StoryEditorOCM

‘Imamo 40 novih Covid-19 bolesnika, u Hrvatskoj je ukupno 1222 zaraženih osoba. U Zagrebu je umro jedan pacijent srednje životne dobi‘

Piše šibenski.hr
6. travnja 2020. - 14:09

- U Hrvatskoj u posljednja 24 sata imamo 40 novih Covid-19 pozitivnih bolesnika. Ukupno imamo 1222 bolesnika. Učinjeno je 11.464 testiranja, od čega 617 u protekla 24 sata. Nažalost, imamo jendog preminulog u Klinici za infektivne bolesti. Riječ je o muškarcu srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan. Imamo 36 bolesnika na respiratorima- kazao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

- Ponosni smo na sve građane koji slušaju upute, ali moram vam reći da ne spašavamo sami sebe, spašavamo druge, poručio je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao da su rezultati dobri, no nema mjesta za opuštanje.

'Ako želimo da ugroza traje kraće, moramo biti dosljedni i pridržavati se mjera', kaže Beroš.

Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, se osvrnuo i na mogućnost otvaranja otvorenih tržnica.

'Jutros je dana uputa vezana za primjenu epidemioloških zahtjeva kad govorimo o otvorenim tržnicama, ukljućujući i drive-in tržnice. Lokalni stožeri s epidemiološkim službama rade sve kako bi se tržnice pripremile za prihvat robe, za otvaranje u uvjetima epidemije. To uključuje i službe zaštitara i druge koji će pratiti da li se svi pridržavju tih mjera. Kad dobijemo povratnu informaciju, a mislim da nije u pitanju 1 ili 2 dana, važno je da u to krenemo spremni da ne izazovemo nova žarišta širenja epidemije, onda bi odluka bila i potpisana i objavljena', rekao je Božinović.

Situacija u Italiji i Španjolskoj je povoljnija. Novinari su pitali Krunoslava Capaka znači li to stagnaciju epidemije u Europi.

'Svaka prognoza je nezahvalna jer ne možemo znati. Ja nemam puno razloga za optimizam što se tiče Europe ukupno. U ITaliji blago stagnira, ali imaju i dalje veliki broj bolesnih i umrlih. U nekim drugim zemljama brojke rastu puno više. U Skandinaviji isto brojke rastu. Mislim da ne možemo govoriti o stagnaciji u Europi, a što se tiče nas, jako dobro držimo ovu situaciju. Vrlo skoro bi mogla situacija biti povoljna, ali to ovisi o svima nama', rekao je Capak.

18. travanj 2024 15:52