StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROPUŠTENA PRIGODA

‘Imunološki zavod bi se mogao uključiti u bitku s koronavirusom: naša proizvodnja antitijela za SARS-CoV-2 bila bi moguća već za pet mjeseci‘

Piše Zoran Šagolj
12. studenog 2020. - 07:27

Može li se Imunološki zavod kakav je danas uključiti u proizvodnju cjepiva za koronavirus što su ga osmislili njemački institut BioNTech i farmaceutski gigant Pfizer?

Iz jučerašnjeg objašnjenja medijima trenutačnog ravnatelja IZ-a dr. Vedrana Čardžića, sve bi bilo moguće i za projekt bi dobili zeleno svjetlo tek s izgradnjom nove tvornice, a za što bi partnera trebali potražiti izvan granica Hrvatske.

Upravo takav projekt već godinama u svojoj ladici drži spremnim Zoran Kalinić, koji je u posljednja dva desetljeća bio je uključen u čitav niz projekata u hrvatskom zdravstvu, poput informatizacije bolničkog menadžmenta i robotske kirurgije.

Bio je u svojstvu savjetnika dijelom nikada dovršene privatizacije Imunološkog kroz Visia Croaticu, da bi potom u istom smjeru oživljavanja Zavoda pokrenuo inicijativu "Naša krv za naše zdravlje", koju je do danas podržalo više od stotinu gradova i općina, institucija i uglednih osoba, među kojima i mnogi iz Dalmacije.

Pogodovanje uvozu

– Da je Imunološki zavod funkcionalan i da služi svojoj svrsi, kao što je mogao, danas bi bio u stanju proizvoditi i cjepiva te se uključiti u istraživanje, razvoj i proizvodnju cjepiva za SARS-CoV-2. Bio bi u stanju sudjelovati i u zajedničkim projektima sa znanstvenom zajednicom i međunarodnim partnerima. Bio bi u stanju proizvoditi i lijekove iz plazme naših dobrovoljnih darivatelja krvi. Bio bi u stanju proizvoditi i antitijela za SARS-CoV-2. Bio bi u stanju proizvoditi i najbolje na svijetu cjepivo protiv ospica, rubeole i parotitisa. Bio bi u stanju proizvoditi cjepivo protiv bjesnoće i tetanusa. Bio bi u stanju proizvoditi i antitoksine za zmijske otrove. Bio bi u stanju proizvoditi i jedan od najboljih prirodnih interferona na svijetu – navodi Kalinić i konstatira:

– Sve je to Imunološki zavod nekad proizvodio ili bio u stanju proizvoditi, a danas nije u stanju ništa! Umjesto toga, današnji Imunološki zavod je sramota ove države. To je tema koja se skriva od javnosti. To je trošak veći od 34 milijuna kuna iz državnog proračuna, za koji ne dobivamo ništa i tako već više od pet godina, što je više od 170 milijuna kuna.

Kalinić javno postavlja pitanje zašto ni ova vlast, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, ne želi ponovno pokretanje proizvodnje u IZ-u i nudi odgovor:

– Zato jer, dok nema Imunološkog zavoda, upravo te iste proizvode koje je proizvodio Zavod, samo skuplje, lošije i rizičnije, kupujemo od farmaceutsko-uvoznog lobija. Samo za lijekove iz ljudske plazme, i to tuđe i nekvalitetnije plazme, iz proračuna se troši više od 100 milijuna kuna godišnje, i tako od 2013. godine, kada je ugašena proizvodnja tih lijekova na Zavodu. Znači, umjesto da je Imunološki uprihodio taj novac, zapošljavao naše mlade stručnjake i razvijao nove lijekove, mi smo s više od 700 milijuna kuna financirali strane proizvođače i njihov razvoj! Nedvojbeno je da takozvana državna birokracija opstrukcijom Imunološkog zavoda i njegovih djelatnosti pogoduje farmaceutsko-uvoznom lobiju. Isto tako je nedvojbeno da DORH, koji je u permanentnom sukobu interesa, ne poduzima ništa vezano uz to namjerno podrivanje javnozdravstvenog suvereniteta, nacionalne sigurnosti i neovisnosti o uvozu.

Kalinić je okrenuo puno telefonskih brojeva i pokucao na vrata mnogih državnih i javnih institucija, ali do sada sve je bilo bez uspjeha.

Partnerstvo s narodom

– Mi već mjesecima nudimo konkretno rješenje za pokretanje Imunološkog i njegovih djelatnosti. Zahvaljujući tom rješenju mogu se pokrenuti sve proizvodnje u vrlo kratkom roku i bez daljnjeg opterećenja državnog proračuna. Naša proizvodnja antitijela za SARS-CoV-2 moguća je već za pet mjeseci, prirodnog interferona za šest mjeseci, antitoksina za šest mjeseci, lijekova iz domaće plazme za 12 mjeseci, cjepiva za 12 mjeseci. Sve to bez opterećenja državnog proračuna, i na temelju dugoročno održivog poslovanja Zavoda.

S obzirom da premijera Plenkovića i njegove suradnike to ne zanima, razmišljamo o pokretanju novog Imunološkog zavoda kroz partnerstvo s narodom i o pokretanju referenduma kojim bi se natjerala državna birokracija da omogući obavljanje djelatnosti tom novom Imunološkom zavodu. Tek tada, kada narod preuzme stvari u svoje ruke, tek tada možemo očekivati da će naš Zavod biti u stanju proizvoditi cjepiva. Do tada, ovo je samo jedan veliki Monty Python uživo! – reći će Zoran Kalinić.

25. travanj 2024 18:41