StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZabrinjavajući rezultati istraživanja

Čak 89 posto medicinskih sestara doživjelo neki oblik nasilja na radnom mjestu

18. lipnja 2018. - 23:02

Rezultati istraživanja koje je u svibnju provela Hrvatska komora medicinskih sestara pokazuju da je čak 89 posto anketiranih medicinskih sestara doživjelo na svom radnom mjestu neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja.

Gotovo dvije trećine sestara (62 posto) kaže da su napadi na radnom mjestu bili verbalni, dok je nešto više od trećine (37 posto) uz verbalno, doživjelo i fizičko nasilje, istaknula je u priopćenju Hrvatska komora medicinskih sestara. 

Nasilni pacijenti

U zadnjih pet godina napadi na medicinske sestre dogodili su se u 73 posto zdravstvenih ustanova koje su sudjelovale u anketi. Istraživanje je pokazalo kako su u 77 posto slučajeva nasilni bili pacijenti, a u 56 posto obitelj ili pratnja pacijenta.

Zabrinjavajuće je, kažu u Komori, da većina medicinskih sestara nije prijavila nasilje (63 posto), a kao razlog za to najčešće navode strah od dodatnih problema. Od 37 posto sestara koje su prijavile nasilje, više od 90 posto njih prijavilo je to poslodavcu, a samo 22 posto i policiji, sindikatu, sudu ili Komori.

Istraživanje je pokazalo da nasilje ostavlja posljedice na medicinske sestre koje su mu bile izložene. Tako 66 posto sestara osjeća povremeni ili stalni strah od nasilja, a njih pet posto bilo je prisiljeno otići na bolovanje.

- Glavni razlog istraživanja je sve veći problem nasilja nad medicinskim sestrama, koje može eskalirati do razine ugrožavanja njihovih života. Komora želi ukazati na dubinu problema i nužnost njegova sustavnog rješavanja", istaknula je predsjednica Komore Slava Šepec. 

Zbog učestalih napada na medicinske sestre Komora je zatražila izmjene Kaznenog zakona i uvođenje novog kaznenog djela kojim bi se napad na medicinske sestre i druge zdravstvene djelatnike tretirao kao napad na službene osobe.
Šepec je izrazila zadovoljstvo jer je Vlada uzela u obzir njihove prijedloge pa nacrt izmjena Kaznenog zakona u članku 315. predviđa da će se napad na liječnike i zdravstvene djelatnike tretirati kao napad na službenu osobu.

Nacrt definira kaznu do tri godine zatvora za osobu koja će uporabiti ili zaprijetiti uporabom sile nad zdravstvenim djelatnikom za vrijeme obavljanja njegova posla.

Trojka za sigurnost

Hrvatska komora medicinskih sestara provela je i istraživanje o sigurnosti u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, u kojem su glavne medicinske sestre sigurnost u zdravstvenim ustanovama ocijenile prosječnom ocjenom tri, a čak 95 posto ih je ocijenilo da fizička zaštita i sigurnost u zdravstvenim ustanovama nisu na odgovarajućoj razini.
Istraživanje je pokazalo da 76 posto ustanova ima portira tijekom dana, a samo 67 posto tijekom noći. Više od pola ustanova nema zaštitarsku službu od 0 do 24 sata, dok devet posto ima tu službu samo tijekom noći.
 

20. travanj 2024 13:25