StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZadovoljni nagodbom

Frane Lučić pozvao Andreja Plenkovića na kavu u Tisno: U mojoj kući tri premijera su pila, ali nitko osim njega ništa nije poduzeo

22. ožujka 2019. - 14:41

- U ime Frane Lučića i svoje osobno, pozivam Andreja Plenkovića, predsjednika hrvatske Vlade da prilikom prve posjete Šibensko-kninskoj županiji dođe u Tisno na kavu. Pozivamo ga u znak zahvalnosti za inicijativu da se u sudskom spisu nađe mirno rješenje ovog dugotrajnog postupka. Sa Franom su, kako mi je kazao, u njegovoj kući tri premijera pila kavu i svi su mu puno toga obećali, a ni jedan nije ništa poduzeo za svog mandata. Jedini koji se zauzeo za postizanje nagodbe i pripomogao da dođe do mirnog epiloga sudskog postupka oko odštete je premijer Plenković, a Frane ga, inače, do sada nije imao priliku i osobno upoznati. Za razliku od svojih prethodnika, Plenković se, uostalom, nije sam nudio za dolazak na kavu u Tisno, pa je to još jedan razlog više da ga pozovemo. Moj klijent se zahvaljuje i hrvatskom narodu i svim vatrogascima koji su bili uz njega kroz svo ovo razdoblje.

Rekao je to Šime Savić, odvjetnik Frane Lučića neposredno nakon sklapanja nagodbe kojom je pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu okončan sudski postupak za naknadu štete jedinom preživjelom vatrogascu kornatske tragedije. Republika Hrvatska će, podsjetimo, s osnove solidarnosti i pravičnosti, prema toj nagodbi, Lučiću isplatiti 1,75 milijuna kuna neimovinske štete te oko 570 tisuća kuna naknade za dosadašnje troškove tuđe pomoći i njege. Za izgubljenu zaradu pripast će mu oko 632 tisuće kuna, a troškovi poboljšane prehrane i medicinskih preparata bit će refundirani sa 201 tisuću kuna. Sve te isplate bit će uvećane za pripadajuće zatezne kamate od početka sudske procedure 2009. godine.


Država se, k tomu, obvezala na isplatu mjesečnih renti za tuđu pomoć i njegu (4.500 kuna) te Lučićevu poboljšanu prehranu, vitamine i medicinske preparate (1.500 kuna). Iz državnog proračuna podmirit će se i troškovi parničnog postupka od oko 442 tisuće kuna. Nagodba podrazumijeva povlačenje Lučićeve tužbe u ovom predmetu protiv Grada Šibenika, te obvezu povlačenja tužbe u postupku koji se vodi pred Općinskim sudom u Šibeniku, a u kojemu su tuženi općina Tisno i DVD Tisno.

- Odšteta je dobivena na temelju objektivne odgovornosti, a nagodba je, što se tiče visine odštete, potpisana na osnovu donesene presude Općinskog radnog suda u Zagrebu. Nije bila ni jedna kuna više, niti manje – zaključio je Savić.


 

19. travanj 2024 13:03