StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRESICA STOŽERA

Capak: ‘Treća doza nije upitna, pitanje je samo koje skupine građana ćemo cijepiti‘

Piše šibenski.hr
3. rujna 2021. - 11:55

U Hrvatskoj je danas 816 novozaraženih koronavirusom. Detaljne podatke i informacije objavit će Stožer civilne zaštite.

- Danas na 557 dan zabilježeno je 816 novih slučajeva. Od početka epidemije testiano je 2.573.737 osoba. U protekla 24 sata testirano je više od 9 tisuća osoba. na bolničkom liječenju je trenutno 457 osoba. U odnosu na jučer, broj bolesnika na respiratoru veći je za 10. Oporavilo se ukupno 363.969 osoba. Nažalost, u protekla 24 sata imamo 6 preminulih, objavljeno je na presici.

Zatim se obratio ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak.

- Hrvatska je trenutno na 13. mjestu na ljestvici zemalja EU po stopi incidenciie po 100.000 stanovnika. Po pokazatelju, ukupna stopa smrtnosti po stanovništvu, Hrvatska ima stopu smrtnosti od 2057.3.

Capak je potom govorio o izraelskom iskustvu s trećom dozom cjepiva.

- Izrael je jedna od zemalja gdje je 4. val snažno buknuo. Njihov porast bio je za 100 posto u 14 dana. Imali su razloga prilično se zabrinuti oko toga, budući da su jedna od najprocjepljenijih nacija na svijetu. Veoma su rano krenuli sa starijim, a zatim i s mlađim skupinama. Usprkos tome, brojke su počele rasti, kako su oni imali mogućnost praćenja razine antitijela u krvi. Nakon što su zaključili da 4. val intenzivno dolazi i imaju smanjene razine antitijela odlučili su krenuti s trećom dozom. Odluka je donesena već krajem 6. mjeseca, a cijepili su više od 2 milijuna ljudi, naročito starije od 60 godina. Ovo su rezultati razine antitijela u krvi nakon 3 doze. Nakon nje imunitet izrazito raste. Pokazuje se da je rizik od obolijevanja 11 puta manji. Bitno je reći da, po njihovim podacima, nakon treće doze nije bilo toliko nuspojava kao nakon prve i druge doze. Pokazalo se da ne bi trebalo biti straha nakon treće doze. Ovi rezultati pokazuju da osobe starije od 60 godina koje ispunjavaju uvjete, nakon njihovog praćenja pokazalo se da se uvelike smanjuje rizik od teškog obolijevanja. ECDC oko toga ima jasan stav. Kažu da treća doza nije upitna, ali pitanje je koje bi skupine stanovništva trebalo cijepiti trećom dozom i na koji način. Njemačka je najavila primjenu treće doze sredinom 9. mjeseca, a izvještaj ECDC-a pokazuje da se i u Hrvatskoj vodi intenzivna diskusija o uvođenju treće doze. Vremenski interval primjene treće doze je 4 tjedna do 9 mjeseci nakon primjene druge doze.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ nastavila je s temom cijepljenja:

- Bilo je više upita u zadnje vrijeme oko studije. Dobila sam većinu analiziranih rezultata. Ovdje smo se fokusirali na ono što je bitno za javnost. Mi smo počeli cijepiti zdravstvene djelatnike tako da situaciju možemo pratiti kao Izraelci. Ovo su rezultati specifičnih antitijela zaposlenika u klinici koji su cijepljeni Pfizerovim cjepivom. Do danas je 608 djelatnika primilo cjepivo, od ukupnog broja liječnika samo jedan nije cijepljen iz zdravstvenih razloga. možemo reći da je gotovo 100 posto cijepljeno u klinici. Što se tiče medicinskih sestara, tu su brojke malo lošije, ali svejedno izvanredne.

Prokomentirala je slabu procjepljenost kod mladih.

- Mlađe osobe još uvijek razmišljaju i misle da su nedodirljivi, misle da im se ništa neće dogoditi. Ono gdje moramo poraditi su ne zdravstveni djelatnici, ali vjerujemo da će i oni shvatiti koliko je to važno. Imamo pet dobnih skupina, ono što je zanimljivo je da nakon prve doze stariji imaju nižu razinu antitijela. Kod druge doze te se razlike između skupina gube, što se vidi i 3 do 6 mjeseci nakon. Vidite da su praktično vrijednosti kod svih tih skupina više od svih ostalih starosnih skupina. Ono što je bitno je da se nakon druge doze cjepiva prati kontinuiran pad i ovo je u skladu s onim što je pokazala izraelska studija. Razina antitijela 6 mjeseci nakon druge doze neznačajno je viša nego nakon prve doze. Oni koji su preboljeli covid imali su značajno višu razinu antitijela. Ono što nije utvrđeno je značajna ovisnost između razine antitijela i spola. Razina je najviša nakon tri tjedna u skupini od 18 do 30 godia. Ta razlika se gubi u kasnijim točkama, no kontinuirano je viša kod mlađih od 30 godina.

20. travanj 2024 00:44