StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKrali podatake

Inicijativa 'Srce ponosno' zbog pisama građanima iz BiH na udaru Agencije za zaštitu osobnih podataka, a mediji u susjednoj državi tvrde da ju je pokrenuo Milijan Brkić

Piše Šibenski.hr
7. listopada 2018. - 12:54

Agencija za zaštitu osobnih podataka istražuje djelovanje inicijative “Srce ponosno” koju je, prema pisanju bosanskohercegovačkih medija, pokrenuo zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić.Naime, tijekom ljeta su brojni građani RH koji imaju biračko pravo u BiH na svoje kućne adrese dobili pisma te inicijative u kojima ih se poziva da “pokažu svoju ljubav prema Domovini”, da budu uzdanica hrvatskom narodu u BiH te da se na vrijeme prijave kako bi mogli glasati na današnjim općim izborima u susjednoj državi. Zbog sumnje da je inicijativa “Srce ponosno” na nezakonit način prikupljala i koristila osobne podatke građana (primjerice, podatke o biračkom pravu, podrijetlu i etničkoj pripadnosti, točnoj adresi prebivališta/boravišta), građani RH podrijetlom iz BiH obratili su se Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP).

- Ovim putem navodimo kako je Agencija za zaštitu osobnih podataka zaprimila pritužbe građana kojima su slana personalizirana pisma inicijative ‘Srce ponosno’ te je, sukladno svojim zakonom predviđenim mogućnostima i ovlastima koji proizlaze iz Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, u konkretnom slučaju pokrenula potrebne istražne radnje i nadzorne aktivnosti u svrhu provjere jesu li postupanje i obrada osobnih podataka pojedinaca u skladu s propisima kojima je regulirano područje zaštite osobnih podataka - poručili su iz AZOP-a, odgovarajući na naša pitanja je li inicijativa neovlašteno koristila osobne podatke hrvatskih građana te je li Agencija već pokrenula postupke protiv odgovornih osoba te inicijative zbog moguće povrede Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Kako neslužbeno doznajemo, AZOP još nije zaključio istragu zbog niza problema na koje su naišli tijekom nadzora. Zasad nisu utvrdili tko stoji iza te inicijative, koja nije registrirana kao udruga ili druga pravna osoba, te tko je vlasnik domene “srceponosno.com”, internetske stranice kojom se koristila inicijativa “Srce ponosno”. Kako je inicijativa “Srce ponosno” u međuvremenu ugasila fiksnu telefonsku liniju kojom se koristila, pokušali smo ih kontaktirati preko njihova računa na Facebooku, a pitanja smo im uputili i na njihovu e-mail adresu.

Dosad nam nisu odgovorili na pitanja kako su prikupljali osobne podatke građana (podatke o biračkom pravu, adresama boravišta i/ili prebivališta, nacionalnoj pripadnosti...), koje su sve baze podataka koristili prilikom prikupljanja osobnih podataka građana kojima su slali pisma, tko je u ime inicijative prikupljao te podatke, jesu li upoznati s činjenicom da je Agencija za zaštitu osobnih podataka pokrenula istražne radnje i nadzor aktivnosti inicijative “Srce ponosno” te kakva je veza između inicijative i zamjenika predsjednika HDZ-a.O djelovanju inicijative “Srce ponosno” za Jutarnji list nije želio govoriti ni Milijan Brkić.

Jeste li vi pokretač inicijative “Srce ponosno”, znate li da djelovanje inicijative istražuje AZOP i znate li tko je sve financirao rad te inicijative - pitanja su na koja nam Brkić nije odgovorio. U potrazi za financijerom i osobama koje stoje iza inicijative “Srce ponosno” reporteri Jutarnjeg lista razgovarali su i s tvrtkom koja je u ime inicijative registrirala domenu “srceponosno.com”.Tvrtku DHH, odnosno njihov tim Studio4web, pitali smo tko je od njih naručio uslugu registracije te domene, jesu li znali čime se “Srce ponosno” bavi kada su prihvatili posao te je li ih kontaktirala Agencija za zaštitu osobnih podataka.

- Domena srceponosno.com registrirana je na fizičku osobu te vam samim time zbog GDPR regulative (Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka, nap. a.) ne možemo dati informacije o vlasništvu. Osim toga, podatke o poslovanju naših korisnika ne odajemo trećim osobama, osim po nalogu nadležnog tijela. Mi kao pružatelj usluge ne pratimo sustavno sadržaj koji naši korisnici objavljuju, pohranjuju ili distribuiraju korištenjem naših usluga. Korisnik snosi odgovornost za zakonitost, sadržaj i istinitost informacija, aplikacija, podataka, slika, zapisa i drugih materijala koje učini dostupnima putem weba, elektroničke pošte ili ostalih internet usluga.

Na posljednje pitanje vam ne možemo odgovoriti jer u ovom trenutku nemamo detalje o tome je li Agencija već u kontaktu s pravnom službom - odgovorio nam je Studio4web.U izradi internetske stranice inicijative “Srce ponosno” bio je angažiran i Darko Ivanec, vlasnik obrta Digitalni svemir.

- Na stranici srceponosno.com djelomično sam sudjelovao u programiranju određenih sekcija, dakle tehničkoj realizaciji koju je naručila jedna tvrtka. Osim toga, nisam ni na koji način povezan s projektom “Srce ponosno”. Nisam bio upoznat u detalje, osim što sam na webu vidio da se radi o izborima u BiH - odgovorio nam je Ivanec, tvrdeći da nema nikakve veze s osobama koje stoje iza inicijative “Srce ponosno”.

U AZOP-u su sigurni da će uspješno okončati svoju istragu za deset do petnaest dana.

18. travanj 2024 04:54