StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘pripremamo se‘

Capak: U slučaju nedostatka intenzivaca, pripremamo se za scenarij da se educiraju liječnici bliski toj struci. To se događalo i u vrijeme rata

Piše PSD.
19. listopada 2020. - 19:49

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u Dnevniku Nove TV je odgovorio na pitanje što bi se dogodilo ako ne bude dovoljno liječnika i medicinskih sestara koji bi zamijenili zaražene zdravstvene djelatnike, javlja Dnevnik.hr.

- Iako ne očekujemo takav scenarij i nadamo se da do njega nikad neće doći, pripremamo se za to. Imamo više od 1100- liječnika intenzivaca koji mogu raditi na respiratorima i intenzivnoj njezi COVID bolesnika i bolesnika od gripe.

Međutim, pripremamo se i za scenarij da će se educirati drugi kolege koji su bliski toj struci i mogu relativno brzo naučiti osnovne stvari o intenzivnoj njezi. To se događalo i u vrijeme Domovinskog rata - objasnio je Capak.

Dodao je da su tada mladi liječnici prolazili tečajeve hitne pomoći.

- Ministarstvo zdravstva će u suradnji s bolnicama pripremiti takve tečajeve, ali se nadamo da do toga neće doći - kazao je.

Na pitanje koliko najviše dnevno novozaraženih hrvatske bolnice mogu podnijeti prije najcrnjeg scenarija, Capak ističe da 'smo daleko od toga da potpuno popunimo zdravstveni sustav'.

Otkrio je i da se ne razmišlja o uvođenju policijskog sata.

- Mi o tome dosad nismo razgovarali niti planiramo to uvesti - poručio je ravnatelj HZJZ-a.

Capak je kazao i da ne smatra kako je potreban novi lockdown, ali je potrebno da se ljudi drže mjera.

- Ima još čitav niz mogućnosti. Dodatno skraćivanje radnog vremena, smanjenje broja za okupljanja, pa čak i u obiteljima - kazao je te istaknuo da mu se čini da je Hrvatske među najliberalnijim zemljama u Europi.

20. travanj 2024 03:56