StoryEditorOCM

Je li dijagnoza koju spominje Ante Božić razlog zbog kojeg je njegov sin pregazio policajca i pobjegao?

Piše Diana Barbarić/SD
6. prosinca 2022. - 11:25

Sva sreća da je preživio mladi policajac kojega je prošloga tjedna u Splitu automobilom pregazio i potom pobjegao Solinjanin Ivan Božić. Svi se nadaju i da će se uspješno oporaviti i da ovaj užasan događaj neće ostaviti na njega trajne fizičke i psihičke posljedice.

Javnost prvenstveno žali mladoga policajaca koji je nastradao ni kriv ni dužan obavljajući svoju službenu dužnost, ali ljudima je žao i njegove obitelji koja još uvijek strepi za njegov život i zdravlje. Ne manjka međutim empatije ni za obitelj uhićenog Ivana Božića, usprkos činjenici da je pobjegao s mjesta nesreće i potom se skrivao... Nije obitelj kriva, mnogi komentiraju.

Javnosti se već nekoliko puta obratio Ante Božić, otac Ivana Božića, i izrazio veliko žaljenje zbog nedjela koje je napravio njegov sin. Jasno je da čovjek proživljava teške dane i da sam traži razloge koji su njegovu sinu bili okidač da prouzroči takvu tešku nesreću. Među ostalim Ante Božić opetovano navodi kako je njegov sin Ivan rođen s dijagnozom ADHD, odnosno poremećajem hiperaktivnosti. "Bilo je problema ali NIKADA agresivnosti, ponavljam NIKADA", napisao je otac u svom prvom Facebook obraćanju javnosti nakon tragedije.

U svom drugom statusu naveo je i kako njegov Ivan "nikada nije od njega imao podršku za ispade, ali je Ivan jako nesretno dite koje ne može kontrolirati svoje ponašanje. Je li to uzrok ADHD ili nesto jače pojma neman, ali znam da smo dali sve od sebe kako bi pronašao pravi put i smiraj?"

Je li moguće da je ADHD uzrok ovakvom ponašanju, upitali smo prof.dr. Tomislava Franića, subspecijalista dječje i adolescentne psihijatrije te forenzičke psihijatrije u KBC Split, te profesora splitskog Medicinskog Fakulteta.

- ADHD ne može biti alibi za ovakav delikt. To bi bila stigmatizacija osoba s ADHD-om. Čak i djeca s najizraženijim oblicima hiperaktivnosti imaju granice koje ne prelaze. Što je bilo Ivanu Božiću u trenutku kad je pregazio mladog policajca ne mogu znati, niti mogu komentirati konkretan slučaj kad još ne znamo puno toga. Međutum, načelno govoreći, puno češće je psihopatija, a ne ADHD ili kakva duševna bolest, uzrok krvnih delikata - komentira prof.dr. Tomislav Franić.

Na koncu je istaknuo kako su osobe s duševnim smetnjama, a pogotovo oni s depresijom, puno češće žrtve nego počinitelji kaznenih djela.

- Ljudi često za nasilne počinitelje kaznenih djela olako kažu "oni su za psihijatriju" i na taj način stigmatiziraju naše pacijente, od kojih većina nije agresivna. Počinitelji kaznenih djela su u pravilu za zatvor, a ne za bolničko liječenje - tvrdi ovaj psihijatar.

Predsjednik udruge Buđenje Marko Ferek i sam je bio hiperaktivan kao dijete, a nakon diplome na ACMT (American College of Management and Technology) u Dubrovniku, 2004. je osnovao udrugu koja se bavi ADHD-om. Od tada je održao na stotine predavanja i radionica na stručnim skupovima, u brojnim školama, bolnicama, centrima za odgoj i obrazovanje, kroz koje je obuhvaćeno više od 20.000 roditelja, profesora, logopeda i ostalih stručnih suradnika.

Naš poziv zatekao ga je u inozemstvu, od nas je saznao za nesretni događaj i komentirao ga uz brojne ograde. Žao mu je, kaže, što je do ovoga uopće došlo, govori ovaj dopredsjednik međunarodne organizacije ADHD Europe i autor bestsellera Hiperaktivni sanjari. 

- Mladić koji je pregazio policajca, kako njegov otac tvrdi, vjerojatno ima ADHD i određene probleme s kojima se nosi zbog te dijagnoze, ali često osobe s ADHD-om imaju jako izraženu empatičnu stranu, pa nije jasan ovaj bijeg s mjesta nesreće i skrivanje. Moguće je da ga nije vidio kad ga je pregazio i da je to nesretan slučaj, ali ja to mogu samo pretpostavljavati. Međutim, ni to ne bi trebalo vezati s ADHD-om iako statistike govore u prilog tome da osobe s ADHD-om izazovu više prometnih nesreća od ostalih vozača. Dakako, može biti i obrnuto, da su osobe s ADHD-om izuzetno dobri vozači - komentira Marko Ferek.

Na koncu ponavlja kako bijeg s mjesta nesreće i skrivanje sasvim sigurno nemaju nikakvu poveznicu s hiperaktvnošću, po njegovom mišljenju počinitelj je više bio motiviran strahom.

Pozvao je sve osobe koje imaju problema s hiperaktivnošću ili ADHD-om da se obrate udruzi Buđenje i da će im se pomoći.

image

Ante i Ivan Božić (u krugu)

Cropix
25. travanj 2024 23:21