StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAŠ ČOVJEK U FRANCUSKOJ

Iz Marseillesa nam se javio kapetan Alenko Radović: Bio sam na misi za pomorce s Bourbon Rhodea i to nije bila misa zadušnica! Puno sam puta prošao Atlantik, moguće je da su oni još živi, ako su smireni i snalažljivi

21. listopada 2019. - 10:28
Misa za pomorce s Bourbon Rhoda služila se u Crkvi Notre Dame de la Garde, zavjetnoj i ujedno najvećoj crkvi u Marseillesu, zaštitnicom pomoraca i ribaraMisa za pomorce s Bourbon Rhoda služila se u Crkvi Notre Dame de la Garde, zavjetnoj i ujedno najvećoj crkvi u Marseillesu, zaštitnicom pomoraca i ribara

Nije to bila sveta misa zadušnica za pomorce s Bourbon Rhoda, bila je to misa molitve i nade. Uvijek su se naše majke, bake, žene molile i u neverama palile lumine za svoje pomorce. Molile su se svetom Nikoli, svetom Anti, Majci Božjoj... i upravo to isto i mi smo uradili u petak u najvećoj crkvi u Marseillesu, zavjetnoj crkvi pomoraca i ribara...

Javlja nam to iz Marseillesa pelješki kapetan Alenko Radović, koji je prisustvovao ceremoniji u crkvi Notre Dame de la Garde. Mnogi su u Hrvatskoj, naime, na neki način osudili održavanje te ceremonije, smatrajući licemjernim da se održava misa za ljude koji su možda još uvijek živi.

 

Kapetan Alenko Radović je na misi za posadu Bourbon Rhoda molio Očenaš na hrvatskom jeziku

 

Iz toga razloga je službena Facebook stranica Bourbon Offshore, francuske kompanije s flotom od preko 500 offshore brodova, zasuta kritikama rodbine i prijatelja nestalih u havariji s Bourbon Rhodea.

Međutim, prema svjedočanstvu kapetana Radovića, čovjeka koji ima matrikulu punih 50 godina, a već dugo vremena živi na relaciji Pelješac-Marseilles, nema razloga za takvo što. 

- Ni u jednom trenutku nije bilo spomena da je to misa zadušnica, a među brojnim okupljenima, od kojih su većina pomorci, moglo se čuti kako i dalje postoji nada da su sedmero nestalih članova posade živi. I sam sam puno puta plovio tim vodama, na tom dijelu Atlantika je mirno, toplo more... Pod uvjetom da su se ukrcali na splav i ukoliko su smireni, zdravi i snalažljivi, pomorci mogu jako puno izdržati u tim uvjetima- tvrdi ovaj iskusni morski vuk, rodom iz Potomja na Pelješcu.

Iako je, dakle, prošlo već skoro mjesec dana od havarije Bourbon Rhodea, i on smatra da je moguće da su nestali članovi posade još uvijek živi, a njegovo mišljenje, ponavlja nam, dijele mnogi koji su prisustvovali misi služenoj u Crkvi Notre Dame de la Garde, zavjetnoj i ujedno najvećoj crkvi u Marseillesu, zaštitnicom pomoraca i ribara.

Misi je, među ostalima, prisustvovao i Jacques d'Armand de Chateauvieux, generalni direktor kompanije Bourbon punih 40 godina, još od 1979. I on je, kaže nam kapetan Radović, biranim riječima govorio o svojim pomorcima, o svojoj boli zbog događaja i o nadi.

 

Jacques d'Armand de Chateauvieux je generalni direktor Bourbona još od 1979. godine

 

Zanimalo nas je kako to da je prisutvovao misi u Marseillesu. Evo kako. Godinama je, objašnjava nam, plovio na "Alžircu", supruga Suzanne mu je Francuskinja, pa ga je tako život i odveo u taj francuski grad.

Budući da je iskusni kapetan i inspektor sigurnosti za brodove koji prevoze plinove, a supruga mu Suzanne već godinama u Francuskoj pruža pomoć hrvatskim pomorcima koji se nađu u nevolji posjećujući ih u bolnicama..., ima mnogo poznanstava u Marseillesu i jako je poznat u tamošnjim pomorskim krugovima.

Tako ga je kapetan Jean-Philippe Rigoud, lučki kapetan i diacre (civil koji je zaređen i može održavati mise) i pozvao da prisustvuje misi i izmoli Očenaš na hrvatskom jeziku. Očenaš se, kaže nam kapetan Radović, molio na svim materinjim jezicima 14-ero članova posade Bourbon Rhodea i na francuskom.

Kapetan Radović nam je poslao i fotografije s mise na kojima smo uočili i to da su prvi put od tragedije javno obznanjena i imena svih članova posade. Među njima je, uz hrvatskog kapetana Dina Miškića (a koji je također podrijetlom Ukrajinac), i jedan Rus (spašeni Igor Morozov), jedan Filipinac (Edwin Furog), jedan državljanin Južnoafričke Republike (Frank William Isaacs), a ostali su Ukrajinci.

 

Francuska kompanija Bourbon Offshore posredno je na misi u Marseillesu prvi put od tragedije je javno objavila imena svih članova posade potonulog Bourbon Rhodea

 

Podsjetimo, Bourbon Rhode, tegljač i jedan od brodova francuske kompanije Bourbon Offshore, potonuo je 26. rujna 2019. usred Atlantika kad ga je sustigao uragan Lorenzo na 1200 nautičkih milja udaljenosti od Martiniquea. Nakon dva dana pronađeni su i spašeni na jednoj splavi Ukrajinci Dmitrij MarčenkoJevgenij Nikolov te Rus Igor Morozov.

Kasnije je pronađeno i četvero mrtvih članova posade, ali nikada nisu obznanjena njihova imena. Među nestalih sedam članova posade su Dino Miškić, Edwin Furog, ali, zanimljivo, prema ukrajinskim medijima, i šestero njihovih državljana, budući da navodno tijelo jednoga pronađenog pomorca do sada nije identificirano...

U ovoj velikoj pomorskog tragediji još je jako puno otvorenih pitanja, a ono što rodbinu i prijatelje nestalih najviše boli jest činjenica da je potraga za njima, usprkos tome što nisu pronađene čak tri od četiri splavi na brodu, praktički spala na promatranje satelitskih snimki i uputu brodovima koji prolaze tim područjem da pažljivo motre.

Vlasnici potopljenog 'Bourbon Rhodea' održali misu i minutu šutnje za nestale pomorce, građani ih mole da nastave potragu: 'Vi ste krivci za tragediju, a opraštate se od ljudi koji su možda još živi... Licemjeri!'

Spomen ploča nestalim pomorcima

U sklopu ceremonije u Crkvi Notre Dame de la Garde, položeni su i vijenci na spomeniku posvećenom nestalim pomorcima kompanije Bourbon, uz natpis "Notre Dame de la Garde, povjeravamo ti sve nastale u moru".

Uz već ranije nestale francuske mornare, dopisano je s desne strane i "nestali s Bourbon Rhodea...



23. travanj 2024 11:36