StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetgatanje iz šalice

I kafići se spremaju za prelazak na euro; Evo koliko će od 1. siječnja koštati espresso, a koliko velika i mala kava s mlijekom

Piše šibenski.hr
26. srpnja 2022. - 10:06
S prelaskom na euro građani Hrvatske ne bi trebali prijeći na druge napitkeilustracija/Tomislav Krišto/Cropix

Budući da je od 1. siječnja 2023. godine siguran prelazak na euro, građani se uglavnom bave predviđanjima cijena u trgovinama, kao i cijenama energenata. To su im olakšali i trgovački lanci koji su počeli iskazivati dvojne cijene.

U sjeni toga začudo je ostala cijena kave, a ne treba podsjećati koliko je njeno ispijanje važno za prosječne stanovnike Hrvatske.

Međutim jedan je caffe bar na Jarunu u Zagrebu već istaknuo dvojne cijene napitaka, i to po dogovorenome tečaju od 7,53450 kuna za euro.

Prema tome cjeniku, espresso kava, koja je sada 11 kuna, koštat će 1,46 eura, velika kava s mlijekom bit će 1,86 eura (sadašnjih 14 kuna), koliko će koštati cappuccino, veliki macchiato i kava sa šlagom, kao i šalica čaja. Mali macchiato u tome kafiću plaćat će se 1,59 eura (dosadašnjih 12 kuna). Bijela kava, koja je sada 15 kuna, zapadat će 1,99 eura, a kakao će koštati 2,12 eura (sadašnjih 16 kuna), piše Poslovni dnevnik.

image

I ovoliko eura dovoljno je za jednu kavu

Neja Markičević/Cropix

Navedene cijene u eurima iskazane su u sadašnjem trenutku, uz pretpostavku da dodatno neće rasti cijene struje, kave ili mlijeka. Osim toga, srećom još uvijek ima kafića u kojima je espresso jeftinija od 11 kuna, pa će i iznos u eurima biti manji.

20. travanj 2024 10:50