StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUništeni raj

Jedna od najljepših hrvatskih plaža Sakarun postala neprepoznatljiva!

Piše Šibenski.hr
28. veljače 2020. - 18:23

Hrvatska ima samo 5 posto pješčanih plaža, a Saharun ili Sakarun je jedna od najpoznatijih. No otkako joj se potpuno počela micati lažina, pijesak se počeo povlačiti dublje u uvalu, pišu RTL-ove Vijesti.hr

Zbog toga županijska javna ustanova koja upravlja ovim značajnim krajobrazom želi rebrendirati Sakarun kao prirodnu plažu s koje se neće micati morske alge, poznatije kao lažina ili posejdonija jer one sprječavaju eroziju pijeska s plaže.

"Plan nam je upoznati turiste da dolaze na mirnu i prirodnu plažu, a ne da dolaze na 800 metara pješčane plaže jer recimo kad oni gledaju na internetu i traže podatke o plaži Sakarun nailaze na podatak da je to 800 metara pješčane plaže. Plaža nema 800 metara nego 300, a pijesak je otišao cijeli u more", kazala je Morana Bačić, stručna voditeljica JU Natura Jadera.

No uvala je i dalje pješčana, pa bi se očuvanjem dijela lažine i preko ljeta pijesak kroz 10 godina trebao vratiti na plažu. Španjolska, Francuska, Grčka, Cipar, Italija i Hrvatska zajednički provode projekt očuvanja posejdonije i prirodnih pješčanih plaža.

"Natura Jadera sudjeluje u projektu Posbemed 2, on se provodi u zemljama Mediterana i provodi se u ukupno 6 država. Ukupna vrijednost je 2,8 milijuna eura, budžet Nature Jadere je oko 204 tisuće eura", izjavila je Josipa Borovčak, stručna suradnica JU Natura Jadrera.

U projekt je uključena i lokalna zajednica koja želi očuvati brend Sakaruna.

"Mi ćemo naše posjetitelje upoznati preko naših društvenih mreža i stranica o lažini, odnosno posejdoniji koja je njena korist i svrha. Na kraju krajeva ona je i znak da je more čisto" rekla je Ivana Čarić, direktorica Turističke zajednice Općine Sali.

Turistička zajednica i Natura Jadera suglasne su i da na Sakarunu, na kojem se ne naplaćuju ulaznice, u idućih 5 godina broj posjetitelja treba ograničiti na maksimalno 600 dnevno. Do sada ih je u špici sezone znalo biti i dvostruko više.

"Definitivno se može ograničiti putem mora, što znači smanjiti brodove koji tu dolaze u jednodnevne izlete, da li ćemo preko parkinga, ideja je u samom začetku", kazao je Mate Lukić, nadzornik JU Natura Jadera.

Novost je, doznaju Vijesti.hr, da se od ove godine bajkovita plaža više neće čistiti i ravnati teškom mehanizacijom, nego samo ručno.

 
 
16. travanj 2024 23:36