europska, pa i svjetska scena posljednjih godina vrvi estradnjacima koji su u odsutnom trenutku odlučili okrenuti leđa svojoj dotadašnjoj showbiz karijeri i okušati se u uzburkanim vodama nacionalne politike.

Komičari dominiraju, ali ima tu i glumaca, pjevača, zabavljača svih boja i profila.

Ukrajinski komičar Volodimir Zelenskij nedavno je „rasturio“ na predsjedničkim izborima.

Čovjek koji je u popularnoj ukrajinskoj seriji glumio predsjednika tu je ulogu odlučio odigrati i u stvarnosti. I u travnju nadmoćno pobijedio dotadašnjeg prvog čovjeka Ukrajine Petra Porošenka. Zelenskij je osvojio tri četvrtine glasova. Porošenko samo četvrtinu.

Sada naciju zabavlja idejama o preseljenju predsjedničkog ureda. Koja je, da urnebes bude veći, bila jedna od središnjih tema serije u kojoj je glumio predsjednika.

Talijan Beppe Grillo, komičar koji je u svojim nastupima ismijavao korupciju, u ovoj je kategoriji već postao klasik. Još 2009. osnovao je protestni Pokret Pet zvijezda koji otad vedri i oblači talijanskom politikom. Iako Grillo više nije predsjednik Pokreta Pet zvijezda, na posljednjim izborima 2018. ova je stranka osvojila najviše glasova i sa desničarskom Ligom formirala talijansku Vladu.

Glumac je bio i američki predsjednik Ronald Reagan. Bodibilder i akcijski junak Arnold Schwarzenegger osam je godina bio guverner američke savezne države Kalifornije. Cynthia Nixon, popularna Miranda iz serije „Seks i grad“ pokušala je pak 2018. ugroziti Andrewa Cuama, guvernera New Yorka, na demokratskim predizborima. Bezuspješno.

Michel Joseph Martelly bio je pjevač. Na Haitiju je na kreolskom pjevao dance hitove. Dok se nije 2011. odlučio kandidirati za predsjednika. „Sweet Micky“ vladao je do 2016., nakon čega se vratio glazbi i sa svojim bendom nastavio zabavljati publiku.

Da stvar bude zanimljivija, konkurirati mu je htio kolega pjevač, lokalni reper i glumac Nel Ust Wyclef Jean. No, prije početka utrke bio je diskvalificiran jer nije ispunio tražene uvijete: prije izbora nije boravio na Haitiju tijekom pet godina. U međuvremenu, otkrilo se da je novac koji je prikupio u humanitarnoj akciji za pomoć Haitiju strpao sebi džep.

Predsjednik je poželio biti i Bobi Wine, ugandska pop zvijezda koja prije dvije godine već izborila zastupničko mjesto u tamošnjem parlamentu. U svojim hitovima kritizira aktualnog šefa države Yoweria Musevenija. Koji ga je, ne želeći stvar prepustiti slučaju, već strpao u „kućni pritvor“.

Na zov politike nisu imuni ni sportaši. Igrač kriketa Imran Khan 2018. postao je premijer Pakistana. Sa populističkom platformom i antikorupcijskim programom zaludio je birače.

Posebno mlade, koji su na izborima honorirali, između ostalog, i njegov celebrity status.

20. travanj 2024 18:28