StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOOŠTRENI UVJETI

Hrvatska na crvenim listama: ukupno 13 zemalja uvelo je restrikcije po povratku iz naše zemlje

Piše IVANA KRNIĆ/JUTARNJI LIST
29. kolovoza 2020. - 10:31

Slovačka je najnovija europska država koja je Hrvatsku uvrstila na tzv. crvenu listu: od 2. rujna svi koji žele ući u tu zemlju morat će u samoizolaciju. Osim Hrvatske, na toj će se listi s istim datumom naći i Francuska, Španjolska, Nizozemska, Malta i Belgija.

Radi se o zemljama koje bilježe velik broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednjih 14 dana: Hrvatska, koja je s jučerašnjim danom dosegla prosječno čak 80,7 oboljelih na 100.000 stanovnika tijekom posljednja dva tjedna, svrstala se na visoko peto mjesto najlošijih država, piše Jutarnji list.

Ispred Hrvatske su Španjolska, Malta, Luksemburg i Rumunjska.

Slovačka, koja nas je uvrstila na crvenu listu - što u ovom konkretnom slučaju znači da će svi koji su bili u Hrvatskoj te žele ući u Slovačku morati u 10-dnevnu karantenu - u posljednjih 14 dana kumulativno je, zaključno sa 27. kolovoza, imala 16,3 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Velik broj država odredio je granicu kumulativnog broja oboljelih u 14 dana na 100.000 stanovnika, nakon koje će odrediti ograničenja za povratak iz pojedinih država. Slovenija je, primjerice, tu granicu stavila na 40 te je uvela ograničenja onog dana kad ju je Hrvatska prešla.

A rast kumulativnog broja u Hrvatskoj bio je strelovit: s jučerašnjim danom prešao je 80, a još na na Veliku Gospu, 15. kolovoza, bio je manji od 30.

Ukupno je 13 zemalja uvelo određena obavezna ograničenja za Hrvatsku, a još su je tri - Nizozemska, Finska i Danska - stavile na narančastu listu, što znači da su izdane preporuke da se ne putuje u Hrvatsku i da se provodi karantena, ali ona nije obavezna.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da je Hrvatska na karti i dalje većinom zelena.

- Visoka nam je incidencija i očekivano je da će neke države prema nama poduzimati neke mjere. No, moram reći da je većina Europe prema nama još zelena i građani Hrvatske još mogu putovati u većinu europskih zemalja. Nadamo se da ćemo tu brojku sada kad jenjava turistička sezona uspjeti smanjiti i popraviti naše pokazatelje, na temelju čega će nas onda skinuti s crvenih i narančastih lista - rekao je glavni državni epidemiolog Capak. S jučerašnjim danom Hrvatska je došla na 2256 aktivnih slučajeva, a tri osobe su preminule.

Preminula je ženska osoba u Zadru, ženska osoba u Vinkovcima i u Splitu muška osoba. Sve troje imali su dodatne kronične bolesti. Testirano je 160 tisuća osoba, u protekla 24 sata njih 2065. Na bolničkom liječenju je 212 osoba, što je za 33 više nego dan ranije.

Jedanaest je osoba na respiratoru, od jučer jedan novi. Oporavljeno je 6809 osoba, u protekla 24 osoba iz bolnica je otpušteno 13 osoba. Imamo tri preminule osobe, a ukupno je 180 preminulih. U samoizolaciji je 8770 osoba, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Do sada je zaraženo 623 zdravstvenih djelatnika.

 
17. travanj 2024 01:49