StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNacionalni stožer

Božinović: ‘Stanje je zabrinjavajuće. Od ponoći na snazi strože mjere i u Šibensko-kninskoj županiji‘

Piše šibenski.hr
31. ožujka 2021. - 13:04

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je novu presicu. Osim o stanju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj, na konferenciji za novinare je bilo riječi i o novim mjerama kojima se epidemija namjerava suzbiti.

- Imamo 47 posto zaraženih više nego prošli tjedan. Najniži incidenciju ima Istarska županija, a najvišu Primorsko-goranska županija. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1.460,8 što nas stavlja na 18. mjesto u EU. Što se tiče 14-dnevne incidencije trenutno smo na 12. mjestu u Europskoj uniji, rekao je Krunoslav Capak.

Zaključno s 30. ožujkom utrošeno je 463.003 doza, a cijepljeno je 374.399 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 287 228 osoba, dok je drugom dozom cijepljena 87.171 osoba.

Davor Božinović objasnio je kako je zbog epidemioloških mjera MUP organizirao obljetnicu Krvavog Uskrsa na Plitvicama.

- Nije dobro ako nam mjere služe da ih koristimo za izgovor. One su sad najefikasnije oružje koje imamo. Mislim da smo postupili odgovorno i da nam nitko ne može ništa zamjeriti, izjavio je Božinović.

- Primijetili ste da se cijeli posao oko mjera i aktiviranja jačeg stožera na županijskim razinama dinamizira u skladu s dinamikom epidemije koja je zabrinjavajuća. Stožer je donio četiri odluke na nacionalnoj i dvije na regionalnoj razini, u Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Strože mjere donosimo na prijedlog županijskih stožera što se pokazalo kao dobar pristup. Stožer je produžio primjenu za tri odluke. Nije bilo izmjena oko odluke o radu trgovina i javnog prijevoza, ali ona je produžena.

Ovo su tri odluke koje su postrožene.

- zabrana treninga u zatvorenim prostorima osim za 1. i 2. drugi rang natjecanja i vrhunske sportaše

- ograničava se rad dječjih igraonica i radionica u zatvorenim prostorima

- privremena zabrana i ograničavanje prelaska preko granice RH – za ulazak u RH priznavat će se i brzi antigenski testovi, moći če se ući i s potvrdom o cijepljenju ili preboljenju koja važi 180 dana, uređen je prelazak granice zbog turizma, a izuzetak su digitalni nomadi i djeca.

Odluke stupaju na snagu sutra i trajat će najmanje do 15. travnja.

Što se tiče ove dvije županije, obvezno je korištenje maski na otvorenom s povećanim protokom ljudi, zabranjuje se prodaja alkohola od 20 do 6 sati ujutro, hrana i piće se može usluživati samo na otvorenom uz strogo pridržavanje mjera. Radno vrijeme casina i sličnih lokala do 20 sati. Škole stranih jezika ponovno prelaze online.

- Danas imamo ozbiljan skok brojki i ne možemo zanemariti da se može ponoviti scenarij koji smo vidjeli oko nas. Situacija je zabrinjavajuća u Sloveniji, ali ni u cijeloj Europi nije dobra situacija zbog čega se donose nove mjere, rekao je Božinović.

24. travanj 2024 16:47