StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstanje u europi

Češka niže crne rekorde, u Poljskoj usred pandemije masovni prosvjedi zbog skandalozne odluke o pobačaju. Njemačka bilježi eksponencijalni rast

Piše Hina
27. listopada 2020. - 12:49

Češka je jedna od europskih zemalja s najvećim porastom oboljelih od covida-19, stanje je sve dramatičnije u Poljskoj koju potresaju veliki prosvjedi protiv zakona o pobačaju, a Njemačka se suočava s eksponenijalnim rastom zaraze, javljaju u utorak agencije.
 
U Europi je broj umrlih prešao prag od 250.000 i pogoršava se širenje epidemije koronavirusa kojim je u svijetu zaraženo više od 43 milijuna 504.4484a ljudi, a umrlo je1.159.533 prema tabeli američke sveučilišne bolnice Johns Hopkins u utorak u podne.
Češka

U Češkoj je u ponedjeljak bilo 10.273 nova slučaja covida-10, a ta zemlja od 10,7 milijuna ljudi od sredine listopada redovito bilježi preko 10.000 novozaraženih u jednom danu, pokazuju podaci ministarstva zdravstva. Cijeli prošli tjedan broj novih slučajeva je premašivao 12.000.

Češka obara rekorde u EU

Češka također ima 1284 slučaja na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, najviše u Europskoj uniji, podaci su Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Do sada je u Češkoj od covida-19 umrlo 1365 ljudi. Sveukupno je od početka pandemije u Češkoj zabilježeno 268.370 slučaja zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Zbog velikog pritiska na bolnice, vlada se sprema uvesti policijski sat od 21 sat od srijede i skratiti radno vrijeme maloprodajnih trgovina. Restorani, barovi, sportska borilišta i kazališta već su zatvoreni.
Poljska

Poljski zdravstveni sustav pod velikim je pritiskom budući da broj novozaraženih i umrlih od covida-19 iz dana u dan niže nove rekorde, a vlada poziva da se masovni prosvjedi zbog prava na pobačaj obustave jer predstavljaju "golemi rizik" od  razbuktavanja epidemije.

U Poljskoj novi rekord, a ne staju masovni prosvjedi

U utorak je u Poljskoj potvrđen novi rekord, 16.300 novih zaraženih covidom.

Premijer Mateusz Morawiecki upozorava da prosvjednici zanemaruju rizik od širenja zaraze, no nakon odluke Ustavnog suda kojom je pobačaj u Poljskoj gotovo pa potpuno zabranjen, masovni prosvjedi traju već pet dana za redom.

Poljski ustavni sud u četvrtak je presudio da je na temelju ustava obavljanje abortusa u slučaju malformacija fetusa ilegalno.

Malformacije fetusa bile su prošle godine razlog gotovo svih legalno izvedenih prekida trudnoće u Poljskoj i ovom najnovijom odlukom je pobačaj postao gotovo nemoguć, što je izazvalo ne samo ogorčenje građana već i poticaj na akciju.

Kako bi suzbila pandemiju, vlada je pozvala građane da ostanu kod kuće, naredila je zatvaranje teretana i bazena, restoranima ograničila radno vrijeme, a sveučilištima i srednjim školama predložila da se preusmjere na online nastavu.

Nikakvi prosvjedi na nacionalnoj razini nisu planirani za utorak, no incident je izbio u parlamentu kada su oporbeni zastupnici opkolili čelnika vladajuće stranke PiS Jaroslawa Kaczynskog noseći natpise s porukama "Ovo je rat", "Sramota", i "Ozakonite pobačaj".

U Njemačkoj eksponencijalni rast

Iz Njemačke, u kojoj je stanje s koronavirusom bolje nego u ostatku Europe, stiže vijest o eksponencijalnom rastu broja novozaraženih te bi krajem tjedna moglo biti i oko 20.000 novih slučajeva zaraze u jednom danu.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier upozorio je da će jačanje pandemije i ograničenja u sklopu mjera za obuzdavanje bolesti otežati gospodarski oporavak Europe i on se neće ostvariti tako brzo koliko su se nadali.
 

20. travanj 2024 00:48