StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdugoprstići vrebaju

Idete na godišnji odmor? Policija upozorava na sve veći broj provala i donosi nekoliko korisnih savjeta kako sačuvati dom od pljačkaša

19. lipnja 2018. - 13:47

Dolaskom ljeta i sezone godišnjih odmora većina građana svoje kuće i stanove na duže vrijeme ostavlja praznima i bez nadzora pa su iz policije dali nekoliko korisnih savjeta kako bi se zaštitili od provalnika i svoj dom učinili sigurnim.

"Kao i prethodnih, tako i ove godine upozoravamo građane na provalnike koji 'vrebaju' u vrijeme dok se oni nalaze na udaljenim destinacijama. Neki se povratkom kući neugodno iznenade kada pronađu razbacane i ispreturane stvari te shvate da su im ukradeni novac, nakit, umjetnine, dragi predmeti i druge vrijednosti", poručuju iz policije.

Građanima savjetuju da novac, nakit, umjetnine i dragocjenosti ne ostavljaju u svom domu (u kuhinjskim elementima, ladicama, pod madracem ili u garderobnim ormarima), već da ih pohrane na sigurno mjesto poput trezora u bankama ili na čuvanje osobi u koju imaju povjerenja. 

Savjetuju i da se ključ od kuće ili stana ne ostavlja ispod otirača, u tegli za cvijeće i na sličnim mjestima i da se svakako zatvore prozori, balkonska vrata i staklene stijene.

Ključ treba ostaviti pouzdanoj osobi koja će biti u mogućnosti češće obilaziti dom te organizirati da netko češće prazni poštanski sandučić kako se ne bi stekao dojam da u kući ili stanu duže vrijeme nema nikoga.

"Ne uklanjajte cvijeće s balkona i ne spuštajte rolete do kraja jer time dajete poruku da ste odsutni, adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite članu uže obitelji, susjedu, predstavniku stanara u zgradi ili bliskom prijatelju, ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga imate, spremite predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao npr. ljestve, sanduci i slično, na obiteljskim kućama i stanovima u prizemlju ugradite dodatnu zaštitu na prozorima i drugim većim otvorima", ističu iz policije.

Dodaju i kako je preporučljiva rasvjeta tijekom cijele noći, koja se automatski pali u sumrak, svjetiljke sa senzorom ili osvjetljenje upravljano automatskim vremenskim prekidačem, a bilo bi dobro i ne govoriti svima da se putuje i ne ostavljati takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama.

"Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, po povratku kući ne dirajte ništa i nazovite policiju na broj 192, jer je svaki, pa i najmanji trag važan i može pomoći da provalnik bude pronađen", poručuju iz policije.

19. travanj 2024 15:41