StoryEditorOCM

Hrvatsko novinarsko društvo: ‘Tri mjeseca svjedočimo o besramnom pokušaju da se sve zataška‘

5. studenog 2022. - 16:52

Tri mjeseca od tragične smrti uglednog novinara Vladimira Matijanića za koju nitko u zdravstvenim krugovima nije odgovarao, Hrvatsko novinarsko društvo je u prolazu HNK-a u Splitu organiziralo tiskovnu konferenciju na kojoj su podsjetili da nikada neće odustati od otkrivanja istine niti kažnjavanja odgovornih za njegovu smrt.

Svi govornici su naglasili da je Matijanića ubila nebriga države kao što se može dogoditi bilo kojem građaninu koji ne želi posezati za vezama i korupcijom. Matijanić nije htio posegnuti ni u svojim najtežim trenutcima za onim protiv čega se cijeli život u svojim tekstovima borio i zato je umro, a mogao je živjeti da zdravstveni sustav gdje su svi jednaki u Hrvatskoj postoji.

Ispred novinara su govorili predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, glavna tajnica HND-a Melisa Skender, novinarka Indexa i Matijanićeva životna saputnica Andrea Topić te Matijanićeve ugledne kolege Boris Dežulović i Gabrijela Radanović.

-Tri mjeseca svjedočimo o besramnom pokušaju da se ovaj slučaj zataška, tri mjeseca svjedočimo o neviđenoj sramoti ministra zdravstva Vilija Beroša i ignoranciji premijera Andreja Plenkovića. Ovo što se dogodilo Matijaniću može se dogoditi i drugima i HND nikada neće odustati od kažnjavanja odgovornih za njegovu smrt.

image

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Duje Klarić/Cropix

Premijeru Andreju Plenkoviću bi mogli novinari po drugi put doći na Markov trg prosvjedovati jer želimo novu potpunu i nezavisnu istragu te kazne za odgovorne. Besramno ignoriranje Matijanićeve smrti zabilježeno je od KBC-a Split do vlasti u Zagrebu, zato vas kolege molim kada god ste na nekoj tiskovnoj minisitra Beroša ili premijera Plenkovića, pitajte ih o smrti našeg kolege Matijanića, ne dajte da je oni ignoriraju. Vladimir Matijanić bi to sigurno učinio za vas i za sve građane - rekao je Zovko.

Andrea Topić je govorila o zdravstvenom sustavu kao metafori jer zdravstveni sustav u Hrvatskoj po njoj ne postoji, iako se u njega puno izdvaja i dostupan je samo kastama koji ga mimo institucija mogu platiti. Posebno se osvrnula na tiskovnu konferenciju Vilija Beroša koju je nazvala sramotnom.

- Vladini roditelji, prijatelji, ja i njegove kolege još nismo došli k sebi od te količine laži i bešćutnosti na toj tiskovnoj konferenciji. To je bio nevjerojatan udarac svima. Beroš je izjavio da su se isključivo kod zaključaka vodili medicinskom dokumentacijom, a da je ta dokumenacija imala propuste. Zar to nije kontradikotorno? Zato smo skupili peticiju s mnogo potpisa te tražimo novu nezavisnu istragu od premijera Plenkovića. No, on tu nije učinio ništa, nego daje poludoogovre kao da to nije njegov posao, a zdravstveni sustav ostaje u rasulu.

 

Boris Dežulović je rekao da je smrt Vladimira Matijanića smrt iz nehaja, mada je država Hrvatska po njegovim riječima imala prije tridesetak godina i mnogo smrti s predumišljajem.

- Sada ni to nisu u stanju izvesti, naša država je kao COVID, ona bira slučajno svoje žrtve i to baš zato što se nehajno odnosi prema gospodarstvu, svojim resursima i na kraju prema svima nama. Ja ne bih bio sretniji da je netko odlučio da Vladimir Matijanić crkne i da je netko rekao - ne šalji mu pomoć.

Ovo se zaista može dogoditi svakome od nas i tko zna tko sada u Ličkom Lešću i Županji umire u najtežim mukama, a država mu ne pomaže. Zato je smrt Vladimira Matijanića, najboljeg među nama i simbol smrti Republike Hrvatske - istaknuo je Dežulović.

Melisa Skender je rekla da HND ne želi stati u potrazi za istinom o smrti koelge Matijanića.

- Ne želimo živjeti u državi gdje se laže da lijeka koji je trebao Vladi nema, a ima ga, ne želimo živjeti u državi gdje se istraga završava na osnovu nepotpune dokumentacije i ne želimo državu gdje morate imati vezu da bi ostali živi. Tražimo imena i prezimena odgovornih za Vladinu smrt i na tome nećemo stati, ne želimo biti tiha većina koja šuti - navela je.

Gabrijela Radanović je govorila o poniznosti Vlade Matijanića u trenucima kada je tražio pomoć.

- Iako je u svojim tekstovima bio oštar, Vlado je bio je mekan i ponizan kada je tražio pomoć za sebe, osnovnu zdravstvenu skrb. Oni njegovi razgovori savršeno prikazuju kako treba tražiti jedan građanin skrb i kako država odbija tu skrb.

image

Gabrijela Radanović

Duje Klarić/Cropix

Vlado nije napisao svoju zadnju svoju priču i na Andrei i na nama je da joj pomognemo da tu priču o Vladinoj smrti završi. Kolega Dežulović je napisao sjajan tekst pod naslovom "Bolji svijet Vladimira Matijanića" - svijet gdje građanin moli za pomoć i gdje mu se ta pomoć i daje. Za taj svijet gdje je to normalno se naš koelga Matijanić borio i mi ne smijemo odustati od traženja istine - istaknula je Radanović.

Treba li naglasiti da su svi govornici bili na granici suza ali i odlučni da smrt svoga kolege ne prepuste zaboravu inzistirajući da se svi krivci za njegovu smrt kazne.

Marko Didić/SD
15. travanj 2024 02:46