StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetvremenska prognoza

Danas i sutra vrhunac toplinskog vala, najvruće će biti u Dalmaciji, temperature skaču i do 40 stupnjeva. Za vikend se možemo nadati osvježenju

Piše šibenski.hr
29. srpnja 2021. - 07:59

Danas i sutra je vrhunac toplinskog vala, na snazi je stoga najviši stupanj upozorenja. I danas će biti najvruće u Dalmaciji, s temperaturama oko 39, 40, najavljuje meteorologinja Tea Blažević za N1.

Jučer je na postaji NP Mljet izmjereno visokih 40,1 stupanj.

Pretople su i noći, temperatura ne pada ispod 25 u dijelovima Dalmacije, što je mnogima teško podnošljivo. Mnogi priželjkuju osvježenje, koje nam stiže u nedjelju, kad će nam se sa sjeverozapada približiti frontalni poremećaj. Bit će to intenzivna i brza promjena vremena, što će rezultirati osjetnim osvježenjem, već u nedjelju, a još više u ponedjeljak.

Temperature bi u dijelovima unutrašnjosti lokalno mogle pasti i za desetak stupnjeva, najavljuje Blažević za N1.

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčano i iznadprosječno toplo - uz najnižu temperaturu zraka tijekom noći i jutra od 19 do 22 °C, te najvišu poslijepodnevnu uglavnom 34 i 35 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj ponegdje topla noć, te posvuda još jedan vruć dan pa stručnjaci DHMZ-a procjenjuju kako postoji ne samo umjerena, nego na širem karlovačkom području i velika vjerojatnost toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, piše Zoran vakula za HRT.

Upozorenja zbog vrućine, i to također drugog od moguća 3 stupnja, postoje i na sunčanome sjevernom Jadranu i unutrašnjosti Istre, a danju bi malo podnošljivije trebalo biti onima u oblačnijem gorju, gdje postoji samo mala vjerojatnost kratkotrajnih lokalnih pljuskova, i to uglavnom uz granicu sa Slovenijom. Vjetar slab.

Na srednjem Jadranu mjestimice i umjeren maestral, uz malo valovito more temperature oko 25 °C - podjednaka kao najniža zraka uz obalu, pa i na imotskome području, dok će u većini unutrašnjosti Dalmacije u drugom dijelu noći i ujutro biti od 16 do 20 °C. Tijekom pretežno vedrog poslijepodneva vruće, mjestimice čak i vrlo vruće, uz temperaturu i oko 37 °C!

Podjednake vrijednosti bit će i na jugu Hrvatske, uz također prevladavajuću vedrinu, te slab vjetar i malo valovito more.

Vruće i sljedećih dana, uz nastavak toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje, i to ne samo zbog iznadprosječne dnevne topline, nego i noćne. Pritom će u petak još biti većinom suho i sunčano, a za vikend oblačnije, uz veliku vjerojatnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, ponegdje i tuču.

Na Jadranu stabilnije, u petak i čak pretežno vedro, uz tople noći i vruće dane, te do subote uz uglavnom slab do umjeren vjetar, najprije jugozapadni pa sve češće i jače jugo, s kojim će dolaziti oblaci pa pljuskova i grmljavine već u noći sa subote na nedjelju može biti na sjevernom Jadranu, tijekom oblačnije i vjetrovitije nedjelje i južnije, najavljuje Vakula za HRT.

23. travanj 2024 20:17