StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPorast broja zaraženih

Capak smiruje situaciju: Važno je da nemamo novih žarišta; Doznajte za koga je od danas obvezno nošenje maski

Piše šibenski.hr
15. srpnja 2020. - 14:13

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu objavio je nove podatke o broju zaraženih koronavirusom u posljednja 24 sata. 

Broj novooboljelih u 24 sata je 92, čime je ukupan broj u Hrvatskoj 3953. Aktivnih slučajeva je 1204, a oporavljeno je 2639 osoba.

Do sada su testirane 97.724 osobe, a od toga 1804 u posljednja 24 sata.

Na bolničkom liječenju su 132 osobe, a pet ih je na respiratoru.

Preminulih danas nema, a u samoizolaciji su 5002 osobe. Zdravstvenih ranika je aktivno bolesnih 83, a u samoizolaciji ih je 498.

Premda se bilježi porast novozaraženih u zadnjih 24 sata, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo smiruje situaciju:

-Danas je brojka veća nego jučer ali nema novih žarišta, sve je vezano uz već poznate situacije: okupljanja, vjenčanja, događaj u Đakovu. Jedino je nešto viša brojka u Karlovačkoj županiji, a svi slučajevi su vezani uz jednu obitelj gdje se većina članova zarazila, i uz ranije pozitivne osobe u Ogulinu. Ostale brojke su uobičajene- kazao je Capak.

Govorio je i o zaraženim turistima:

- Jučer ste me pitali o češkim turistima. Mi smo jučer uputili upit češkim zdravstvenim vlastima oko toga jesu li se zarazili u RH, do sada nam još nisu odgovorili precizno, pa vam još uvijek dugujem odg jesu li se oni zarazili kod nas ili ne- poručio je Capak.

Damir Trut je najavio obavezu nošenja maske na još nekim mjestima:

- Donesena je odluka o dopuni odluke o nužnoj mjeri obaveznog korištenja maske za lice. U odluci je dodano da maske moraju nositi i zaposlenici trgovačkih društava, ustanova i institucija koje rade sa strankama, i stranke koje dolaze onamo. Isto tako i zaposlenici uslužnih djelatnosti koji dolaze u bliski kontakt sa strankama. Odluka danas stupa na snagu, rekao je Trut.

- To su sada pošte, banke i sve druge institucije, npr. šaltersko poslovanje, MUP u Petrinjskoj i sl., svuda gdje ljudi dolaze u bliski kontakt, stoje u redu, čekaju uslugu... Do sada je to bila preporuka a sada je obaveza, frizeri, pedikeri i ostale uslužne djelatnosti, pojasnio je Krunoslav Capak.

19. travanj 2024 14:03