StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMJERE DALE REZULTATE

Dobre vijesti iz Francuske i Belgije: ‘Rano je za proglašavanje pobjede, ali epidemija se polako stišava, iako i dalje ostaje na visokoj razini‘

Piše Hina
17. studenog 2020. - 13:16

Francuski ministar zdravstva Oliver Veran rekao je u utorak da zemlja preuzima kontrolu nad širenjem koronavirusa, a slično je stanje i u Belgiji, ali je još prerano da se proglasi pobjeda, koja je u puno drugih europskih zemalja još daleko.

"Nalazimo se u fazi u kojoj se pandemija stišava, iako i dalje ostaje na visokoj razini", rekao je za radio BFM TV Veran, dan nakon što je dnevni broj novih slučajeva u Francuskoj pao na najnižu razinu u više od mjesec dana.

Veran je rekao da virus cirkulira sporije nego na početku uvođenja policijskog sata i zatvaranja.

Dva tjedna nakon što su belgijske vlasti donijele odluku o zatvaranju zbog katastrofalne epidemiološke situacije u zemlji, broj novozaraženih koronavirusom se smanjio sa skoro 20.000 dnevnih slučajeva na ispod pet tisuća.

Krajem listopada, na vrhuncu drugog vala pandemije, Belgija je kao najteže pogođena članica EU-a imala i 20 tisuća novozaraženih samo u jednom danu.

S oko 1800 zaraženih na 100 tisuća stanovnika Belgija se nalazila i na prvom mjestu najteže pogođenih zemalja u Europi.

Nakon zatvaranja kafića i restorana u listopadu i uvođenja zdravstvenog izvanrednog stanja i zaključavanja zemlje broj infekcija se smanjio na trećinu, a primjetan je pad i u broju hospitalizacija, prijema na intenzivnu njegu kao i početak pada broja preminulih.

Belgijske zdravstvene vlasti ukazuju da je stopa reprodukcije virusa pala i da sada iznosi 0,85, što se tumači kao zaustavljanje rasta infekcije u populaciji.

Njemačka u utorak ima 14.419 novih slučajeva zaraze na dnevnoj razini, dok je umrlo još 267 pacijenata povezanih s covidom-19.

Broj dnevnih zaraza je manji nego prošlog tjedna, no porastao je broj umrlih.

Austrija je smatrana uzorom tijekom prvog vala pandemije koronavirusa, ali se u utorak ponovno zatvara a njezina vlada suočava s kritikama medija, stručnjaka i oporbe zbog nedostatka reakcije na širenje zaraze.

Mediji, stručnjaci i oporbeni političari izmjenjuju se u svojim osudama konzervativno-zelene koalicijske vlade kancelara Sebastiana Kurza zbog njegova nošenja s drugim valom pandemije.  

Mjere najavljene u subotu dolaze dva tjedna nakon zatvaranja restorana, kafića, kulturnih i sportskih centara, u neuspjelom pokušaju da se spriječi širenje virusa.

Zemlja će do 6. prosinca biti pod policijskim satom, s ograničenim izuzecima poput nužnog putovanja na posao, kupovanja namirnica ili vježbanja.

Rusija je pak prijavila rekordna 442 nova smrtna slučaja te ih sada ima ukupno 33.931.

Vlasti su također javile o 22.410 novih infekcija, od čega 5882 u glavnom gradu Moskvi. Ukupno je u Rusiji zaraženo 1,971.013 ljudi.

U Bugarskoj je u posljednja 24 sata potvrđeno 3519 novih slučajeva korona virusa, a preminule su 152 osobe, objavljeno je na vladinoj stranici za praćenje epidemije.

Od početka epidemije u Bugarskoj, zemlji od 7 milijuna stanovnika, zaraženo je 101.770 osoba, od kojih su 2282 preminule.

16. travanj 2024 14:12