StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDemokracija, što je to?

Crkva smijenila učitelja koji je bio zvijezda na prosvjedu prosvjetara

Piše Šibenski.hr
19. prosinca 2019. - 20:17

Jedan od govornika na sindikalnom prosvjedu tijekom štrajka prosvjetara, vjeroučitelj Marin Miletić, više neće raditi kao vjeroučitelj u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci.

Ravnateljica te gimnazije Đudita Franko za portal Index.hr u kratkom je razgovoru pojasnila da Marin Miletić nije dobio otkaz nego je po odluci Katehetskog ureda premješten u drugu srednju školu. Nije htjela otkriti koju. Kao sindikalni povjerenik svoje škole na prosvjedu sindikata održao je vatren govor koji je odjeknuo i među prosvjednicima i široj javnosti.

Tom je prilikom rekao da je Hrvatska zemlja hrabrih učitelja, hrabrih radnika, hrabrih studenata, hrabrih učenika, hrabrih ljudi.

“Ovo danas ovdje je naš krik za pravdu, za bolju Hrvatsku, za zemlju s manje beskućnika, koja će se više boriti za siromašne, za radnike koji će dobivati poštenu plaću. I onda nas neki pitaju zašto štrajkamo? Štrajkamo radi nepravde koju godinama trpimo, zato što nam se guši stvaralački duh, zato što nas se guši birokracijom”, rekao je na prosvjedu 25. studenoga.

Dan kasnije stigla je službena ograda Riječke nadbiskupije od njegovog govora. U priopćenju su istaknuli da je vjeroučiteljska služba u školi određena kanonskim mandatom (missio canonica) kojeg vjeroučitelj prima u ime mjesne Crkve koja mu povjerava ovu službu koja se odnosi i na cjelokupni vjernički, društveni, kulturni, medijski i svaki drugi angažman u javnom prostoru.

“U slučaju javnog istupa vjeroučitelja Marina Miletića koji se okupljenima obratio iz pozicije prosvjetnog djelatnika koji prosvjeduje, točnije vjeroučitelja u srednjoj školi i sindikalnog povjerenika iste škole, ovime se Riječka nadbiskupija u potpunosti ograđuje od sadržaja njegova govora.

Vjeroučitelj Miletić o svom javnom angažmanu na prosvjedu nije prethodno obavijestio nadležni Katehetski ured niti se o tome konzultirao s mjerodavnim osobama u Riječkoj nadbiskupiji iako se prosvjednicima obratio iz pozicije zaposlenog vjeroučitelja, te nije dobio suglasnost istog ureda za službu sindikalnog povjerenika u srednjoj školi u kojoj je zaposlen na osnovu kanonskog mandata”, priopćila je dan nakon prosvjeda Riječka nadbiskupija, piše portal Index.hr.

24. travanj 2024 19:10