StoryEditorOCM

HZJZ izdao nove preporuke za škole: evo što će se dogoditi ako se pokaže da je učenik zaražen koronavirusom bio na nastavi

Piše šibenski.hr
25. rujna 2021. - 12:19

Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je nove preporuke za postupanje u školama ako se pokaže da je učenik pozitivan na koronavirus u vrijeme zaraznosti prisustvovao nastavi.

Informaciju o takvom slučaju školi će dati zavod za javno zdravstvo, ili će ih roditelji obavijestiti o pozitivnom nalazu učenika.

Vrijeme zaraznosti počinje 48 sati prije početka simptoma kod simptomatskih osoba ili 48 sati prije uzimanja brisa čiji je rezultat pozitivan, a traje u pravilu deset dana, navodi HZJZ.

Škola nadležnom zavodu za javno zdravstvo dostavlja popis učenika (ime i prezime, datum rođenja, OIB, adresa, telefon roditelja, datum zadnjeg kontakta) koji su ostvarili sljedeći oblik kontakta s pozitivnim učenikom:

1. Učenici koji su u učionici sjedili u istoj klupi i unutar radijusa od 2 metra u svim smjerovima.

2. Učenici koji su zajedno putovali dulje od 15 minuta na način da su blizu sjedili ili stajali (u organiziranom prijevozu unutar polumjera od 2 metra).

3. Učenici koji su se više vremena družili (razgovarali) s pozitivnim učenikom u zatvorenom prostoru (dulje od školskih odmora).

4. Učenici koji su ostvarili direktan fizički kontakt (rukovanje, grljenje, poljubac, kontakt tijela s tijelom na nastavi tjelesne i zdravstvene kulture koja se odvijala u zatvorenom prostoru) ili koji su dijelili iste predmete (čaše, bočice s vodom).

O kojim učenicima se radi školi iskazuje pozitivan učenik samostalno ili, ako se radi o mlađim učenicima, uz pomoć roditelja. Posebno kod mlađih učenika prihvaća se činjenica da se ne može raditi o potpuno točnom podatku pa ono što učenik iskaže potrebno je prihvatiti u dobroj vjeri, napominje HZJZ.

Cijeli razred na popisu

Kada se radi o učenicima od petog do osmog razreda koji nisu nosili masku u učionici i nisu sjedili na međusobnoj udaljenosti od najmanje 1,5 metra, odnosno o srednjoškolskim učenicima koji nisu nosili masku u učionici i nisu sjedili na međusobnoj udaljenosti od najmanje 2 metra, škola ima obavezu sve učenike iz razrednog odjela koji su bili prisutni na nastavi staviti na popis.

Pravila o samoizolaciji

Samoizolaciji ne podliježu cijepljeni učenici (14 dana do 9 mjeseci nakon završetka cijepljenja), učenici koje su preboljele COVID-19 unazad devet mjeseci, kao i učenici koji su preboljeli i primile jednu dozu cjepiva u osam mjeseci od početka bolesti i to devet mjeseci od primitka cjepiva, pa ih škola ne stavlja na popis.

Zavod za javno zdravstvo za učenike koje škola dostavi na popisu izriče mjeru aktivnog zdravstvenog nadzora u samoizolaciji, koja ne vrijedi za one učenike koji nisu na popisu.

Kod pojave bolesti još jednog ili više učenika iz istog razrednog odjeljenja, za koje se procjeni da je posljedica kontakta s ranije oboljelim učenikom, cijelom razrednom odjeljenju određuje se samoizolaciju (svima koji su bili prisutni u učionici na nastavi za vrijeme zaraznosti), navodi HZJZ.

19. travanj 2024 10:20