StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJedino rješenje?

Čak 57 posto građana Hrvatske ne želi se cijepiti; obavezno cijepljenje moglo bi se izglasati već za nekoliko tjedana

Piše Šibenski.hr
24. studenog 2020. - 22:27

Cijepili smo se protiv tuberkuloze. Dječje paralize. Ospica i zaušnjaka. Hripavca, tetanusa i difterije. Rubeole i hepatitisa B. Neka smo cjepiva primili kao novorođenčad. Druga u vrtićkoj dobi. A završna u osmom razredu osnovne.  

Sva ona spadaju u imunizaciju silom zakona obaveznu za sve građane. Kojoj bi se uskoro moglo pridružiti i cjepivo o kojem se posljednjih desetak mjeseci najviše priča. Ono protiv COVID-19 epidemije.

Upravo o takvoj je mogućnosti u utorak govorio šef Nacionalnog stožera Davor Božinović. Potvrdivši pritom da se o njoj raspravljalo i dan ranije na sjednici Vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost.

- Po Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna. Da bi cjepivo zaustavilo epidemiju trebalo bi biti procijepljeno 70 posto ljudi, vodit ćemo računa da se to dogodi - ustvrdio je Božinović. Najavivši kako će u to „trebati uložiti i dodatne napore u komunikaciji s građanima“.

Imunolog Zlatko Trobonjača tvrdi da se cijepljenjem koronavrus može pobijediti.

- Cijepljenje će sigurno dovesti do obustavljanja i eliminacije epidemije. Bez obzira koje se cjepivo koristilo – Modernino, Pfizerovo, AstraZeneke. Bilo koje od kvalitetnijih cjepiva temeljenih na glasničkoj RNA ili adenovirusnom vektoru, ono će sigurno dovesti do eliminacije epidemije. Ako se bude cijepilo najmanje 60 posto populacije, vjerojatno i do 70 posto populacije – pojašnjava Trobonjača.

Prema nedavnom istraživanju kojega je agencija Valicom provela za RTL, čak 57 posto ispitanika izjasnilo se da se sigurno ili vjerojatno neće cijepiti protiv koronavirusa. Dok je tek 43 posto njih izrazilo sklonost da se cijepi jednom kada imunizacija bude dostupna i u Hrvatskoj. Što je podatak kojega se nikako ne može zanemariti.

- U ovom trenutku očito ne postoji velika želja za cijepljenjem. Ako je 51 posto protiv, a mi trebamo 70 posto da bude „za“, onda treba naći rješenje. Važno je istaknuti da bi cijepljenjem oko dvije trećine populacije došli do razine kolektivne imunosti, što bi u konačnici kroz nekoliko mjeseci u potpunosti obustavilo epidemiju – naglašava Trobonjača.

Zato treba provesti snažnu kampanju. I građanima objasniti da cjepivo nije štetna supstanca, da može biti jako korisna i da nas može zaštititi od teških bolesti i fatalnih posljedica.

- Ljudima se naprosto treba objasniti što je zapravo cjepivo i koje koristi od njega mogu imati – zaključuju ovaj imunolog.

U vrijeme korona tuluma po podrumima, izigravanja mjera samoizolacije i sve glasnijih antivaksera koji na društvenim mrežama i daje tvrde da je COVID-19 izmišljena bolest, uvođenje obaveznog cijepljenja na prvu izgleda kao nemoguća misija.

No, samo naizgled.

Proceduralno gledano, takva se odredba relativno brzo može uvrstiti u Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Onako kako je to učinjeno na početku epidemije kada je riječ bila o propisima vezanim uz samoizolaciju, karantenu, nadzorima i zabranom putovanja. HDZ u Saboru ima većinu da nove korekcije već za koji tjedan izglasa u Saboru.   

Odvjetnik Anto Nobilo smatra da bi – u slučaju da cijepljenje protiv koronavirusa doista postane obavezno – u zakonu trebalo predvidjeti i kazne za one koji se odbiju cijepiti.

- U ovom bi slučaju morale biti propisane i kaznene odredbe. Kad god se nešto sa pozicije države zapovijeda, to nema nikakav efekt ako te zapovijedi ne prate i kaznene odredbe. Bez toga zapovijed nije zapovijed – ističe Nobilo. Kod svake epidemije postoje, upozorava on, individualna, ali i kolektivna prava.

- Ako ne postignete među građanima svoje zemlje određeni stupanj procijepljenosti, nećete iskorijeniti tu bolest. Ona će se stalno javljati i štetiti svima drugima. Boginje se ne bi iskorijenile da poslije Drugog svjetskog rata nisu uvedena obavezna cijepljenja – podsjeća ovaj poznati odvjetnik. Tu se, ističe on, sukobljava interes nacije i pojedinca koji možda drukčije misli.

- Svi oni koji su protiv cjepiva smatraju da se oni ne bi trebali izlagati. Pa neka se svi drugi cijepe, nakon čega se onda ni oni neće više moći zaraziti.  To je vrlo sebičan pristup koji je funkcionirao sve donedavno, dok se nisu počele ponovno javljati ospice, bolest koju smo iskorijenili još pedesetih godina prošlog stoljeća. Kod nas se voli govoriti o velikim Hrvatima, no ljudima treba biti jasno da nisu domoljubi ako psuju Srbe, nego ako se, za opće dobro svojeg naroda, prihvate cjepivo. Tu  će se vidjeti jesmo li ili nismo svjesna nacija – zaključuje Nobilo.

 
19. travanj 2024 04:17