StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnaši vjerni gosti

Izvrsna vijest za turističku sezonu: Nijemci očekuju da će do ljeta 2021. procijepiti 70 posto stanovništva, što će im omogućiti da putuju gdje žele

Piše Anita Belak-Krile
11. studenog 2020. - 10:31

Njemački mediji javljaju kako savezna vlada planira cijepiti oko 70 posto stanovništva do ljeta 2021. godine protiv COVID-a 19. Ako se obistini, sjajna je to vijest za našu turističku sezonu budući su Nijemci naši najvjerniji gosti.

Većina turističkog prometa u Hrvatskoj ostvaruje se kroz cestovni promet, čak 75 posto turista svojim automobilima stižu u našu zemlju, a među njima je najveći broj Nijemaca.

Farmaceutska tvrtka BioNTech iz Njemačke, koja je Pfizerov partner u proizvodnji cjepiva, smatra da je ovaj cilj njemačke vlade o 70-postotnoj procijepljenosti do ljeta, vrlo realan.

  "Dat ćemo sve od sebe da to uspije! – izjavio je financijski direktor tvrtke Sierk Poetting za  njemački Stuttgarter Nachrichten i Stuttgarter Zeitung.

Poetting se nada da će, nakon što dobiju odobrenje svjetskih regulatornih agencija za cjepivo, kompanija još ove godine isporučiti 50 milijuna doza cjepiva. Njemački mediji navode kako je BioNTech spreman prodati svoje cjepivo protiv korone ispod uobičajenih tržišnih cijena.

„Cijena cjepiva ipak mora pokriti financijske rizike koje su poduzeli njegovi privatni ulagači - napominje glavni strateški direktor tvrtke BioNTech Ryan Richardson.

Na velikom na internetskom forumu "Financial Timesa" naveo je kako će cijena cjepiva vjerojatno varirati u različitim zemljama. 

Pfizer i njemački BioNTech mogli bi već za koji tjedan dobiti odobrenje regulatora.

Stručnjaci upozoravaju kako se u većini zemalja  ipak ne treba nadati da će u kratkom roku biti procijepljeni svi koji to žele jer je proizvodnja ograničena. Prema procjenama tek bi 2024. mogli biti procijepljeni svi stanovnici Zemlje.

18. travanj 2024 15:56