StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUMALO TRAGEDIJA

Dječaka (4) ubola osa, otekao je do neprepoznatljivosti: spasila ga je naša Hitna, majka im je uputila dirljivo pismo

Piše Šibenski.hr
9. rujna 2022. - 16:09

Jedna majka je javno zahvalila svim djelatnicima Hitne pomoći, te je uputila pismo koje je objavljeno na stranici Hitna uživo 194 koja okuplja "hitnjake".

– Pišem ovo svoje iskustvo kao najveću pohvalu hitnoj Daruvar i isto tako medicinskom timu koji radi kod nas u Siraču. Prije dva dana moj sin od četiri godine i ja bili smo kod kuće, taman završili sa ručkom i on se igrao na balkonu. Odjednom vrisak, u sekundi sam bila do njega, plače, vrišti, drži se za vrat i viče boli, boli. Shvatim kako ga je ubola osa u stražnji dio vrata, stavljam hladni oblog i mažem synopenom, on se smiruje i odlazi u sobu odmoriti. Odjednom niti minutu nakon, opet plač. Dolazim do njega, crven je u licu, koža hrapava, puna prištića i početak oticanja.

U sekundi ga uzimam u naručje, oblačim tenisice i jurimo kod naše doktorice. Od uboda do trenutka kad sam utrčala u ambulantu prošlo je možda 10-ak minuta. Samo sam uletjela u ordinaciju, sestra je skočila i pozvala doktoricu koja je isti trenutak pozvala Hitnu pomoć. Pružale su mu pomoć dok Hitna nije došla. Dijete mi je već bilo totalno natečeno, neprepoznatljivo i počinje teško disati.

Njihovoj sabranosti, brzini pomoći i uljudnosti se divim evo i nakon dva dana. U jako kratkom roku na vratima se pojavljuju dva mlada čovjeka, vjerujem da će se prepoznati. Oni su s moji djetetom postupali s tolikom dozom ljudskosti, pribranosti, pa mogu čak i reći zaigranosti te su mu i to užasno iskustvo prijevoza hitne pomoći do bolnice učinili posebnim, o tome priča svakome koga sretne. Uljudni, kulturni, odlični u svom poslu, odgovorili su mi na svako moje pitanje, njega zabavljali i pratili sve njegove vitalne znakove do bolnice. U bolnici također predivno osoblje, odlični u svom poslu.

Sve moje iskrene zahvale i pohvale, i našem odličnom timu u Siraču, našoj doktorici i med. sestri koje su me drugi dan pitale za dijete, i timu Hitne pomoći iz Daruvara koji su došli po nas i prevezli nas do bolnice. Vrlo ljubazni, ali prije svega najveća pohvala na ljudskosti i odnosu prvenstveno prema mom djetetu kojemu je to mogla biti trauma za cijeli život da su ga primili drukčiji ljudi, a zatim i prema meni koja sam bila izvan sebe i možda i pitala koje glupo i nepotrebno pitanje.

Hvala svima od srca jer zahvaljujući njima gledam osmijeh mog djeteta. Naime, kako su mi rekli u bolnici, da reakcija nije bila tako dobra i brza tko zna kakav bi bio ishod. Hvala svima još jednom, definitivno zaslužujete sve za što se borite – napisala je ta mama.

image

Ilustracija

/Shutterstock

Alergijska reakcija

Što trebam napraviti ako pčela ili osa ugrize moje dijete?

– Pčelinji žalac je poput automatske pumpe – što je duže unutra, pušta više otrova – pa ga nakon uboda treba čim prije izvaditi. Potraži malu crnu točku u središtu pocrvenjelog područja i istrljaj ga noktom ili kreditnom karticom. Pokušaj ne pritiskati ubod prstima ili pincetom jer bi to moglo otpustiti više otrova. Nakon što ukloniš žalac, operi područje sapunom i vodom. Zatim stavi led na 15 minuta tako da se smanji oticanje i ublaži bol. Ako nemaš leda, uzmi paket smrznutog povrća. Bitno je led ili bilo što smrznuto omotati krpom da izravno ne dodiruje bebinu kožu – piše Miss7mama.

– U rijetkim prilikama dijete će imati ozbiljnu alergijsku reakciju na ubod insekta. To se naziva anafilaksija ili anafilaktički šok, a može biti i smrtonosan. Ako je beba imala takvu reakciju, primijetit ćete sljedeće simptome već nakon nekoliko minuta ili sati od uboda:

– Osip na mnogim dijelovima tijela

– Kratkoća daha

– Otečeni jezik, ruke ili lice

– Slabost

– Nesvijest.

Primijetiš li bilo koji od ovih simptoma kod svoje bebe, odmah nazovite 112 za hitnu medicinsku pomoć.

Važno je nakon uboda dijete pratiti i na svaku promjenu odmah reagirati.

16. travanj 2024 20:05