StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZVONIMIR TROSKOT

‘Damir Škugor je lobirao na mjesto predsjednika Uprave HEP-a, tajno se sastao ministrom Filipovićem‘

Piše Šibenski.hr
7. studenog 2022. - 16:30

Saborski zastupnik Zvonimir Troskot danas je u Hrvatskom saboru održao konferenciju za novinare kako bi ukazao na tajni sastanak osumnjičenog Damira Škugora i ministra gospodarstva Davora Filipovića, a glavni razlog je bilo Škugorovo lobiranje na mjesto predsjednika Uprave HEP-a, gdje je Škugor bio pozvan u izabrano društvu HDZ-ovi uzdanica.

Naime, Škugor je kao zaposlenik INA-e, najprije lobirao kod Filipovića, potom je pozvan na sudjelovanje na testiranje Ministarstva gospodarstva povodom javnog natječaja oko izbora predsjednika Uprave i članova Uprave HEP-a, Tu je bilo pozvano 15 osoba, održan je 6. prosinca 2021. godine, a prisutan je bio i Frane Barbarić, sadašnji predsjednik Uprave HEP-a, te sadašnji članovi Uprave Petar Sprčić, Tomislav Šembić, te Robert Krklec, direktor u HEP-u.

- Testiranja je vodio tajnik u ministarstvu gospodarstva Ivo Milatić zajedno sa svojim suradnicima. Unatoč činjenici da je javni natječaj održan i da je u dva dana za odabir u Upravu bilo ukupno službeno  testirano 30 osoba koje su svoje kompetencije prezentirale u svega 15 minuta, a premijer Plenković je dekretom donio odluku krajem 2021. kojom je produljio mandat dotadašnjem predsjedniku Uprave Frani Barbariću. Drugi dekret Vlade o produljenju mandata Frani Barbaricu dogodio se 30. lipnja 2022. unatoč činjenici da je javni natječaj održan u prosincu 2021. Danas uhićenik kpji je pronevjerio milijardu kuna, Damir Škugor, bio je na tom natječaju u društvu izabranih kadrova HDT-a, tako da navodi kako niti je s kim komunicirao niti je itko za njega znao, jednostavno nisu istiniti - rekao je Troskot.

Troskot je ukazao na još jedan problem, rekavši da je Sandra Švaljek kupovala dionice ZABA-e dok je bila u Savjetu HNB-a i to u ime Ekonomskog instituta Zagreb koji se financira iz proračuna!

- Zamjenica guvernera Sandra Švaljek, koja svojim nastupima svakim danom sve više potvrđuje glasine da je izabrana u vodstvo HNB-a političkom trgovinom Andreja Plenkovića i HSLS-a, kupovala je dionice ZABA-e za Ekonomski institut dok je bila u Savjetu HNB-a. Da je kupovala dionice ZABA-e potvrđuje službeni prihvat ponude kupnje 40 dionica ZABA-e kojeg je 18.6.2007. potpisala Sandra Švaljek. Kako je mogla znati da će dionica ZABA-e rasti osim ako nije imala povlaštenu informaciju koju je jedino mogla dobiti preko članstva u Savjetu HNB-a, preko kojeg se nadzire cijeli financijski sustav Hrvatske, koji uključuje i kupljene dionice ZABA-e. U protivnom radilo bi se o riskiranju mogućeg gubitka proračunskog novca - rekao je Troskot.

Nedavno je HANFA na zahtjev DORH-a, u okviru predistražnih radnji kao regulatorno tijelo, provela upravni postupak nadzora zaposlenika HNB-a, među ostalim i zamjenice guvernera Sandre Švaljek, ali nisu identificirali ovo potencijalno kazneno djelo, a zbog sumnje  na nezakonitosti Sandra Švaljek bi trebala dati ostavku na mjesto zamjenice guvernera HNB-a.

18. travanj 2024 13:21