StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIzgubili spor

Društvo je "žrtva pljačke koja se odvija posljednjih 25 godina", a kulminirala je gubitkom sudskog spora i presudom na temelju "krivotvorenih dokumenata", tvrdi vodstvo Hrvatskog novinarskog društva

7. kolovoza 2019. - 20:57

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je u srijedu na "pokušaj otimanja svoje imovine" zbog presude, navodno donesene temeljem krivotvorenih dokumenata, nakon koje HND treba platiti 2,5 milijuna kuna. Vodstvo HND-a ocijenilo je da je Društvo "žrtva pljačke koja se odvija posljednjih 25 godina", a kulminirala je gubitkom sudskog spora i presudom na temelju "krivotvorenih dokumenata".

Temeljem te presude HND stečajnoj masi iza tvrtke investitora koji je 1990. potpisao ugovor za korištenje prostora u Novinarskom domu treba isplatiti 2,5 milijuna kuna pod prijetnjom ovrhe i preuzimanjem prostora.

Nakon punih 25 godina spora, HND je lani u lipnju pravomoćno izgubio parnicu. Nakon određivanje ovrhe, prvotno predložene na cijeloj zgradi Novinarskog doma u vlasništvu HND-a koja vrijedi čak 20 puta više od dosuđene tražbine, čelnici Novinarskog društva došli su do dokaza da je jedan od računa na kojima se temeljila presuda, kao i priloženi arhitektonski projekt, krivotvoren.

U HND-u ističu da to otkriće dovodi u sumnju vjerodostojnost svih dokumenata priloženih sudu te vodi zaključku da je na djelu kriminalni pokušaj otimanja HND-ove imovine. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavio je da će cijeli slučaj internacionalizarati, rekavši da je HND još prije dvadesetak godina bio pod pritiskom politike u korist tada favoriziranih poduzetnika - tobožnjih investitora u Novinarski dom.

16. travanj 2024 23:59