StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettelevizija potvrdila

Hrvoje Zovko opet dobio otkaz! Poznati novinar HRT-a i predsjednik HND-a šokiran: Optužbe su neistinite, ovo je odmazda!

Piše Vinko Paić/SD
9. ožujka 2021. - 17:12

Neslužbeno smo doznali da je Hrvoje Zovko, dugogodišnji urednik i novinar HTV-a, opet dobio otkaz na HRT-u. To nam je u posljepodnevnim satima potvrđno i na javnoj televiziji. 

Zatražili smo i komentar Zovka, inače i predsjednika HND-a, krovne novinarske intitucije u Hrvatskoj.

Bio je jako ljutit, rekao je da je kako njega nitko nije obavijestio o otkazu.

- Povijest se ponavlja, ne samo kroz činjenicu da me nastavljaju zlostavljati istim lažnim optužbama kao i prije tri godine, nego i u činjenici da je, kao i zadnji put, cijela javnost informirana o mom otkazu prije mene.

Optužbe su prvo neistinite, a iz cijelog ponašanja HRT-a jasno je da nije riječ o mojim povredama obveze iz radnog odnosa, nego o njihovoj želji za odmazdom u kojoj ne biraju sredstva - rekao nam je Zovko.

U vezi najnovijeg otkaza upit smo poslali javnoj televiziji. Ovo je njihovo očitovanje koje su naslovili: Zbog nasilnog ponašanja na radnom mjestu, novinaru Hrvoju Zovku otkazan Ugovor o radu.

- Radničko vijeće HRT-a dalo je suglasnost većinom glasova na namjeravanu odluku o otkazu Ugovora o radu novinaru Hrvoju Zovku. Povod pokretanju postupka utvrđivanja povrede radne obveze i donošenju konačne odluke o otkazu, bila je anonimna prijava u kojoj se navodilo neprimjereno i neprofesionalno ponašanje g. Zovka prema jednoj radnici (novinarki) na radnom mjestu.

HRT je sukladno internim aktima i Zakonu o radu, proveo postupak utvrđivanja povrede radne obveze, sve u skladu sa čl. 115. s i 119. st.2. Zakona o radu, te je u samom postupku saslušano više svjedoka koje je predložila radnica. Navedeni svjedoci su potvrdili navode žrtve te je nedvojbeno utvrđeno postojanje krajnje neprimjerenog i neprofesionalnog ponašanja Hrvoja Zovka.

Sukladno internim aktima i članku 150. Zakonu o radu, provedeno je obvezno savjetovanje se Radničkim vijećem, koje je svoje očitovanje dostavilo 5. ožujka 2021. godine, te je Radničko vijeće u svom očitovanju navelo da je većinom glasova suglasno sa namjeravanom odlukom poslodavca o redovitom otkazu ugovora o radu radniku Hrvoju Zovku.

Nakon provedene procedure, a sukladno internim aktima i zakonskim odredbama, g. Zovku upućena je Odluka o otkazu Ugovora o radu. HRT će u skladu s politikom nulte tolerancije prema nasilnom ponašanju na radnom mjestu svaku prijavu pažljivo razmotriti i promptno rješavati u cilju zaštite dostojanstva i profesionalnog integriteta svih radnika HRT-a - navodi HRT-u.

U potpisu odgovora se navode 'Komunikacije HRT-a'.

Pravomoćna presuda

Podsjećamo, Zovko je već jednom dobio otkaz, ali Sud ga je pravomoćnom presudom vratio na posao. Ispalo je da je u tom slučaju Zovko bio u pravu, a ne televizija. 

16. travanj 2024 21:52