StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFilozofski fakultet u Zagrebu

Jedan od najvažnijih fakulteta u državi ostao bez vodstva, dosadašnju dekanicu rektor Damir Boras suspenidrao je, a v. d. dekana nije došao na posao

Piše HINA
11. srpnja 2020. - 14:27


 Glavna sindikalna povjerenica Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Ivana Bašić u subotu je u priopćenju upozorila da nakon suspenzije dekanice trenutno nitko ne upravlja jednom od najvažnijih visokoškolskih ustanova u Hrvatskoj niti itko snosi odgovornost za stanje na ustanovi.


"Nakon odluke rektora Sveučilišta u Zagrebu o suspenziji dekanice Vesne Vlahović-Štetić upozoravamo javnost da trenutno nitko ne upravlja jednom od najvažnijih visokoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj niti itko snosi odgovornost za stanje na ustanovi, kako sigurnosno tako i u radno-pravnom smislu", priopćila je Bašić.


Bašić je dodala i da je nakon odluke o suspenziji imenovan v.d. dekana, koji se, kako je rekla, nije pojavio niti prvi dan po objavi suspenzije, a niti jučer.
"To znači da će do ponedjeljka puna četiri dana ustanova biti bez upravljanja, a bojimo se i dulje. Skrećemo pozornost da ostavljanje Fakulteta bez upravljanja predstavlja sliku i priliku nekompetentnosti i neodgovornosti u provođenju rektorove odluke", ustvrdila je Bašić u priopćenju koji je potpisala u ime Sindikalne podružnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu.


Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras je za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta imenovao Miljenka Šimpragu.
Dekanicu Vlahović-Štetić suspendirao je zbog, kako je navedeno, kršenja zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu. Odluka o suspenziji temelji se na presudi Županijskog suda u Zagrebu od 26. lipnja kojom je Vesna Vlahović-Štetić pravomoćno osuđena za mobing Ante Čovića, kao zaposlenika Fakulteta, čime je ugrožavala dostojanstvo zaposlenika u sferi komuniciranja, održavanja socijalnih odnosa i kvalitete profesionalnog statusa, navedeno je u priopćenju Sveučilišta.


Vlahović-Štetić na čelo Fakulteta došla je 1. listopada 2017.

 

24. travanj 2024 03:26